Denne ukens budsjetthøringer i Stortinget har fått både KrF og Venstre til sette bremsene på for regjeringens nedrigging av Investinor i Trondheim.

Lengst går KrF. Partienes næringspolitiske talskvinne, Line Henriette Hjemdal, avviser hele forslaget som går på å lukke dagens venture-mandat og trekke tilbake store deler av fondskapitalen.

- KrF er ikke enige med regjeringen om endringen i Investinors mandat med unntak av skogendringen og vi vil arbeide for at Stortinget reverserer mandatet, sier Hjemdal til Adresseavisen.

Rabalderet om kuttene i Investinor startet allerede da statsbudsjettet ble lagt frem. Det kan du lese mer om her.

Sier nei

Både KrF og Venstre jobber nå med sine egne alternative statsbudsjetter. Disse kommer i starten av neste måned. Rett etter dette starter støttepartiene budsjettforhandlingene med regjeringspartiene Høyre og Frp i Stortinget.

Selv om det «grønne skatteskifte» med avgifter på bensin og diesel etter alt å dømme vil bli hovedtema for forhandlingene, vil de meste av neste års statsbudsjett bli satt inn i konteksten "det grønne skiftet" med klima, nyskaping og omstilling som gjennomgangstema.

- Skal vi klare omstillingen som kreves, er vi avhengig av innovasjon og at nye selskaper vokser. Regjeringens forslag om å trekke ut 1,25 milliard og lukke Investinors mulighet til å investere i nye selskaper vil gjøre det vanskeligere å få nyskapning, sier Hjemdal.

- Som Investinor selv pekte på i høringen har de stått for en tredjedel av kapitalen tilført venture i Norge. Dette viser at Investinor fortsatt trengs for å sikre at disse selskapene kommer seg videre.

Deler bekymring

Venstres stortingsgruppe har ikke konkludert i Investinor-striden. Men partiets næringspolitiske talsmann Pål Farstad legger ikke skjul på at han mener kuttforslagene er dårlig begrunnet.

- Investinor ble et viktig tema for mange under høringene tirsdag, det var vektige og sammenfallende argumenter. Når vi inviterer til høringer, må det være for å høre. Vi som stortingspolitikere kan ikke se bort ifra så mange og entydige bekymringer fra bransjen og organisasjonene, sier Farstad.

Han deler bransjens bekymring for konsekvensene av en nedrigging av Investinor nå.

- Jeg har stor forståelse for bekymringene som kommer fra miljøet Investinor er satt til å betjene. Personlig mener jeg det viktig at dagens rammer for Investinor bør beholdes, ikke kuttes, sier Farstad – som likevel understreker at Venstre ikke er ferdig med sine budsjettdiskusjoner.

- Dette skal vi ha en større runde på i Venstre før vi drar noen endelig konklusjoner, sier Farstad.

- Massiv kritikk

Det er Geir Pollestad fra Senterpartiet som sitter som komitéleder i næringskomiteen. Senterpartiet skal ikke forhandle budsjett med regjeringen, likevel tror Pollestad at Investinor har gode sjanser for «å overleve» regjeringens kuttforslag».

- Forslagene om å ta ned Investinor ble ett av to hovedspor i budsjetthøringer denne uken. Kritikken mot lukkingen av dagens mandat og uttrekket av 1,25 milliarder i fondskapital var massiv. Dette er en kritikk jeg deler, sier Pollestad.

Pollestad merket seg at mange i bransjen så på kuttforslagene som et første steg på en nedlegging av Investinor.

- Det var også interessant at så mange gikk i rette med påstandene om at privat kapital vil fylle etter det statlige kuttet. Flere påpekte at dette ikke bare var feil, men faktisk det motsatte av det som vil skje. Uten statlig risikokapital vil privat venture-kapital tørke helt bort, sier Pollestad.

Han er likevel optimist.

- Argumentene og innvendingene som er lagt på bordet så store at jeg både håper og tror man vil snu. Jeg tror Investinor overlever kuttforslagene, sier komitélederen.

Her skriver Adresseavisen på lederplass at Regjeringen legger opp til å la Investionr rotne på rot