En av de seks er den rykende ferske teknologibedriften Wiralcam, som har utspring fra NTNUs entreprenørskole. Tre av de involverte i Wiralcam ble uteksaminert fra Gløshaugen i vår.

Skal lete etter fabrikk

- Vi håper vi finner en fabrikk som kan produsere produktet vårt, som er et kameratilbehør. Vi er også interessert i å selge til det kinesiske markedet. Kanskje vi til og med finner investorer der borte, sier Andrea Holvik Thorson, daglig leder i Wiralcam.

LES OGSÅ: Her finner du flere artikler i Adresseavisen om nyskaping

Nhack og Danske Bank

Wiralcam og de fem andre bedriftene som reiser til Shanghai i neste uke blir de første av det som er ment å bli en storstilt satsing. Danske Bank og investor og seriegründer Chris Rynnings selskap Nhack skal samarbeide om å sende teknobedrifter til Kina. Rynning, som er fra Trondheim, har bodd i mange år i Asia; først i Japan og siden i Kina. Akseleratoren som blir åpnet i Shanghai i neste uke skal hete Nhack.

LES OGSÅ: Kina-satsingen ble lansert i april

Åpner nordisk akselerator

- Akseleratoren er et kontor og et miljø der vi har folk som sitter klar til å bistå gründerne med å finne markeder, produsenter, eller komme i kontakt med investorer. I første omgang skal bedriftene få være i akseleratoren i 90 dager. De kan få være lenger hvis de får napp. Vi er der for å hjelpe dem til å lykkes, sier Chris Rynning.

Trond F. Mellingsæter, sjef for Danske Bank Norge, sier at det for bankens del er tre årsaker til Kina-samarbeidet med Rynning og Nhack:

- For det første fordi vi vil hjelpe nordiske nyskapingsbedrifter, for det andre fordi banken selv kan lære av dette og for det tredje fordi vi ønsker å komme i kontakt med kinesiske bedrifter som ønsker å gjøre forretninger i Norden, sier Mellingsæter.

- Brofeste i Trondheim

Bankdirektøren sier at Danske Bank lette flere steder i Norden for å finne partnere til satsingen i Kina.

- Vi er veldig fornøyd med at vi fant samarbeidspartneren i Trondheim, sier han.

Mellingsæter og Rynning understreker at satsingen i Kina ikke bare gjelder for trønderske gründere.

- Dette har et nordisk perspektiv. Derfor er det ekstra grunn til å merke seg at det nordiske brofestet for broen til Kina ligger i Trondheim, sier Rynning.

LES OGSÅ: Tror på vekst i verdensøkonomien

Skal åpne to til

Akseleratoren i Shanghai blir den første av tre i Kina-samarbeidet mellom Danske Bank og Nhack.

- I februar åpner vi tilsvarende akseleratorer i Beijing og i Shenzhen, byen som er kjent for å være «verdens fabrikk», sier Rynning.

Shenzhen ligger sør i Kina, like ved Hongkong.

- Når vi har tre akseleratorer, og kan sende fra fem til ti gründerbedrifter til Kina fire ganger hvert år, betyr det at vi kan hjelpe svært mange virksomheter med å knytte kontakter, se og lære i Kina. Dette kan bli veldig spennende, sier Chris Rynning.

I tillegg til akseleratorene, skal Nhack og Danske Bank også samarbeide om et investeringsfond som skal putte penger i oppstartsbedrifter.

LES OGSÅ: Salmars havmerd ble bygd i Kina

Fornyet interesse for Kina

- Hvor mye betyr det at Norge og Kina har normalisert den offisielle kontakten?

- Det er åpenbart at det betyr veldig mye. Diplomatisk kontakt er en forutsetning for at det kan sendes delegasjoner begge veier, sier Rynning.

- Dette handler ikke bare om Norge, men om hele Norden, og de andre nordiske landene har hatt normal kontakt med Kina. I Norge merker vi på kundesiden en fornyet interesse for Kina, sier Trond F. Mellingsæter.

LES OGSÅ: Er i dialog med kinesiske investorer

Håper på Kina

I Trondheim håper gründerne i Wiralcam at hjelpen i Kina vil gi den unge bedriften en flying start.

- Øivind Aabye, som er teknisk ansvarlig, skal være i Shanghai i hele perioden. Han skal særlig lete etter et sted der vi kan produsere. Jeg skal være der i perioder, og skal konsentrere meg om markedet, for å se om vi kan selge til kinesiske kunder. Helt fra starten har vi hatt et internasjonalt perspektiv på det vi holder på med. Norge er alene et for lite marked for kameratilbehør, sier Andrea Holvik Thorson i Wiralcam.

Wiralcams første produkt, Wiral Lite, er et portabelt kabelkamera og er egnet til å brukes på steder der det i dag er vanskelig å filme. Systemet lanseres på arrangementet Kickstarter 10. oktober. Kundene kan bli både forbruker- og proffmarkedet, ettersom alle nå er på utkikk etter filmvinkler som skiller seg ut.

De fem andre bedriftene

Dette er de fem andre bedriftene som reiser til Shanghai:

  • Blueye Robotics, produserer undervannsdroner til forbruker- og proffmarkedet.

  • Moviemask, utvikler linseteknologi til filmbriller.

  • Playpulse, utvikler dataspill for å få deltagerne i fysisk aktivitet.

  • Breach VR, utvikler webløsninger for kunstig virkelighet (virtual reality, VR).

  • Orkel, utvikler, produserer og selger landbruksmaskiner på Fannrem i Orkdal.

Fem av de seks bedriftene som skal inn i akseleratoren i Shanghai har base i Trondheim.