Onsdag og torsdag gjennomførte den tverrfaglige gruppa som jobber mot arbeidslivskriminalitet, a-krim, en storaksjon for å kartlegge kriminalitet innen privatmarkedet for byggebransjen rundt om i landet.

- Vi har hatt en viss formening om at alt ikke er greit i privatmarkedet. Nå skal vi analysere tallene de nærmeste dagene, for å se om de bekrefter dette. Det er en del ulovligheter over alt, sier underdirektør Stian Tingstad ved Skattekrim i Skatt Midt-Norge, som også er felles talsperson for a-krimsenteret i Trondheim.

Den er et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Nav, politiet, kemneren og skatteetaten.

I Trøndelag var ti patruljer med til sammen 55 ansatte fra disse etatene ute for å kartlegge omfanget av ulovlig arbeid, svart arbeid og trygdemisbruk onsdag og torsdag. De var på kartlegging i Melhus, Oppdal, Orkdal, Røros og Værnes-regionen. Det er første gang en så stor aksjon mot arbeidslivskriminalitet gjennomføres i Trøndelag.

De ti teamene som var ute onsdag og torsdag i Trøndelag, rapporterte inn til Akrim-gruppas kontor i Tollboden på Brattøra. Underdirektør Stian Tingstad ved Skattekrim i Skatt Midt-Norge (til venstre) og politiførstebetjent Sigmund Stenhaug ved Trøndelag politidistrikt er en del av gruppa.

Uten arbeids- og oppholdstillatelse

Her er noen av funnene:

Seks personer er tatt inn til politiet, for brudd på utlendingsloven. De jobbet på en bolig uten arbeids- og oppholdstillatelse. De seks har latvisk pass, men er ikke EØS-borgere fordi de kommer fra grensestrøk mot Russland. Byggeieren er anmeldt for bruk av ulovlig arbeidskraft, og forholdet har en strafferamme på to år.

- Her er det sosial dumping, de har fått betalt 90 kroner i timen, sier politiførstebetjent Sigmund Stenhaug ved Trøndelag politidistrikt.

Fire personer er bortvist etter politiloven fra privatadressen de jobbet på, fordi de ikke har levert omsetningsoppgave, ikke er registret i arbeidstakerregisteret og mangler HMS-kort. Det er et identitetskort de som jobber på byggeplasser er pålagt å ha.

- Når de ikke har levert inn momsoppgave, har de ikke innrapportert inntektene heller. Men det hender noen er for seine med å innrapportere, sier Tingstad.

Fire litauere som jobber i et litauisk firma er bortvist fra en privat byggeplass.

Stanset farlig arbeid

- Arbeidstilsynet har i tillegg stanset arbeidet på minst 14 boliger av de cirka 60 adressene vi har vært på. Det går mye på stillaser og for dårlig sikkerhet ved arbeid i høyden, farlig bruk av utstyr, blant annen en farlig sag, og manglende sertifiseringer, sier Tingstad.

Han påpeker at tallet vil bli høyere, fordi alle arbeidsstansene ikke var innrapportert ennå torsdag ettermiddag.

Trygdebedrageri

A-krimgruppa har også funnet flere indikasjoner på svart arbeid.

- Det er flere forhold som skal undersøkes for trygdebedrageri. Nav har startet utredninger i flere saker, hvor vedkommende som jobbet for eksempel får sykepenger eller uføreytelser, sier Tingstad.

Nav-bedrageri for over 100 000 kroner kan gi ubetinget fengsel.

Steinlegger

Da Adresseavisen var med et team med to ansatte i politiet, én fra kemneren og senioringeniør Ingar Haarstad i Arbeidstilsynet torsdag formiddag, kom de blant annet over en norsk mann som holdt på med steinlegging i en privat hage sentralt i Trondheim.

Steinleggeren oppga både navn og navnet på firmaet sitt, som han drev alene. Den kemneransatte registrerte opplysningene, og vi dro fra stedet. Men a-krimteamet fikk straks tilbakemelding om at firmaet verken var registrert i foretaksregisteret eller momsregisteret, som det skulle vært.

Det endte med at mannen får et pålegg og én dags frist på å registrere seg.

Haarstad i Arbeidstilsynet forteller at de ser etter ulike tegn for å avdekke ulovligheter i bygg- og anleggsbransjen.

- Det er slurvete oppsatte stillas, konteinere med mye rot i, utenlandskregistrerte biler, arbeidere som har topplue i stedet for hjelm og høye stiger med malingsspann i, sier Haarstad.

Den kemneransatte registrerer opplysningene fra en steinlegger teamet fant i arbeid i en privat hage. Han fikk i ettertid et pålegg og én dags frist på å registrere seg i foretaksregisteret og momsregisteret.

480 boliger besøkt

I de fem fylkene hvor kartleggingsaksjonen ble gjennomført, viser foreløpige tall at til sammen 480 boliger med byggeaktivitet ble besøkt. Seks arbeidere ble pågrepet, 70 bortvist fra plassen etter politiloven, byggearbeidet ble stanset fordi det var farlig 50 steder og rundt halvparten av arbeiderne manglet det pålagte HMS-kortet. Over 320 medarbeidere fra skatteetaten, politiet, Arbeidstilsynet, Nav Kontroll og lokale kemnere deltok i aksjonen.

- Sjansen for å bli oppdaget er større nå enn for noen år siden. Nå har vi et godt samarbeid med andre etater. Vi sitter også på flere opplysninger, og har flere og ulike virkemidler for å få bukt med kriminalitet, sier Tingstad.

- Sjekk firmaet

Han forteller at forbrukerne som kjøper håndverkertjenester bør sjekke at de kjøper av seriøse firma.

- De må sjekke at de er registrert i offentlige registre, at de leverer regnskap og er seriøse virksomheter, og at de ikke er nyoppstartet og har liten omsetning og mange ansatte. Det er ikke lett for forbrukerne å sjekke alt, men de bør sjekke HMS-kort, sier Tingstad.

Han påpeker at arbeidslivskriminaliteten også fører til tap for fellesskapet.

- Det er alvorlig for arbeidstakerne som kanskje blir utnyttet, har dårlig betalt og bor dårlig. Det er også alvorlig fordi staten ikke får inn skattene og avgiftene som skal finansiere velferdsgodene. Det rammer også de seriøse næringsdrivende, som må konkurrere med de useriøse, sier Tingstad.

LES OGSÅ LEDEREN: Bra med nytenkning mot kriminelt arbeidsliv