Det sier Hilde Restad, professor ved Bjørknes høyskole og forsker på amerikansk politikk etter nattens debatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump fra Las Vegas.

- Jeg skal holde dere i usvisshet

Det var på direkte spørsmål fra Debattleder Chris Wallace fra Fox News at Donald Trump nektet å gi en forsikring om at han ville akseptere valgresultatet dersom han sto igjen som taper 8. november.

I de siste dagene har det gjentatte ganger blitt antydet at valget vil være «rigget» og at det står en konspirasjon med Clinton-kampanjen og amerikansk media bak. Uttalelsene har blitt forsøkt dempet fra Trumps støttespillere, men natt til torsdag åpnet Trump igjen opp for at han og hans støttespillere vil skape bråk dersom han taper valget.

-  «Jeg får se når den tid kommer», sa Trump, og la til: «Jeg skal holde dere i uvisshet», sa han på spørsmålet om han ville respektere valget og følge den lange amerikanske tradisjonen om allerede på valgnatta erklære et eventuelt nederlag og anerkjenne en annen som vinner av valget.

- Jeg vil anta at det amerikanske folket ikke setter pris på en slik uttalelse som sår tvil om demokratiet. Jeg regner med at han vil møte mye kritikk rundt dette i dagene frem mot valget.  Jeg registrerer at den konservative Tv-kanalen FOX News allerede i natt reagerte, og det vil komme mer, tror Hilde Restad.

Når ingen nye velgere

Professoren tror Trump ikke når nye velgere ved å så tvil om det amerikanske demokratiet, men at han snakker til konspirasjonsteorietikerne som mener at presidentvalget er rigget.

- Og de velgergruppene har han allerede støtte fra. Jeg ser at Trumps valgkampledere har jobbet hardt med å få Trump til å stå frem som mer disiplinert og mer kontrollert enn ved forrige debatt, men det gikk ikke bra når han ser fullstendig bort fra de rådene han må ha fått. Trump klarte ikke jobben, og Clinton vant 3-0 etter mitt skjønn, sier Restad.

Ekstremt uvanlig

Jennifer Bailey, professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, mener det er uhørt at Donald Trump nå sår tvil om han vil anerkjenne valgresultatet.

- Jeg tror kanpt nok det har skjedd før at en presidentkandidat fra et av de store partiene gjør noe slikt. Det skader USA både internt og rundt om i verden at han sår tvil om demokratiet. Jeg er redd for at dette kan nøre opp under bråk i USA etter presidentvalget. Det finnes krefter i USA som ikke har tro på systemet, og som mener at mange som er registrerte velgere ikke har rett til å stå på listene. Når Trump bruker debatten til å skape tvil om dette, kan det bety at det vil bli bråk og reaksjoner dersom han taper valget, sier Bailey.

Bailey mener Clinton kom klart best ut av debatten, og at hun klarte å forholde seg rolig når Trump rettet sine angrep mot henne.

- Trump kalte Clinton «a nasty woman» og forsøkte å dra henne ned. Clinton ungikk å kommentere, men klarte samtidig å få Trump til å erkjenne at Russland kan ha forsøkt å påvirke presidentvalget gjennom datahacking. Clinton kalte Trump «Putins patriot», og jeg tror hun klarte å få frem et poeng her. Men alt i alt kom det ikke frem noe nytt som vil få store deler av velgerne til å skifte side. Vi har hørt dem si dette før, sier Jennifer Bailey.

- En tom tønne

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) er en ivrig følger av amerikansk politikk, og erklært Clinton-tilhenger. Han er mest overrasket over at media både i Norge og USA prøver å jenvstille de to kandidatenes innsats i debatten.

- De skriver at Trump klarte seg bra, men at han kom med noen uheldige uttalelser mot slutten. Det blir helt feil å jevnstille de to. Det er i virkeligheten snakk om en tom tønne som står på scenen og brøler mot en kompetent presidentkandidat som vet hva hun snakker om. Et forsøk på å vurdere de to på lik linje blir helt vanvittig. Det republikanske partiet har avlet frem en presidentkandidat som sår tvil om demokratiske systemer, rakker ned på kvinner og en rekke andre i det amerikanske samfunnet. Jeg tror Trumps oppførsel og mangel på kunnskap og kompetanse kan få konsekvenser for hele det amerikanske politiske systemet. Nå ligger demokratene an til å vinne flertall både i Senatet og i Representantenes hus. Det vil gi en helt ny situasjon, sier Tore O. Sandvik.

Hilde Restad, som forsker på amerikansk politikk, mener Donald Trump tapte nattens debatt klart ved å ikke være tydelig på at han ikke lover å anerkjenne valgresultatet dersom han taper.
NTNU-professor Jennifer Bailey er redd det kan bli bråk i USA etter valget når Donald Trump nå igjen antyder at presidentvalget kan være rigget dersom han taper.