Nedturen for oljeserviceselskapene blir bare mer og mer alvorlig. Sist ut er Ole T. Bjørneviks Boa Offshore, som i en børsmelding torsdag, varslet at de vil gå til obligasjonsmarkedet for å hente drøye 200 millioner kroner.

Det skriver Finansavisen torsdag.

Rente på 20 prosent

Det Trondheims-baserte selskapet ønsker å plassere pengene til en rente lik tre måneders Nibor (Norwegian Interbank Offered Rate) pluss ti prosent. Tilbakebetalingen ifølge Finansavisen er derimot på hele 153 prosent av par-verdi når obligasjonen forfaller. Dette vil si det samme som en implisitt rentekostnad på 20 prosent.

I tillegg bevilger Bjørnevik-familien, som eier Boa-Offshore, et aksjonærlån på 30 millioner kroner til rederiet.

– Dette er en generell styrkelse av balansen. Soliditeten i selskapet er god, sier konsernsjef Helge Kvalvik til Finansavisen.

Dramatisk kvartal

– Obligasjonsutstedelsen er en del av en proaktiv tilnærming for å styrke den finansielle fleksibiliteten fremover, og involverer nye og forbedrede bankbetingelser, forsøk på kansellering av to MPSV-skip under bygging av Kina, utsettelse av en salgsopsjon i Nordenfjeldske Dampskibsselskap (NFDS) og en optimalisering av kostnadsbasen, uttaler Boa i børsmeldingen.

Årets første kvartal var svært dramatisk for Boa Offshore. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) var på 6 millioner kroner, sammenlignet med 102 millioner kroner forrige år. Netto rentebærende gjeld var i første kvartal på 3,8 milliarder kroner, en økning på 827 millioner kroner fra første kvartal i fjor.

– Markedet er tøft, sier Kvalvik.