Stortingspolitiker Elin Agdestein var selv med på å bevilge ti milliarder ekstra gjennom Stortinget til Statkraft i desember, slik at de kunne realisere kraftprosjektene de hadde på gang.

Torsdag denne uken kom beskjeden om at Statkraft skrinlegger store vindkraftutbygginger på Fosen og i Snillfjord. Begrunnelsen er at det ikke er lønnsomhet i prosjektene.

- Da vil jeg gjerne vite hva som har skjedd i løpet av et halvt år som plutselig gjør at prosjektene er ulønnsomme. Kraftprisen har ikke endret seg markant, den har vært lav i år, i fjor, og året før også, sier Agdestein.

- Bør ha en god forklaring

Stortingspolitikeren ser på beslutningen som en gedigen nedtur for Trøndelag og for realiseringen av klimamålene. I tillegg til de planlagte vindkraftutbyggingene i regionen, vil sannsynligvis den tolv mil lange høyspentlinja som skulle gå mellom Storheia og Namsos bli droppet.

Det blir etter all sannsynlighet også høyspentledninger fra Snillfjord og sørover. Til sammen betyr beslutningen at Trøndelag går glipp av investeringer på rundt 15 milliarder kroner.

- Da Stortinget vedtok å bevilge ti milliarder kroner i desember, var det for at selskapet skulle ha ryggrad til blant annet å gjennomføre vindkraftprosjektene. Det ble forsikret om at prosjektene var robuste og solide. Så kommer en styrebeslutning om ikke å gjennomføre dem. Da må man spørre seg hva de skal med de ti milliardene. Jeg har registrert at det er røster i Stortinget som mener at pengene må tilbakebetales, sier Agdestein.

- Mener du at pengene må tilbakebetales?

- Nei, først må vi få en forklaring fra styret på hva som har endret seg siden desember, sier Agdestein.

- Er det usikkert om styret bør fortsette?

- De skal i hvert fall ha gode forklaringer, svarer Agdestein.

- Har lagt alt til rette

Næringsminister Monica Mæland (H) har etter at beslutningen ble kjent, bedt Statkraft om en redegjørelse for beslutningen.

Da Statkraft la frem beslutningen torsdag, var begrunnelsen for den dårlige lønnsomheten en lav kraftpris i kombinasjon med lav pris på såkalte elsertifikater, som skulle subsidiere milliardinvesteringene.

Agdestein mener på sin side at det ikke er mulig å klage på rammene Statkraft har fått fra staten.

- Vi har lagt alt til rette. Vi har endret avskrivningsreglene for at det skal bli mer lønnsomt å investere. Vi har rettet på elavgiften opp mot Sverige, vi har lagt til rette for nettilknytning og tilført selskapet egenkapital, sier Agdestein.

- Men er ikke Statkraft den aktøren i Norge som er best egnet til å regne på hvorvidt en slik investering er lønnsom? Bør prosjektene bygges ut selv om det ikke er lønnsomt?

- Selvsagt er Statkraft den som har best grunnlag for dette. Men når de bare for få måneder siden forsikret om at prosjektene var solide, må de svare for seg. Jeg mener ikke at de skal bygge ut om det ikke er lønnsomt. Men de må svare på hvorfor det var lønnsomt å bygge ut i desember, og ikke nå, sier Agdestein.