Medlemsprogrammet Trumf, har mye informasjon om de fleste av Norgesgruppens daglivarekunder.

- Facebook vet mye om hvordan folk har lyst til å fremstå. Vi vet hvordan folk er. De har mer info, men det vi vet er mer detaljert og mer nøyaktig, sier han.

2,2 millioner medlemmer fordelt på 1,9 husstander gjør Trumf til verdens største medlemsregister ut fra folketall.

- Så store som vi er, er vi helt avhengige av tillit. I den grad Datatilsynet påpeker noe vi bør korrigere, er vi bare tjent med å lytte til dem. Folk flest er ikke så bekymret for dette og da har vi et ansvar tilbake på å oppfør oss ordentlig, sier Fjeldstad.

Les hovedsaken her: Det her veit Æ, Trumf og Coop om dæ

foto
Gi og få: Gir du fra deg opplysninger om deg selv, kan du få billigere mat. Millioner av nordmenn syns tydeligvis det er en grei deal.

Personalisering

Trumf og Coops medlemsordninger er bygd opp relativt likt. Forskjellen er i hovedsak at Coop-medlemmer også er medeiere i et samvirkelag. Derfor ber Coop om personnummeret ditt og tar 300 kroner i betaling for din eierandel når du melder deg inn, og melder inn saldo og rente på medlemskontoen din til skattemyndighetene en gang i året.

Begge aktørene bruker informasjonen til personaliserte tilbud og til å utvikle sine kjedekonsepter, varer og vareutvalg.

- Det forventer kundene at vi gjør mer og mer av, sier Fjeldstad.

Både Trumf og Coop gir medlemmene mulighet til å velge om de vil ha rene bonus-rabatter, eller om de også tillater Trumf og Coop å lagre og analysere dine handlevaner for å gi deg personaliserte tilbud.

- Hos oss må man aktivt samtykke i at vi lagrer og kan analysere kjøpshistorikk for å gi kundene rettede tilbud. De aller, aller fleste krysser av for at de ønsker det. Og det hender vi blir kontaktet av medlemmer som ved en feil ikke har krysset av, og lurer på hvorfor de ikke får sine kuponger, sier Geir Jostein Dyngeseth, organisasjons- og medlemsdirektør i Coop Norge SA.

Les også: Ikke noe norsk samvirkelag har noen gang tjent mer

Kan slippe registrering

Sier du nei til analysering og personaliserte tilbud, vil Trumf og Coop beregne bonusen din ut fra summen du handler for. I Trumf betyr det at handlehistorikken din kun vil inngå i statistikker som brukes internt av kjedene. For Coop vil ikke handlehistorikk ut over totalsum bli lagret.

- Det er også fullt mulig for medlemmer å handle uten å registrere handelen. Det er bare å la være å skanne medlemskortet. Vi vil at kundene skal være bevisst sitt medlemskap og det er medlemmene som aktivt registrerer sine kjøp, ved å bruke medlemskortet, sier Dyngeseth.

Samme mulighet finnes også hos Trumf, dersom man ikke knytter medlemskap til bankkort, men bruker Trumf-kortet til å registrere, eller ikke registrere, hva man handler.

Les også: Coop vekstvinner i 2016

Les også: Trønderne har millioner på bok

Alt eller ingenting i Æ

Hos Rema er det også mulig å handle uten Æ. Du kan også fortsette å handle uregistrert etter du har tatt Æ i bruk, dersom du ikke knytter bankkortet ditt til Æ-appen. Da får du imidlertid ingen rabatt eller nyregistrering som grunnlag for neste rabatterte handel.

Foreløpig er det heller ikke mulig for Æ-brukere å gi noe differensiert samtykke for behandling av personopplysninger. Rema har foreløpig en «alt eller ingenting»-løsning på samtykke. Dette er noe av det Datatilsynet har bedt Rema redegjøre for i kontrollsaken som ennå pågår.

Rema har ikke ønsket å gi intervju i denne saken, men sier i en epost til Adresseavisen dette om håndtering av personopplysninger i Æ:

- Et priskutt basert på kundens handlehistorikk kan naturlig nok ikke tilbys, eller beregnes, uten at Rema får informasjon om nettopp handlehistorikken. Det har vært og er viktig for oss å følge Datatilsynets rammer og regelverk for behandling av personopplysninger.

- Regelverket rundt behandling av personopplysninger er rammen for hvordan vi behandler personopplysninger i Rema 1000. Vi vurdert slik at de enkeltopplysninger som samles inn og behandles enkeltvis ikke er å anse som konfidensielle, men sammenstilling av slik informasjon kan føre til at informasjonen må behandles som beskyttelsesverdig. Rema 1000 vil derfor alltid behandle og beskytte personopplysningene i Æ konfidensielt.

Her kan du lese hele personvernerklæringen i Trumf.

Her er brukervilkårene for Æ

Her er Coops personvernpolicy