Lørdag er det nøyaktig to år siden daværende statsminister Erna Solberg innførte de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid.

– I denne perioden som vi har foran oss vil alle få en annerledes hverdag, sa Solberg på den legendariske pressekonferansen 12. mars 2020.

Med fasit i hånd, kan man trygt slå fast at hun fikk rett i det. I større eller mindre grad har hver enkelt av oss blitt preget på forskjellig vis. Men så er det noen som har blitt hardere rammet enn andre, og for verdalsbedriften Nord Suvenir, som lever av at utenlandske turister kommer til Norge, har de to siste årene vært svært tøffe.

Masse usikkerhet

Vi skrur tiden tilbake til mars 2020. Even og Arnt Holan Wiseth har akkurat flyttet hjem til Verdal for å iverksette det lenge planlagte generasjonsskiftet i bedriften som foreldrene Svenn Tyrone og Eva startet i 1981.

Etter en jevn økning i årene i forveien, forbereder familien Wiseth og de andre ansatte i bedriften seg på tidenes turistsesong i 2020.

– Vi hadde kjøpt inn varer for å ha fullt varetrykk gjennom hele sommeren. Vi så positivt på sesongen, og hadde hørt at det aldri skulle komme flere cruiseanløp til norske havner, minnes Arnt Wiseth.

Så kom koronaviruset.

– Det var som å skru på en bryter. Vi fikk høre at enkelte butikker gikk fra 160.000 kroner til 5.000 kroner i dagsomsetning over natta.

I løpet av få dager var optimismen snudd fullstendig på hodet. Nå var det stor usikkerhet for bedriften som lever av turisme.

– Vi var nødt til å sende ut permitteringsvarsel til våre ansatte. Så fulgte en periode med masse usikkerhet. Når er vi tilbake igjen? Blir det greit til sommeren?

Slik ble det altså ikke. Den historien bekrefter tallenes tale ganske tydelig.

Etter en omsetning på 64 millioner i 2019, fulgte et 2020 med 18,6 millioner i omsetning. 11,1 millioner av disse pengene var i perioden januar til og med nedstengningen i mars 2020. 2021 ble ikke mye hyggeligere, med en omsetning på 13,2 millioner på hele året.

Resultatet endte på 2,3 millioner i minus i 2020 og 1,84 millioner i minus i 2021.

– Det har vært helt avgjørende at bedriften har lang fartstid, med et godt grunnarbeid over flere år. Det hadde ikke gått uten kommunale, fylkeskommunale og statlige støtteordninger og kompensasjoner, samt kapitalen som ligger til grunn etter mange års drift. Det har vært alfa og omega, sier Wiseth.

foto
Arnt Wiseth og broren Even står midt oppe i en omstillingsperiode der de skal overta bedriften fra foreldrene Sven Tyrone og Eva. Foto: Jørgen Haug

Generasjonsskifte

Even og Arnt flyttet tilbake til Verdal i starten av 2020 for å ta over mer av den daglige driften fra foreldrene som nærmer seg pensjonistalder.

– Vi er mer inne i den daglige driften. Akkurat nå er vi i en overgangsfase med generasjonsskifte over flere år. Foreldrene er i ferd med å trappe ned fra en bransje som til tider kan være svært hektisk. Samtidig er det hjertebarnet deres, så de vil nok være involvert i en eller annen form framover også. Det er vi bare glad for, for det er mye å sette seg inn i for oss som skal overta, smiler Arnt.

Han kan dessuten glede seg over at Wiseth-familien har en rekke dyktige medarbeidere som har vært med lenge i bedriften og har lang erfaring. Det er bare et par uker siden disse var tilbake i full jobb.

– Nå er folket tilbake på jobb 100 prosent etter nesten to år med permitteringer og nedjusteringer av stillinger, sier Wiseth og legger til at bedriften er til sammen 10 ansatte per mars 2021.

Forsiktig optimisme

Nå ser suvenirbedriften med mer positive øyne på årets sommer. Kundene har signalisert at de er positivt innstilt. Det borger for en fin utvikling, uten at Wiseth og Nord Suvenir velger å ta helt av foreløpig.

– Vi er litt forsiktig i inngangen til denne sommeren, og tar det litt som det kommer. Det som er mest usikkert akkurat nå, er situasjonen i Ukraina og Øst-Europa. Vi vet fortsatt ikke hvilke konsekvenser dette får for hele Europa under de urolige forholdene som råder nå.

foto
Arnt Wiseth er forsiktig optimist før sommersesongen tar til. Foto: Jørgen Haug

Nord Suvenir leverer varer til detaljister over hele landet. Mange av disse har hatt det tøft de siste par årene. Derfor blir utfallet av 2022-sesongen helt avgjørende for veien videre.

– Det er heldigvis mange som har berget, men mange av disse er også avhengig av at det blir en bra sesong. Kompensasjonsordningen gikk ut i februar, så det er fortsatt mye som er usikkert. Vi vet mye om veien videre når sommeren har kommet godt i gang. Cruisebåtene må gå i havn før vi gjør opp regnestykket.

Dermed kan man ikke gjøre annet enn å krysse fingrene for at det blir en tilnærmet normal sesong for utenlandsturismen i Norge.

– Vi er de første som blir rammet og de siste som blir friske. Takket være gode kompensasjonsordninger har vi klart oss veldig bra, og nå gleder vi oss over at alle er tilbake i full jobb, sier Wiseth.