Til tross for vesentlig høyere laksepriser, krymper overskuddet i Salmar.

Tredje kvartal endte med et overskudd på 454 millioner kroner før skatt. Det er 164 millioner kroner lavere enn på samme tid i fjor. Hovedgrunnen er stadig større problemer med lakselusa utenfor Midt-Norge.

Vokser langsommere

For å holde seg innenfor Mattilsynets grense på 0,5 voksne hunnlus per oppdrettslaks, må Salmar lusebehandle laksen oftere enn før. Det gir lavere utfôring og lavere tilvekst i merdene.

Noen steder har Salmar også vært nødt til å slakte laksen tidligere enn planlagt. En del av laksen som er slaktet i tredje kvartal er satt ut så seint som i fjor høst. Det gir lavere slaktevekt, og lavere priser.

I Nord-Norge er lusepresset langt mindre, men her har Salmar hatt utfordringer med produksjonen ved en av de største lokalitetene.

Til sammen ga hvert kilo laks slaktet i tredje kvartal et driftsoverskudd på 9,44 kroner. Driftsmarginen i tredje kvartal i fjor var nesten 13 kroner.

Håper på midtnorsk comeback

I vinter spår Salmar-sjef Leif Inge Nordhammer at lusepresset synker, både fordi det er mindre laks i sjøen, og fordi lav vanntemperatur reduserer omfanget av lakselus.

-Tredje kvartal var et operasjonelt vanskelig kvartal for SalMar-konsernet, oppsummerer han i en pressemelding.

Likevel ser frøyværingene lyst på framtida, og lister opp en rekke tiltak for å vinne kampen mot lakselusa: Justerte driftsplaner, satsing på rensefisk, mekanisk avlusning, økt brønnbåtkapasitet og aktiv deltagelse i utformingen av næringens felles rammebetingelser. «Black Mass»

«(...) over tid er Salmar trygge på at Midt-Norge vil gjenvinne sin posisjon som en av de beste regionene å drive oppdrett av atlantisk laks», skriver Salmar i kvartalsrapporten.