Hellas: - Det har de siste to månedene kommet flere flyktninger til Lesvos enn vi har fastboende innbyggere, sier ordføreren, som er sitert i en offisiell rapport, gjengitt av Greek Reporter.

Det bor totalt  85 000 innbyggere på Lesvos, og i den hardt belastede hovedstaden Mytilini er innbyggertallet 36 000.

Mangel på system

Det høye antallet flyktninger på øya er lett å merke. Det sitter mennesker langs veikantene, de bor i parker og på parkeringsplasser.

Det finnes kun to flyktningeleirer på øya, en i Moria, hovedsakelig for afghanske, irakiske, pakistanske og somaliske flyktninger. Noen kilometer utenfor hovedstaden Mytilini er flyktningeleiren Kara Tepe, som hovedsakelig er for syriske flyktninger.

Begge leirene har elendige sanitære forhold, og det mangler et system for regelmessig matutlevering.

I tillegg har det bosatt seg store mengder med flyktninger i havneomrdået i hovedstaden Mytilini. Her mangler de alt, både toaletter, vann og mat.

Mangelen på system er total. Det flyter søppel over alt, og lukten av urin og avføring er merkbar.

Tar sauer og kyllinger

At flyktningene ikke får utlevert matforsyninger jevnlig merker en av de nærmeste bøndene til flyktningeleiren i Moria.

- De har tatt sauer fra meg. Slaktet dem og spist, sier han oppgitt.

Også kyllinger har blitt borte, og alle oliventrærne er plukket tomme.

Hoper seg opp

- Til tross for innsatsen med å transportere flyktningene bort fra øya, er antallet daglige nyankomne mye høyere enn vi klarer å sende videre  med skip til fastlandet. Og som et resultat er det nå 10 000 flyktninger i havna, sier ordfører  Spiros Galinos i en pressenelding.

Etablerer koordineringssenter

Greske myndigheter opplyser at flere enn 200 000 flyktninger har kommet til Hellas i 2015. De fleste kommer fra krigsområder, som Irak, Afghanistan og i hovedsak Syria.

Det ble onsdag bestemt at myndighetenen snarest skal etablere et koordineringssenter for håndtering av flyktningestrømmen. Dette vil inkludere militære spesialstyrker, politi og kystvakta. I tillegg er helseministeren og innenriksministeren gitt særskilt ansvar.

foto
Bonden har forståelse for flykningenes situasjon, men er lei seg for at sauer og kyllinger blir tatt op natten. Oliventrærne er plukket tomme. Foto: Mariann Dybdahl
foto
Utenfor flyktningeleiren i Moria bor det mennesker i telt i skoen og i grøftekanter. De sanitære forholdene er elendig. Foto: Mariann Dybdahl
foto
10 000 flyktninger skal ifølge ordføreren oppholde seg i havna. Foto: Mariann Dybdahl