Det var i går det ble kjent at Bjarne Brøndbo og familien selger majoriteten av Bil1Din til det svenske milliardkonsernet Bilia.

- Det er med blandede følelser. - Familien Greftegreff Brøndbo har gått mange runder før vi landet en beslutning. På søndag informerte vi min mamma og pappa, samt Eskil og Thomas. Følelsene er vel litt blandet, men vi er rimelig overbevist om at vi har gjort et strategisk godt valg, sa Bjarne Brøndbo.

Bjarne Brøndbo og familien har investert millioner i ny bildele-fabrikk på Skage i Overhalla. Sønnen Anders t.v.) er daglig leder og kona Lise jobber i administrasjonen.  Foto: Richard Sagen

- Mye skal reinvesteres

Det ble fredag kjent at kjøpesummen skal være 30 millioner kroner. På spørsmål om dette stemmer, svarer Bjarne Brøndbo følgende:

- Svaret på dette er både ja og nei. 10 millioner kroner er innskutt i vårt felleseide holdingsselskap for investering/tidlig driftsfase på Røyken (Bil1Din Østlandet AS). Gebro Invest AS får 20 millioner, mens 4,8 millioner skal betales til Brøndbo Holding AS, som selger sine 12 prosent eierandel i Bil1Din AS. Mye av pengene skal reinvesteres i siste byggetrinn på Skage, skriver Brødbo i en SMS, og legger til:

- Det er ikke bestilt Ferrari. Dette til orientering, skriver Bjarne Brøndbo en tekstmelding.

- Brukte bildeler vil bli en stor næring i årene som kommer, tror Bjarne Brøndbo   Foto: Richard Sagen

Hele familien på eiersiden

Gebro Invest eies av Bjarne Brøndbo og kona Lise Greftegreff, med 42,66 prosent hver. Resten av aksjene er likt fordelt på deres tre barn gjennom aksjeselskapene Bolbon, Ellipse og Furukollen.

- Vi skal produsere og tilby Skandinavias beste brukte bildeler. En bruktdel levert av Bil1Din skal tilsvare forventningene til en tilsvarende ny del, understreker Bjarne Brøndbo.

Bilia og Bil1Din bygge altså et nytt demonteringsanlegg i Røyken i Asker kommune, og målet er å bidra til å tredoble norske verksteders bruk av likeverdige brukte bildeler.

- Det nye anlegget i Røyken bygges med erfaringene fra Skage som mal. Bil1Din Østlandet, sier Brøndbo.

Vil tredoble bruken

Det nye anlegget i Røyken skal være operativ på nyåret og vil få et lavt klimaavtrykk. Blant annet vil taket bli dekket med 2500 kvm med solceller som vil generere over 400 000 kwh per år.

- Brukte deler er en verdifull ressurs, sier administrerende direktør Frode Hebnes i Bilia Norge AS.

– Det er to hovedårsaker til vår satsing. Andelen biler forsikringsselskapene kondemnerer og som går til demontering har økt. Det sirkulærøkonomiske potensialet denne verdifulle ressursen representerer er med andre ord betydelig. Den andre årsaken er naturligvis miljøgevinsten. På denne måten gir vi deler av bilene som går ut av sirkulasjon et nytt liv. Å tilby kortreiste, likeverdige bildeler av høy kvalitet er god bærekraft i praksis, sier Hebnes.