25-åringen har vært interessert i foto siden før hun ble konfirmert, og i konfirmasjonsgave fikk hun et kamera. Til å begynne med var motivene hest og kanin, men de siste to-tre årene har hun fotografert stort sett nyfødte og små barn.

- Jeg fant ut at det er nå eller aldri om jeg skal satse på denne «hobbyen» min som etter hvert har blitt en ordentlig jobb. Jeg jobber fortsatt 100 prosent som barnehagelærer, men vi får se om jeg reduserer stillingen min der etter hvert. Jeg står foran spennende måneder og gleder meg. Drømmen er å kunne leve av fotografjobben, sier Asklund Berdal.

foto
Ett av Asklund Berdals mange fotografier.

Bytter ut frisør med foto

Fotostudioet til Asklund Berdal ligger i Lundamo sentrum der hvor Bentes Salong holdt til tidligere. Nå er hyller med hårprodukter byttet ut med rad på rad med barneklær, små stoler og kurver som passer til små krabater. Malin sier hun har nesten hamstret klær og utstyr det siste året.

foto
I lokalene har det tidligere vært frisørsalong. Nå er hyller med hårprodukter byttet ut med rad på rad med barneklær, små stoler og kurver som passer til små krabater. Foto: Robert Presthus

- Jeg har fått tak i veldig mye utstyr det siste året, og spesielt en del brukte babyklær. Når det gjelder det tekniske utstyret jeg bruker så hadde jeg mye fra før og har lagt i en del penger i det opp igjennom årene. Jeg er tilnærmet fullbooket fram til sommerferien i juli og skal blant annet ta bilder i en del bryllup, sier lersbyggen som er ferdig i mammapermisjon i mai.

foto
Malin Asklund Berdal leier nå rundt 100 kvadratmeter i Lundamovegen 483. Hun er tilnærmet fullbooket fram til sommerferien i juli. Foto: Robert Presthus

Kunne hatt studio hjemme

Malin og samboeren Magnus eier et hus på Ler hvor det var en mulighet for at det kunne blitt etablert et studio i kjelleren, men det ville først vært aktuelt om 1-2 år. Det ønsket Asklund Berdal ikke å vente på, og leier nå rundt 100 kvadratmeter på Lundamovegen 483.

- Her er det mye større enn det jeg hadde hjemme i stua, og jeg kan fotografere flere forskjellige typer bilder. Det blir en del konfirmanter nå i mai blant annet, sier hun.

Ryktet er viktig

Som i enhver annet bedrift går ryktet foran deg og gir deg enten muligheter eller ødelegger dem. Asklund Berdal har virkelig fått merket hvor mye fornøyde kunder har å si.

– Jeg trenger ikke å drive egenpromotering i så stor grad nå mer, jeg får mange kunder på at de «gamle» kundene mine anbefaler meg til deres venner og så videre. Jeg ser også at mange finner meg via Instagram-profilen til studioet hvor jeg legger ut noen av bildene jeg tar, sier Asklund Berdal idet de første kundene kommer inn på åpningen torsdag ettermiddag.