- Gratulerer! Jeg har siste årene intervjuet 128 ledere i serien med lederintervju, og du er den mest gjennomsnittlige av alle!

- Jaha. Er det noe å gratuleres for? Men takk da!

Adresseavisen har i snart to og et halvt år hatt et ukentlig intervju med en leder på økonomisidene, med faste spørsmål. En grafikk som brukes sammen med selve intervjuet kalles «Selvangivelsen». Etter 128 intervju har alle svarene herfra havnet i en tabell, for å finne ut hvem den mest gjennomsnittlige lederen er.

Ut kom navnet Torkild Korsnes. Administrerende direktør i rørleggerfirmaet K. Lund. Mann på 43 år, men som var 40 da han ble intervjuet, som har 110 ansatte og omsetter for 160 millioner kroner i året. Korsnes jobber 50 timer i uka, har 25 reisedøgn i året, to barn, sover sju timer om natta og lager to-tre middager i uka. Helt gjennomsnittlig altså.

Vin skal nytes

Hvor mange alkoholenheter han drikker i uka har han derimot ikke oppgitt og holder på svaret fra da han ble intervjuet i august 2014.

- Vin skal nytes, ikke telles, sier Korsnes. Gjennomsnittet for lederne som har svart er fire alkoholenheter i uka.

Nesten to år er etter at lederintervjuet sto på trykk, møter vi igjen Korsnes. For å finne ut mer om den helt gjennomsnittlige lederen.

- Leser du lederintervjuet selv på lørdager?

- Ja, det er artig å følge med på hva andre svarer. Det var to spørsmål jeg selv syntes var krevende å svare på, det var hva som er den vanskeligste sjefsavgjørelsen og hvordan de jeg jobber sammen med vil si jeg er som leder. Derfor er dette svarene jeg leser mest nøye hos andre, sier Korsnes som altså jobber 50 timer i uka. Mye vil mange si, men ganske vanlig for ledere. Gjennomsnittet er på 48,4 timer.

- Jeg har betalt for å jobbe mye, sier Korsnes, men må innrømme at han ikke liker å være borte 25 reisedøgn i året. Han blir mye borte fra familien.

Har ikke funnet opp en dritt

K. Lund har neste år vært i de samme lokalene i Tempeveien på Sluppen i 50 år. For to år siden feiret de 140 års jubileum.

- Vi har eksistert med suksess i 142 år uten å ha oppfunnet en dritt, og det er jeg stolt over. Jeg er lei alt maset om at det eneste saliggjørende er innovasjon. I dag skal alle sitte på en lab og forske, mens vi i byggebransjen strever med å rekruttere. Alle de flinke fagfolkene, som rørleggere, blikkenslagere og elektrikere, de er minst like viktige som gründerne i arbeidsfellesskap, sier Korsnes som er opptatt av at holdningen til yrkesfagene må snus.

- Skal du lære deg et yrkesfag må du bestemme deg allerede på ungdomsskolen og da er det gjerne foreldrene som gir råd. De hører om dårlige arbeidsforhold og krig mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, men vi må fremsnakke byggebransjen. Få bort det useriøse og opptre saklig. Rør, varme og sanitær er sentralnervefunksjonen til et hus. Hva er et bygg uten rør? Jo, bare et telt! Og nei, vi kan ikke basere oss på at polakkene skal holde landet i gang.

Kan niks om rør

- Er du selv flink med rør?

- Hehe, nei, jeg kan ingenting om rør. Men dette er en såpass stor organisasjon, så vi kan alltids gjemme en dust på toppen, sier Korsnes med et smil. Toppsjefen er ikke rørlegger, han er derimot jurist.

- Jeg jobbet som advokat i Hedmark, men familien visste at vi skulle flytte tilbake til Trondheim. Vi planla at det skulle skje i 2012 og jeg tenkte å jobbe som advokat også her. Men like før vi skulle flytte spurte min far meg om jeg ikke ville ta over K. Lund etter ham. Jeg var da styreleder, og tvilte meg frem til et ja, sier Korsnes. Faren Morten er i dag 67 år og jobber fortsatt i familiebedriften, som styreleder og med prosjektutvikling. Det gjør også broren Øivind som er service- og markedssjef.

K. Lund har hele veien vært en familiebedrift, men nå med andre familier enn før. Lund-familien eier kun lokalene, mens tre andre familier, blant dem Korsnes, eier rørleggerbedriften.

- Det er stor forskjell på å jobbe som rørlegger og advokat?

- Ja, men under hele studiet tenkte jeg at jeg hadde lyst på en lederrolle. Jeg hadde lyst til å finne ut om jeg klarer å lede 110 personer. Utfordringen trigget meg, evnet jeg å få folk med meg? Jeg har jo vokst opp med byggebransjen, men at jeg kan niks om rør har hjulpet meg også. Når jeg ikke kan noe så er jeg ikke så farlig, og det er jo nok av dem som kan alt om rør her. Så kan heller jeg gjøre det jeg kan.

Lader opp med å zappe

- Noe helt annet, du lager ganske ofte middag?

- Ja, jeg er glad i å lage mat, men det er nok slik at jeg lager festmåltidene, mens kona tar hverdagsmiddagene. Datter vår på 10 år sluker Masterchef på tv-en og lager også gjerne middag, men ikke sønnen på 13 år. Det eneste som teller for ham er fotball, sier pappa Korsnes som selv har sitt faste kaffekrus fra Real Madrid i hånda.

- Det er favorittlaget, etter RBK ja. K. Lund er nettverkspartner til RBK. Mange spør hvorfor, svaret er delvis at det ofte er ensomt å være leder. Det er ingen som er sidestilt med meg, jeg har styret over og de ansatte under. Men selv om jeg på mange måte jobber alene, så må jeg komme inspirert på jobb hver dag og fotball og RBK-nettverket gir meg påfyll på tanken. Gode nettverk er i det hele tatt viktig for å lade opp, sier Korsnes. Nettverk og fjernkontrollen.

- Jeg kan sitte med fjernkontrollen og zappe meg gjennom alle kanalene. Hva ser du egentlig på, spør kona. Ingenting, svarer jeg. Jeg bare lader.

Brødrene Torkild og Øivind Korsnes økte sponsorstøttet til RBK etter at klubben måtte kunne i lønningene

Alltid par på fest

Det måtte bli en mann som ble den mest gjennomsnittlige lederen. I høst viste tall fra Statistisk sentralbyrå at kun 35,8 prosent av alle ledere er kvinner. Andelen er riktignok større i lederintervjuet, her er så langt 42,7 prosent av alle ledere som er intervjuet kvinner.

Hos K. Lund er det av 106 ansatte kun fire kvinner. Ledelsen er kun menn.

- Kjønn er aldri et kriterium hos oss, men bredden i synspunkter og perspektiver blir nok bedre der begge kjønn er representert. Derfor skulle vi gjerne hatt flere kvinner inn i alle ledd i rørbransjen, sier Korsnes som i alle fall passer på at det er så å si like mange kvinner som menn på fest.

- Alle fester hos K. Lund er med ledsagere. Jeg mener det gir dobbelt så mange ambassadører og dessuten er det slik at dersom ledsagerne også kjenner bedriften så blir det lettere å få forståelse på hjemmebane når det må jobbes litt ekstra. Og jo da, hadde vi ikke hatt med ledsagere ville det blitt veldig mange mannfolk på fest, sier Korsnes som før jul tok med alle ansatte med partnere til Røros.

- Sånt bygger laget, og selv er jeg selvsagt med på festen, sier den helt gjennomsnittlige lederen som derimot ikke er med på nachspiel. Helt normalt for ledere det også.

Helt normal: 128 ledere har i løpet av to og et halvt år svart på spørsmål om så mangt i en serie med lederintervju. Nå viser det seg at Torkild Korsnes i K. Lund er den mest gjennomsnittlige av dem. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Sjefen med eksperten: Torkild Korsnes er administrerende direktør hos K. Lund, men kan niks om rør. Det er derimot mange andre som gjør, som Arve Grønvold som har jobber i rørleggerfirmaet siden 1982. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen