I forrige uke solgte Markus Tangvik i Eiendomsmegler 1 en leilighet på Okstadplassen på Tiller til 4,4 millioner kroner. Leiligheten har et bruksareal på 107 kvadratmeter og hadde i utgangspunktet en prisantydning på 3 490 000 kvadratmeter.

65 interessenter møtte opp på visning, og fem av dem deltok i budrunden.

– At interessen var såpass stor var overraskende for både meg, selger og de som var på visning. Samtidig var det en leilighet som traff en større kjøpegruppe med sitt areal, og aldersspennet på de som bydde var mellom 20 og 65 år, forklarer Tangvik.

– Ser i andre bydeler

Ifølge megleren ble en tilsvarende, men 40 kvadratmeter større leilighet, solgt for 3,7 millioner kroner i fjor på samme plass.

– Okstad er en bydel som ikke har hatt den samme prisveksten som andre bydeler i Trondheim de siste årene. At denne leiligheten hadde såpass stor interesse og ble solgt til denne prisen, er et tegn på at flere utvider søkeområdene for ny bolig til andre bydeler hvor man får mer bolig for pengene, mener Tangvik.

Eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1, Markus Tangvik. Foto: Håvard Jensen

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Trondheim steg med 1,7 prosent i februar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent.

Ifølge Eiendom Norge ble det solgt 370 boliger i Trondheim i februar – 8,8 prosent færre enn i februar i fjor. Samtidig ble det lagt ut 403 boliger for salg, som også er 8,8 færre sammenlignet med tilsvarende måned i 2021.

70 prosent over prisantydning

Tall hentet ut av Heimdal Eiendomsmegling viser at 70 prosent av alle boligene som ble solgt i februar i Trondheim, gikk over prisantydning. Tallene viser at leiligheter i snitt har gått seks prosent over prisantydning, mens eneboliger og tomannsboliger har gått 4,7 og 4,8 prosent over.

Aller størst er avviket mellom pris og prisantydning på rekkehus. Her har solgte rekkehus gått 8,7 prosent over prisantydning i snitt.

– At prisveksten er høy i de to første månedene hadde vi forventet når vi gikk inn i året med et så lavt tilbud. Det som overrasker oss er at tilbudet fremdeles ikke viser noen tegn til å øke. Vi forventet en større tilførsel av boliger på nyåret, men har ennå ikke sett en oppgang der, sier Petter Bang Møllersen i Heimdal Eiendomsmegling.

Avdelingsleder nybygg i Heimdal Eiendomsmegler, Petter Bang Møllersen. Foto: Terje Svaan

Akkurat nå ligger det 241 brukte boliger ute for salg i Trondheim på finn.no.

– Nå er det lenge siden tallet har vært over 350, som også er veldig lavt. Så lenge tilbudssiden fortsetter å være slik, ser vi ikke at prisveksten vil stoppe. Det er altfor få boliger å velge mellom, spesielt i familieboligsegmentet. Men at leiligheter i snitt har gått seks prosent over prisantydning i februar, er også ekstraordinært, fortsetter Bang Møllersen.

Lite innflytting

Leder analyse og strategi i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad, peker også på at boligmangel er årsak til prisveksten.

– Når etterspørselen er såpass stor, blir det mange om beinet på de få objektene som ligger ute. Vi er ikke overrasket over at prisveksten har vært sterk i både januar og februar. Det er få boliger ute for salg, lokal økonomi går godt, renta er lav og optimismen rundt det å kjøpe eiendom og investeringsobjekter er fortsatt høy, sier Valstad, og legger til:

Leder analyse og strategi i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad. Foto: Håvard Jensen

– Det er spennende å se hvor lenge dette vil vedvare, men så lenge det er få boliger for salg, vil det være prispress. Hvor mange nye boliger som ferdigstilles, henger ofte sammen med hvor mange brukte boliger som legges ut for salg. Men i 2022, og spesielt første halvår, er det relativt lite innflytting i nye boliger i Trondheim. Det betyr nok at situasjonen med få boliger ute for salg vil vedvare mot sommeren.

Enebolig kuppet

Tallene viser at det er stor interesse for alle typer boliger, men flere meglere peker på at det er størst press i familieboligsegmentet i Trondheim.

I slutten av februar ble en enebolig på Heimdal kuppet for ni millioner kroner. Boligen hadde i utgangspunktet en prisantydning på 8 290 000 kroner.

– Det har vært lite familieboliger til salgs i Trondheim den siste tiden, men særlig akkurat her. Når det kommer ut en bolig som er såpass bra, er det naturlig at det blir stor interesse, forklarer eiendomsmegler i Privatmegleren, Jan Martin Dahlen.

Eneboligen på Heimdal ble kuppet fem dager etter at den ble lagt ut for salg. Foto: Privatmegleren

Boligen har et bruksareal på 219 kvadratmeter, sju soverom og muligheter for utleie.

– Det er vanskelig å si om eneboligen kunne blitt solgt for mer dersom selger hadde valgt å gå til budrunde. Med den interessen vi hadde, ville det vært rart om den gikk for under ni millioner kroner i hvert fall, mener Dahlen.

– Ser dere at stadig flere prøver å kuppe boliger om dagen?

– Det er ikke så ofte at det faktisk skjer, men det er kanskje flere som prøver seg. Det har nok noe med at mange er redde for at gode objekter skal gå fra dem. Som meglere er ikke dette noe vi anbefaler uansett. Selger kan ende opp med å få for lite, mens kjøper kan ende opp med å betale for mye.