World Economic Forum, 2004: I en fullsatt konferansesal i sveitsiske Davos presenterer Bill Gates en ambisiøs trestegsplan for å rydde internett for søppelpost.

Han etterlyser bedre spamfiltre og nye metoder å sortere vekk mail fra ukjente avsendere.

Mest oppsiktsvekkende er forslaget om å innføre en avgift på all e-post, som senderen må betale om mottakeren merker den som søppel.

- Dette vil fungere, om to år har vi utryddet spam, lover Microsoft-gründeren.

Dalende tendens

Men den ellers så fremsynte Gates tok feil. Ni år senere sendes det fortsatt ut mange milliarder kilobyte digitalt søppel. Hver eneste dag.

Ifølge det amerikanske datasikkerhetsselskapet Symantec, var omtrent 70 prosent av alle e-poster som ble sendt i desember i fjor, spam, skriver Aftenposten.no.

Men andelen har riktignok gått ned. I 2010 var det over 90 prosent.

Ifølge Symantec, kan årsaken ha vært at flere nettsteder som tilbød masseutsendelse av reklame, er stengt. I tilegg har filtre og overvåkningen av andre nettverk som sender ut søppelpost, blitt bedre.

Færre klager i Norge

I fjor mottok Forbrukerombudet nesten 30 prosent færre klager på spam-meldinger enn i 2011. Solide bøter mot flere firmaer og enkeltpersoner for brudd på markedsføringsloven, kan forklare reduksjonen. Søppelpost er forbudt etter markedsføringsloven.

Men forbrukerombud Gry Nergård ser også en annen mulig årsak.

- Det er mulig at de som tidligere har satset på markedsføring via e-post og SMS nå prøver seg fram i andre fora, først og fremst på Facebook, sier hun til NTB.

Problemet med spam er imidlertid at avsenderen ikke nødvendigvis befinner seg innenfor landets grenser. Og selv om det meste av søppelposten er kommersiell, ligger det også andre motiver bak.

- Det kan dreie seg om svindel eller målrettede angrep mot utvalgte bedrifter eller institusjoner. For eksempel ble det svenske politiet og rettsvesenet utsatt for massive hackerangrep i fjor, forklarer administrerende direktør i Symantec Norge, Anders Lindqvist.

Mest reklame

Men den vanligste formen for spam er fortsatt reklame. Ifølge Symantec, inneholdt omtrent 80 prosent av all søppelpost reklame for datingsider eller sexprodukter, 10 prosent for legemidler og rundt 4,5 prosent for klokker.

- Selv om det bare er en av ti tusen som biter på et tilbud, blir det likevel god butikk når man sender millioner av søppelposter. Kostadene er minimale, forklarer IKT-forsker ved Sintef, Åsmund Alhmann Nyre.

Ifølge New York Times viste en undersøkelse at det måtte sendes ut 12,5 millioner eposter for å selge Viagra for 500 kroner. Hvor mange som svindles, er det vanskeligere å kartlegge. Virksomheten fører uansett til store samfunnsmessige kostnader.

Universitetet i Maryland gjennomførte i 2005 en studie som viste at spam koster det amerikanske samfunnet over 100 milliarder kroner i året. Med i beregningen var tiden som brukes på å slette post, belastningen på servere og ressursene som brukes på datasikkerhet.

- Hadde ikke søppelposten blitt fjernet, ville det fått enda større konsekvenser, sier Anders Lindqvist.

Norge et phishing-mekka

Hvor spammen kommer fra, og hvor den sendes, varierer. Ifølge Symantec, er Saudi-Arabia landet som rammes av mest spam. Her er 85 prosent av all digital post, søppel. Deretter følger Ungarn og Sri Lanka. 13 prosent av posten har amerikansk avsender. 6,9 prosent er fra Kina og 6,3 prosent fra Canada.

Liker-knappen er den nye taktikken blant nettkriminelle.

Norge er relativt sett forskånet fra tradisjonell søppelpost.

Vi rammes av en annen form for spamming. Såkalt phishing (en omskriving av det engelske ordet for fisking) er en metode for å lure datamaskinbrukere til å gi fra seg personlig eller finansiell informasjon gjennom en e-post.

E-posten ser ofte ut som en vanlig henvendelse fra et anerkjent selskap, eksempelvis en bank. Ofte linkes det til en falsk hjemmeside der man blir bedt om å oppgi kredittkortnummer, passord og andre personlige opplysninger. Denne informasjonen kan deretter brukes til identitetsstyveri.

Ifølge Symantec ligger Norge på toppen av phishing-utsatte land. En av 81 e-poster havner i denne kategorien. Etter USA er Norge også det landet i verden som sender ut mest phishing-spam.

Ifølge Anders Lindqvist, kan det være flere grunner til dette.

- De som sender slik spam trenger ikke å befinne seg i Norge. Man kan kapre en internettilknyttet PC og bruke denne til å sende ut mail. Norge er et land med høy datatetthet og godt utbygd internett. I tillegg er vi velstående. Dermed kan nordmenn være et naturlig mål for svindlerne, sier Lindquist.

- Opp til utviklerne

Hva gjøres så for å redusere problemet? En gruppe forskere ved University of California brukte i 2011 en noe utradisjonell metode for å kartlegge "søppelpostens næringskjede". I tre måneder leste de igjennom

Det viste seg at rundt 95 prosent av kjøpene ble håndtert av tre kredittselskaper, ett i Danmark, ett i Karibia og ett i Aserbadjan.

- Dersom slike selskaper hadde sluttet med slike overføringer, kunne man ha kuttet pengestrømmen til spamvirksomheten. Søppelpost er i bunn og grunn en reklameindustri som ikke fungerer uten tilgang på folks penger, kommenterte Stefan Savage, en av forskerne bak studien.

Åsmund Alhmann Nyre tror på sin side det er programutviklerne som sitter med nøkkelen.

- Man kan oppfordre brukerne til å bli mer bevisste og mistenksomme til ukjent epost, men samtidig må de som lager programvaren prøve å redusere brukernes sårbarhet, sier han.

- I fremtiden kommer det sannsynligvis til å bli bedre "kvalitet" på spammen, ved at det blir vanskeligere å skille søppel fra seriøse e-poster. Det er en utfordring både for brukerne og selskapene som skal stoppe spammen, sier Nyre.