Mor til den ene kvinnen fra Trondheim fikk den gode nyheten fra Utenriksdepartementet torsdag ettermiddag.

- Det var så godt å høre. Det var en lettelse. Men jeg forstår ennå ikke hvorfor de ble fengslet. Det skal bli interessant å høre, sier moren til Adresseavisen.

- Veldig glad

Hun har ikke vært i kontakt med datteren foreløpig.

- Jeg ble selvfølgelig veldig glad da jeg fikk beskjed om at alle var løslatt fra fengselet. Det var ingen hyggelig beskjed i går, sier kommunikasjonsansvarlig Henrik Kjellmo Larsen i Northern Lights Aid til Adresseavisen klokka 14.00 torsdag ettermiddag.

- Jeg er glad på vegne av familiene som har hatt det tøft, sier han.

To fra Trondheim

Onsdag kveld fikk organisasjonen vite at det var 29 hjelpearbeidere som hadde blitt arrestert av gresk politi. To kvinner i 20-årene fra Trondheim og en mann i slutten av tenårene fra Østlandet var blant de arresterte.

Moren til den ene kvinnen fra Trondheim fortalte at det var en stor påkjenning å ikke få kontakt med datteren.

- Jeg er veldig bekymret. Jeg kan ikke skjønne hvorfor de skal ha arrestert hjelpearbeidere, sa moren til Adresseavisen.

Bar på kniv

Kjellmo Larsen har fått opplysninger om situasjonen av Aslam Obayd som er i Idomeni, som ligger like ved grensen til Makedonia.

Obayd har fortalt på sms at de tre norske hjelpearbeiderne har det etter forholdene bra, og at de kan forlate landet hvis de vil.

- Årsaken til at de ble fengslet skal være at de bar på radioutstyr og at den ene jenta hadde et arbeidsredskap i form av en kniv, forklarer Kjellmo Larsen.

Betalte bot

Ifølge Obayd skal en advokat møte i deres sted når saken kommer opp for retten i oktober. Obayd er en tidligere flyktning som nå jobber tett med flere hjelpeorganisasjoner i området. Han jobber blant annet i tett dialog med Northern Lights Aid.

- Han driver med pengeinnsamling, og det er disse pengene som ble brukt for å betale boten som var på rundt 850 euro, sier Kjellmo Larsen.

Han har ikke vært i kontakt med de norske frivillige hjelpearbeiderne selv ennå. Mannen fra Østlandet er tilknyttet en gresk organisasjon, mens de to trondheimsjentene jobbet for Northern Lights Aid på Lesvos.

- De har ikke jobbet direkte for oss i Idomeni, men på dette stedet er det vanlig at alle hjelpearbeiderne jobber tett med flere organisasjoner. Alle de tre løslatte hjelpearbeiderne er gode venner av oss, sier Kjellmo Larsen.

- Ut av det blå

Hjelpearbeiderne skal ha blitt transportert til et fengsel i Kilkis, en by et stykke unna grensen mot Makedonia.

Kjellmo Larsen forteller at han ikke har vært borti store arrestasjoner av frivillige tidligere.

- Det kom helt ut av det blå, sier han.

Utover ettermiddagen vil organisasjonen arbeide med å få kontakt med de tre hjelpearbeiderne slik at de kan få deres side av historien.

- Vi må også ha tettere dialog med ambassaden i Hellas, og fortelle dem om problemene vi møter i hjelpearbeidet, sier Kjellmo Larsen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

foto
Kommunikasjonsansvarlig Henrik Kjellmo Larsen i Northern Lights Aid er svært glad for at de tre norske hjelpearbeuiderne er løslatt.
foto
Tre norske hjelpearbeidere er løslatt etter å ha blitt fengslet av gresk politi. Dette bildet er tatt i en annen anledning, men er fra Idomeni i Hellas. Foto: ntb scanpix