- Historier om rask gevinst i boligmarkedet fører til at mange førsteårsstudenter stiller på visning med foreldrene i ryggen, sier Endre Jo Reite, privatøkonom i SpareBank 1 SMN. Samtidig ser han at boligprisutviklingen har gjort dagens studenter og foreldre på boligjakt mindre fartsblinde.

- Mot slutten av sommeren domineres finansieringsforespørsler av unge studenter som med ulik grad av foreldrebistand ønsker å kjøpe bolig, men i år merker vi at mange foreldre er litt mer forsiktig enn tidligere, sier Reite.

Foreldre med solid økonomi og mye egenkapital gjør ifølge Reite studenter til en mer kjøpesterk gruppe enn unge voksne med jobb som prøver å stå på egne ben.

- Kombinasjonen av egenkapital fra foreldre og foreldre som stiller opp som låntakere gjør at en del studenter står i første rekke i budrundene. Når vi ser på gjennomsnittsparet under 30 år uten foreldrebistand så kan de betjene et lån på rundt 2,4 millioner. Ser vi på den gjennomsnittlige studentkjøperen med foreldrehjelp så rekker budsjettet opp til 2,7 millioner. Disse ekstra hundretusenene er kritiske i budrundene, ikke minst om du trenger et ekstra soverom til utleie, sier Reite.

Leietagers marked

Reite viser også til at det i dag er leietagers marked i Trondheim. For studenter som er villig til å bo to kilometer eller mer fra sentrum er det betydelig enklere å skaffe seg leilighet, dermed kan de unngå forhastede kjøp.

- En bedret hybelsituasjon gjør at mange sier de vil bruke litt mer tid på boligkjøpet. De trenger ikke kjøpe for å skaffe seg et sted å bo, og det er viktig at studieplanene som et minimum ligger fast for de neste tre-fire årene om du skal vurdere å kjøpe leilighet i studietiden. Må du flytte raskt kan det som skulle bli en gylden investering fort bli en klamp om foten, advarer Reite.

Antallet lånesøknader øker med 40 prosent i august sammenlignet med en gjennomsnittsmåned, og mange av dem som søker er unge studenter.

- Trygg investering

Mia Kvernmoen Simonsen (22) venter på den rette boligen å by på. Hun har nettopp flyttet ut av en leid bolig, og i stedet for å leie for en kort periode mens hun venter på å kjøpe bor hun nå hos foreldrene. Foreldrene skal stå som låntakere og stille tilleggssikkerhet når den første leiligheten skal kjøpes.

- Jeg kan kjøpe egen leilighet fordi jeg har deltidsjobb, fordi foreldrene min hjelper meg og fordi jeg ønsker å bo i Saupstad-området. Det er her jeg har vokst opp, og siden foreldrene min kjenner borettsslagene her; Midteggen, Kolstadflaten og Ringvegen, så er de villige til å hjelpe meg. Vi vet at dette er et veldrevne borettslag. Samtidig er det en langt billigere kvadratmeterpris her enn i Midtbyen, selv om leilighetene er populære. Det er også lav fellesgjeld, dette er en viktig grunn til at foreldrene mine vil bidra. De har også et ønske om å hjelpe de andre søsknene mine etter hvert og det har vært en forutsetning i dialogen med banken om lånegrense, sier Kvernmoen Simonsen som skal begynne på lærerutdanningen, samtidig som hun vil jobbe et par kvelder i uka for Trondheim kommune og en matbutikk.

Når studiene er i gang vet Kvernmoen Simonsen at det blir fire år med studier.

- Jeg har ikke nok egenkapital til å ta opp lån, men med foreldrene min i ryggen kan jeg gjøre det, samtidig som det gir meg mulighet til å fortsatte å spare på BSU-kontoen, sier Kvernmoen Simonsen som kan kjøpe en toroms for inntil 2,1 millioner kroner.

Ingen hast

Det ville hun mest sannsynlig ikke ville fått mer sentralt.

- Jeg har allerede en bachelor, og jeg har de siste årene bodt i kollektiv i Midtbyen. Ja, det blir en del lengre reisetid til skolen på Rotvoll, men jeg er villig til å ofre noe for å få mitt eget. Jeg ønsker meg en base som er min, og får jeg det så gjør det ingenting å måtte ta bussen, sier Kvernmoen Simonsen som ikke satser på å leie ut et rom i den kommende leiligheten.

- Nei, såpass lite sentralt er det nok ingen som vil leie hos meg. Dessuten ønsker jeg å bo alene, og jeg har tatt en grundig gjennomgang av økonomien. Jeg har tatt høyde for at jeg kan jobbe litt mindre i perioder og likevel klare utgiftene og målet er å ta over lånet selv når jeg etter studiene får meg fast jobb, sier 22-åringen som har god tid med å finne drømmeleiligheten.

- Jeg vet hvor jeg vil bo og jeg vet at jeg har råd, men jeg har ikke noe hast. Jeg har jo tenkt å bo der noen år, så da kan jeg også vente litt med å kjøpe. Akkurat nå står jeg jo veldig fritt også, med tanke på at jeg ikke har en bolig å selge og at jeg heller ikke er i et leieforrhold, seier Kvernmoen Simonsen.