Oppdrettseventyret langs kysten gir utslag som det ikke umiddelbart er lett å se. Et av dem er at mye og høyt priset oppdrettslaks har vært sterkt medvirkende årsak til at Frøya lykkes også på et helt annet område.

Valborg Bekken, daglig leder i Hotell Frøya, driver nemlig det hotellet som på reisetjenesten Tripadvisor scorer høyest av 72 overnattingsbedrifter i Trøndelag. Også på rangeringen hos Booking.com gjør Hotell Frøya det godt.

foto
Valborg Bekken, daglig leder og medeier i den familieeide og kjedeløse hotellbedriften Hotell Frøya.

- Det er ikke til å legge skjul på at det betyr mye å score høyt på slike rangeringer. Tripadvisor er viktig, særlig for folk som reiser mye. Vi får flere gjester når vi gjør det godt på en slik rangering, sier Bekken.

LES OGSÅ: Nesten hver fjerde toppformue er bygd på havbruk

Skybar i fjerde

Hun er andre generasjon som driver hotellet på Sistranda, lengst ute på Trøndelagskysten. Hennes foreldre kjøpte et pensjonat samme dato som hun ble født i 1976. Pensjonatet ble senere til hotell. At virksomheten går bra vises også på bygget. Forrige helg var det offisiell innvielse da hotellet ble påbygd en fjerde etasje, som er bygd oppå de tre som sto der fra før. Fordi det bare er lavere bygg rundt, og Frøyhavet ligger utenfor, er det likevel dekkende å kalle påbyggingen en skybar. Utsikten er formidabel, selv på en grå dag i januar, der været veksler mellom snø, sludd og regn.

LES OGSÅ: Salmar-arving på formuetoppen

Drypper på hotellet

60 prosent av omsetningen på hotellet kommer fra forretningsreisende, og av det har de aller fleste gjestene en eller annen tilknytning til lakseindustrien. Den økonomiske bonanzaen langs kysten preger Frøya mer enn de fleste andre kommuner. Frøya har høyest gjennomsnittlig skattbar formue i Norge, landets rikeste person (Gustav Magnar Witzøe) og flere andre som også er blitt meget velstående på grunn av laks. Valborg Bekken er fornøyd med at litt av den økonomiske velstanden også drypper på hotellet.

LES OGSÅ:  Kommentar: - Fotballhallen tar pusten fra deg

- Frøyværingene er flinke til å bruke oss. Særlig gjelder det næringslivet, sier Bekken.

foto
Gjestenes favoritt: Hotell Frøya gjør det bra på kunderangeringen Booking.com. På Tripadvisor troner hotellet på Sistranda helt øverst av 72 overnattingsbedrifter i Trøndelag.

Fotballturisme

Hotellet har mange forretningsreisende i ukens første dager, mens privatreisende dominerer når det nærmer seg helg. Det siste året har hotellet også merket en annen form for besøk, når det i helgene kommer tilreisende som trener fotball i den gigantiske hallen som ble åpnet i januar i fjor. Det sto ikke skrevet i stjernene at Sistranda, et lite sted i fjæresteinene ytterst på Trøndelagskysten, skulle bli et reisemål for fotballturisme. Også det skyldes laksen, siden laksegründer Gustav Witzøe, faren til Gustav Magnar, har betalt mye av fotballhallen, slik han har betalt mye annet på Frøya.

LES OGSÅ: - Trøndelagskysten er perfekt for taredyrking

Tåler konkurranse

Inntil nylig hadde Hotell Frøya bare én hotellkonkurrent i laksekommunene Hitra og Frøya, Dolmsundet Hotell. Så dukket det i 2016 opp enda en aktør: Hjorten Hotell Hitra på Fillan, bare en 15 minutters undersjøisk biltur unna.

- Vi var litt bekymret for hvordan det skulle gå. Vi forberedte oss på nedgang da Hjorten åpnet, men vi har likevel fortsatt oppgangen. I 2017 økte besøket med ti prosent, sier Bekken.

foto
Hotell Frøya ruver enda mer på Sistranda etter at Trøndelags mest populære hotell fikk en ny etasje.

Familieeid

Selv om Hotell Frøya gjør det bra, understreker Valborg Bekken at hardt arbeid, dyktige medarbeidere og samhold i familien er viktige årsaker til suksessen. Hotell Frøya og det tilhørende eiendomsselskapet er familieeid og står uten tilknytning til en hotellkjede. Familien eier også bygget til kjøpesenteret Stjernesenteret som er nærmeste nabo til hotellet.

Valborg Bekken har nylig åpnet en skybar i fjerde etasje. Påbyggingen har kostet 18 millioner kroner.

Velvære blir det neste

- Huff, det er mye penger, og det ble dyrere enn budsjettert. Hvis den positive utviklingen på Frøya fortsetter, ønsker vi å utvikle oss videre. Vi har veldig lyst til å satse på en velværeavdeling, men vet ikke når det blir, sier Valborg Bekken. Daglig leder i Trøndelags mest populære hotell.

Hotell Frøya har 35 ansatte. I 2017 var omsetningen 30 millioner kroner. Det er ennå ikke klart hvor stort overskuddet blir. Hotellet har 82 rom. 45 prosent av omsetningen kommer fra rom, mens 55 er salg av mat og drikke.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter