Konsulentselskapet Impello og teknologiportalen Trondheim Techguide har også i år laget en liste over de heteste start up-bedriftene i Trøndelag akkurat nå. De har funnet frem til 12 selskaper det er god grunn til å følge med på.

Se hele listen nederst i saken

- Fire av de 12 bedriftene på listen jobber med kunstig intelligens. Det er nå blitt mange virksomheter i Trondheim som jobber med slik teknologi. Trondheim har skaffet seg et fortrinn på dette området, sier gründer Thor Richard Isaksen. Han har sammen med Impello laget listen med de 12 nyskapings-bedriftene vi kan regne med å få høre mer om i tiden som kommer.

I en av de 12 bedriftene, Instapoll, er Isaksen selv gründer og hovedperson. Han understreker at han ikke har vært med i vurderingen når det gjelder Instapoll.

Her kan du se listen Impello laget i fjor

Får Witzøe som eier

Lakse-arving Gustav Magnar Witzøe har kjøpt seg inn på eiersiden i Instapoll, en av de 12 på listen. Witzøe går inn i den lille og nye Trondheimsbedriften sammen med Øystein Skiri, via deres felles investeringsselskap Wiski Capital AS. Skiri er også ny styreleder i Instapoll. Selskapet bruker kunstig intelligens for å måle holdninger og stemninger i sanntid.

Satser på fotball

Fotball, og særlig den engelske fotballigaen Premier League, er deres første og kanskje største markedsmulighet.

- Våre algoritmer kan lese en million twittermeldinger i løpet av en fotballkamp. Når vi analyserer disse resultatene, kan vi presentere en umiddelbar reaksjon hos folk. Dette er ikke vitenskap, men folkets røst. Mens en fotballkamp ennå pågår er vi i stand til å vise hvilke spillere som får mest positiv omtale og hvem som har fått mest negativ omtale på sosiale medier, sier Thor Richard Isaksen.

Hobby blir jobb

Ved siden av jobben som kommunikasjonssjef i en annen teknobedrift i Trondheim, Zedge, har Isaksen brukt kvelder og helger til å dyrke frem Instapoll. Nå går satsingen på Instapoll fra å ha vært deltid og hobby, til heltid og profesjon.

I fjor høst ble Instapoll første gang brukt av TV2 på en Premier League-kamp. Isaksen understreker at TV2 har vært svært viktig for Instapoll. Nå er selskapet i ferd med å avslutte kapitalutvidelsen som blant annet har ført Witzøe Junior inn på eiersiden. Neste skritt er at Isaksen og Nils Helge Garli Hegvik blir de første heltidsansatte i selskapet. Etter det skal Instapolls teknologi selges til andre TV-kanaler som viser Premier League-kamper.

Politikk senere

Isaksen har mastergrad i politisk økonomi og har et nerdete forhold til både fotball og politikk. Han har en drøm om at teknologien etter hvert også vil bli brukt i TV-debatter og politiske saker. I starten skal den lille bedriften likevel satse på å klippe en liten andel av de store pengene og mulighetene i det TV-baserte underholdningsmarkedet for fotball. Det er 101 TV-kanaler verden rundt som har betalt til sammen 90 milliarder kroner for rettighetene til å vise Premier League.

Feil lag

- Vi ønsker å bli veldig gode på Premier League. Etter å ha sett «sånn cirka en milliard fotballkamper på TV», kjenner jeg selv Premier League ganske godt. Det er virkelig luksus å både kunne følge folks hjerter og hoder, sier fotball-nerd og Liverpool-fan Thor Richard Isaksen.

Han er veldig godt fornøyd med å ha fått Gustav Magnar Witzøe inn på eiersiden. Det er bare én hake: Det ryktes at lakse-arvingen heier på Manchester United ...

Dette er de 12 utvalgte

Optoscale

OptoScale har utviklet et måleinstrument for å måle vekten til laks i sjøen med langt større nøyaktighet enn hva som er mulig med dagens løsninger.

Myworkout go

Selskapet har utviklet en app, Myworkout GO, som kan kalkulere ditt oksygenopptak og biologiske alder med høy treffsikkerhet. Selskapet har vunnet flere priser og hadde en sterk vekst i 2017. Selskapet har også fått stor oppmerksomhet internasjonalt, blant annet av teknologinvestoren Nolan Bushnell som var grunnlegger av Atari. Impello forventer at selskapet vil kunne få sitt internasjonale gjennombrudd i løpet av 2018.

foto
Satser på intervaller: Knut Løkke er gründer og daglig leder av Myworkout. Hovedbudskapet hans er at verdensproblemet med inaktivitet må løses. Foto: Rune Petter Ness

Brainimage

Brainimage er et medtech-selskap som utvikler en ny patentbeskyttet akustisk koblingsvæske som benyttes under ultralydveiledet diagnostikk og kirurgi.

C-Feed

C-Feed har etablert fabrikk på Vanvikan for produksjon av for for fiskeyngel, såkalt startfôr, laget av hoppekreps, som hittil har vært svært vanskelig å produsere.

foto
Hoppekreps: C-Feed har etablert fabrikk på Vanvikan for produksjon av for for fiskeyngel, laget av hoppekreps.

Lighthouse8:

Selskapet har utviklet effektive løsninger innen automatisert markedsføring ved bruk av kunstig intelligens. Selskapet leverer dynamiske løsninger både innen søkemotoroptimalisering, sosiale medier og øvrige digitale markedskanaler. Selskapet ligger helt i front på denne type teknologi på verdensbasis, og forventes å kunne få sitt virkelige internasjonale gjennombrudd i 2018.

Vizflex

Ved bruk av visualisering (AR/VR/MR) er det store muligheter for effektivisering og produktivitetsforbedringer i en rekke tradisjonelle bransjer. Vizflex kommer fra miljøet på Work-Work og benytter visualisering til å effektivisere arbeid innen blant annet bygnings- og entreprenørbransjen.

AIA science

Selskapet leverer et bredt spekter av analysetjenester ved bruk av kunstig intelligens. Eksempler omfatter blant annet videoanalyse som teller kjøretøy, personer og andre objekter som passerer et gitt område, samt programvare som kan lese og utarbeide juridiske kontrakter ved minimal bruk av tid. Et tredje eksempel på løsninger de har utviklet er en algoritme som kan analysere hvordan ulike aldersgrupper reagerer på forskjellige innlegg i sosiale medier slik at annonsører kan lage gode mediekampanjer.

foto
Intelligent toll: AIA Science vant i fjor høst en konkurranse der de utviklet en løsning for å bruke kunstig intelligens til mer treffsikre grensekontroller. Prisen ble delt ut av finansminister Siv Jensen (Frp). Fra venstre: Evmorfia Andritsopoulou, Siv Jensen, Atle Vesterkjær og Peter Malec.

Wiral Technologies

Wiral selger et portabelt og brukervennlig kabelkamera for enkel filming av eksempelvis sport. Kabelkameraet er i mange tilfeller mer egnet enn droner, for eksempel ved filming innendørs, over folkemengder eller i tett skog.

foto
Ønsket av folket: Emilie Aabakken og Andrea Thorson med kameraystemet Wiral. Nylig samlet de inn 8,5 millioner på Kickstarter, verdens største nettside for folkefinanisering. Foto: Espen Bakken

Idletechs

Idletechs algoritme gjør det mulig å analysere enorme mengder data i sanntid og finne mønstre i svært kompliserte datasett.

Hoopit

Hoopit er nå i testfasen med sin plattform som gjør det lettere for idrettslag å organisere hverdagen. I et idrettslag er det mange kontaktpunkter mellom lagledere, utøvere, foreldre og sponsorer, og Hoopit samler all nødvendig informasjon på ett sted. Idrettslag vil bruke mindre tid på organisering, oppnå reduserte kostnader på betaling og enklere håndtering av sponsorer og samarbeidspartnere. For foreldre og utøvere vil Hoopit gjøre hverdagen enklere ved at all informasjon relatert til treninger, kamper, cuper med mere er å finne i én enkelt app. I tillegg legges det opp til at betaling av treningsavgift, cuper og lignende kan gjøres i appen, samt at utøverne får enklere tilgang på klubbtilbud og øvrige fordeler fra sponsorer.

Showtag

Showtag gjør det mulig å pause favorittserien for å finne ut for eksempel hvem en skuespiller er, hvilke andre serier vedkommende har spilt i, eller hvor man få tak i klærne de går med.

Instapoll

Selskapet har laget en ny metode for måle utvikling i opinion og folks holdninger i sanntid, med hjelp av sosiale medier og kunstig intelligens. Produktet er allerede i bruk på Premier League-sendingene til TV2 der selskapet måler hvor positive eller negative publikum er til de ulike spillerne under kamper.