Den nye kafeen, restauranten, baren og bokhandelen som åpner i den tidligere brannstasjonen på hjørnet av Kongens gate og Søndre gate i Trondheim, skal være et knutepunkt.

- Det trengtes noe som kunne binde sammen kunsthallen, litteraturhuset og biblioteket, og kafeen er det beste til det, sier megler Lars Berger i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

Sellanraa Bok & Bar er kalt opp etter en av Knut Hamsuns hovedpersoner, bonden Isak Sellanraa, som bryter ny mark til gården sin i «Markens Grøde».

- Vi opptatt av jorda råvarene kommer fra både når det gjelder kaffe, mat og vin. Det er et fint navn, og vi kjenner oss igjen i det, sier Christina Christensen.

Hun er en av de fem som står bak etableringen av Sellanraa Bok & Bar.

Christensen er litteraturviter og medeier i delikatessebutikken Alma Mater på Byhaven kjøpesenter. Tidligere har hun sammen med sin mann startet både en restaurant, som fikk referanse i Michelin-guiden, og et brasseri i Frankrike.

- Sesongbasert

Sammen med tidligere sous-chef og kjøkkensjef på Credo Frederic Klev, tidligere avdelingsleder ved Dromedar og barista Tore Øverleir, matblogger og barista Christina T. Pettersen og kokk og barista Eirin B. Klev åpner Christensen Sellanraa Bok & Bar i begynnelsen av oktober.

Spisestedet ligger i samme bygg som Trondheim Kunsthall, som åpnes av Dronning Sonja 20. oktober. Litteraturhuset i Trondheim flytter også inn i den gamle brannstasjonen. I tillegg er det en passasje inn til hovedbiblioteket, som er nabo med den gamle brannstasjonen.

Maten skal Fredric Klev stå for.

- Vi skal servere lunsj med fokus på sesongbaserte og bærekraftige råvarer. Vi ønsker å sette grønnsakene i sentrum, og skal for eksempel bruke hele kua, ikke bare indrefileten, sier Klev.

Maten blir ikke nødvendigvis kortreist selv om den skal være bærekraftig, forklarer kokken.

- Tomaten er ikke nødvendigvis mer bærekraftig når den er produsert i drivhus i Norge enn om den fraktes med bil fra Italia, sier Klev.

LES PÅ PLUSS: Una størst i Minervinis restaurantkonsern

- Noe ikke alle har

Kafeen og restauranten får åpningstid fra 7.30 til ut på kvelden, og den har en bakgård hvor det blir uteservering.

- Foreløpig blir det kun servert mat på dagtid, sier Christensen.

Sellanraa Bok & Bar satser også på kaffe.

- Vi følger med på avlingene til flere kaffebønder og brennerier, og tar inn det vi synes er mest spennende. Vi har til sammen fire NM-titler i staben, sier Tore Øverleir, som selv har vært norgesmester i klassisk baristakunst og har representert Norge i barista-VM.

I baren blir det franske viner.

- Vi skal servere vin fra produsenter og leverandører som vi har jobbet med i ti år i Frankrike. Vi ønsker å tilby noe ikke alle andre har på vinkartet, sier Christensen.

Litteratur på kveldstid

I tillegg blir det bokhandel i det 150 kvadratmeter store lokalet til Sellanraa Bok & Bar.

- Vi tar inn bøker som du ikke finner så mange andre steder, med fokus på kunst og arkitektur. Du kan kjøpe bøkene eller sitte og bla i dem mens du drikker en kopp kaffe eller et glass vin, sier Christensen.

Kunsthallen og litteraturhuset skal samarbeide med Sellanraa Bok & Bar.

- Kafeen skal stå for serveringen ved selskaper og på åpninger av utstillinger i kunsthallen, sier Berger.

Litteraturhuset vil også bruke Sellanraa, forteller prosjektleder Trond Åm i Litteraturhuset i Trondheim.

- Ingen litteraturhus driver egen kafé. Konseptet er at vi vil fylle litteraturhuset med arrangement på kveldstid, sier Åm.

- Vinmonopolet trekker folk

Samtidig som litteraturhuset flytter inn i den tidligere brannstasjonen, arrangerer litteraturhuset og biblioteket Trondheim Litteraturfest fra 17. til 22. oktober.

I Søndre gate ligger flere banker, og det er finansgata i Trondheim. Men Berger frykter ikke det er for lite folk i Søndre til å fylle Sellanraa med gjester verken på dag- eller kveldstid.

- Frem til klokka 18 er det bra med folk her. Vinmonopolet trekker mange. Denne delen av byen blir også mer og mer vitalisert. Flere lokaler som var tomme i byen tidligere fylles opp, og vi får en ekspansjon i sentrum, sier Berger.

foto
Sellanraa Bok & Bar åpner i den tidligere brannstasjonen i Søndre gate sammen med den nye kunstahallen.Fra venstre: Tore Øverleir, Christina Christensen, Lars Berger, Fredric Klev og Trond Åm. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen