Lars Erik Huseby er storfornøyd hver dag han våkner opp til opphold og godt vær utenfor vinduet. Høstingen av årets kornavling har startet farlig sent på grunn av det dårlige sommerværet, og det begynner å bli knapt med tid på å få kornet i hus.

- Nå om dagen teller hver time, forteller kornbonden på Huseby gård i Buvika.

- Jo lenger ut på høsten vi kommer, jo kortere blir dagene. Vi må treske når det ikke er dugg ute, så nå om dagen drar vi det ut så mye vi kan i begge ender for å komme i land, sier han.

Mye grønt

Som følge av en våt vår og en kjølig sommer har høstingen av årets avlinger startet mye senere enn vanlig. På mange gårder rundt om i landet ligger bøndene nesten en måned på etterskudd. Landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, Tore Bjørkli, forteller at det er mange som sliter med avlingene etter å ha kommet sent i gang.

- Vi hadde en vanskelig vår som gjorde at mange ikke fikk kornet i jorda før langt ut i juni. Disse områdene står grønne i dag, og mye må man muligens vente med å høste til nærmere 1. oktober. I Sør-Trøndelag anslår vi at det i dag er omtrent 10 000 dekar som fortsatt er grønt, forteller han.

20 prosent er høstet

Lars Erik Huseby har vært heldig med avlingen, selv om han skulle ønske han kunne startet litt tidligere.

- Foreløpig er det ikke noe krise her i området, men vi har kommet sent i gang. Vi bruker å være ferdig med høstingen på denne tiden, men vi er ikke på langt nær ferdig, sier han.

Før helga antok han at han hadde høstet omtrent 20 prosent av kornet som skal inn. Det virker som det er situasjonen for de fleste bøndene i området.

- Jeg snakket med mottaket til Felleskjøpet tidligere i dag, og de mente de hadde fått inn omtrent 20 prosent av kornet de regner med å få inn.

Avhenger av været

Huseby sitter selv på en gård på rundt 600 mål, og sammen med en venn skal han høste nærmere 1000 mål med korn. Gjerne så fort som mulig.

- Om vi får inn alt avhenger av været, forteller han.

- Avlingen har kommet opp, og den er klar, nå gjelder det bare å få den inn. For å gjøre det trenger vi godt vær. Det vi ikke rekker er dessverre tapt.

Mye gress

De fleste områdene i Sør-Trøndelag har vært heldige med avlingene i år til tross for omstendighetene. I nord er det verre.

- I Nord-Trøndelag var det mange som sådde langt ut i juni. Dette vil ikke være klart før om et par ukers tid så da får vi se hvordan det ser ut. Det var også mye av kornet som druknet i regnet i løpet av sommeren. Det gjør at gjennomsnittet helt klart vil bli dratt ned, forteller landbruksdirektør i Nord-Trøndelag, Kirsten Indgjerd Værdal.

- Til gjengjeld har vi hatt store gressavlinger, noe som er viktig fordi Nord-Trøndelag er et stort gressfylke, fortsetter hun.

Også i Sør-Trøndelag har gresset grodd godt. Tore Bjørkli forteller at årets sommer er en god oppskrift på god gressproduksjon.

- Lave temperaturer og mye regn betyr mange strå og en stor avling.

- Dette er et kronår for gressprodusenter, sier han.

Rekordlavt erstatningsbehov i fjor

Tall fra Landbruksdirektoratet viser at 2014 var et godt jordbruksår. Bare to ganger siden 2000 har det blitt utbetalt mindre i erstatning til avlingssvikt. Foretak med betydelig avlingssvikt som følge av klimatiske forhold kan søke om erstatning fra direktoratet. Den tørre sommeren i fjor gjorde at det heller var fare for tørke, men da regnet kom på slutten av vekstperioden ble tapet mye mindre enn antatt. I år vil tallene muligens se annerledes ut.

- Det vil helt sikkert komme flere søknader om erstatning i år, forteller Tore Bjørkli.

- Det er ingen tvil om at avlinga for 2015 ligger under normalår og at hver bonde taper en viss sum, legger han til.

Bonden Huseby i Buvika er på sin side positiv til innhøstingen.

- Jeg tror det skal gå bra. Jeg tørker og lagrer i tillegg kornet selv, så jeg slipper i alle fall å stå i kø hos Felleskjøpet. Jeg kan heller bruke dagene på å treske, avslutter han.

God avling: Hittil har Lars Erik Huseby kun høstet 20 prosent av årets avling. Vanligvis nærmer han seg slutten på denne tiden av året, men kvaliteten på kornet er det ikke noe å si på. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Hveten står: Mange steder i landet står fortsatt hveten, til tross for at vi allerede befinner oss langt ut i september. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Jordens gull: Innhøstingen av korn på Brågjerdet Gård på Byneset er i gang. Foto: Ole Martin Wold, OLE MARTIN WOLD