For et halvt år siden skrev ST om Arjo invests planer for en 520 mål stor næringspark ovenfor Thamshavn. Målet er å trekke til seg bedrifter som bidrar til det grønne skiftet.

Ti ganger større

Thamshavn næringspark vil med sine 520 mål bli større enn hele industriområdet på Grønøra vest og Furumoen til sammen.

«Planlegger enormt næringsområde. Kan bli største industrisatsing siden 1970-tallet,» skrev ST i slutten av august.

Nå kommer en aktør på banen som får planene for Thamshavn næringspark til å fortone seg som småtteri.

Norsk industriutvikling AS ønsker nemlig å utvikle et næringsareal som er mer enn ti ganger så stort.

Ustmarka

Selskapet planlegger en grønn industripark på 5500 mål – beliggende i Ustmarka, i skogområdet mellom Ustjåren/Sølberget og Skjenalddalen.

På sikt ser man for seg flere tusen arbeidsplasser innenfor grønne næringer.

Nyheten om den gigantiske satsinga ble presentert for formannskapet onsdag. Formatet på det som ble presentert, er så voldsomt, at man fikk en opplevelse av surrealisme.

Det aktuelle området ligger i Ustmarka, rett nord for Ustjåren og Sølberget Foto: Valinor

Grønt fondsselskap står bak

Det er det nystiftede selskapet Norsk industriutvikling AS som står bak planene.

Norsk industriutvikling AS eies av milliardselskapet Valinor, som i mange år har investert i selskaper relatert til det grønne skiftet. Det er med andre ord en aktør med store finansielle muskler som har kastet blikket sitt mot Orkland.

I pressemeldinga fra Norsk industriutvikling heter det at de planlegger Norges største næringspark for grønn industri i området nord for Ustjåren:

– Grunnlaget for et grønt industrieventyr er under etablering i Orkland kommune. Som et av de største næringsområdene i landet, og med rikelig tilgang på fornybar kraft, er det potensial for flere tusen grønne industriarbeidsplasser.

Det grønne skiftet

Arne Fredrik Lånke, som har sine røtter fra Rennebu, er rådgiver for Valinor og daglig leder i Norsk industriutvikling AS. Selskapet er opprettet av Valinor:

– Selskapet er opprettet for å utvikle industrielle muligheter innen det grønne skiftet, sier Lånke til ST, og legger til at så å si alt overskuddet i Valinor brukes på nye, grønne investeringer.

Han sier til ST at det er inngått avtaler med et stort antall grunneiere på Ustjåren om mulig kjøp av grunn.

Arne Fredrik Lånke er rådgiver for Valinor og daglig leder for Norsk industriutvikling. Foto: Catharina Morken

Behov for store tomter

På samme måte som Arjo invest blir en utvikler av industriområdet ovenfor Thamshavn, vil Norsk industriutvikling ha rollen som tilrettelegger/grunneier. Selskapets rolle vil være å sørge for at alle planer og tillatelser er i orden slik at bedrifter innen det grønne skiftet kan etablere seg der.

Man har allerede sett flere eksempler på at grønne etableringer, som for eksempel den planlagte batterifabrikken i regi Equinor, Norsk Hydro og Panasonic, har behov for enorme arealer.

Norsk industriutviklings mål med arealet i Orkland, er å ha slike områder klare den dagen grønne bedrifter er på leting etter tomt for å etablere seg.

Industritradisjon og kraft

– Hvorfor vil dere etablere denne gigantiske næringsparken i Orkland?

– Det er nok tilgang på kraft, og det er en stor nok kapasitet på kraftnettet. Midt-Norge har lavere kraftpriser enn Sør-Norge, og slik vil det antakelig bli i årene som kommer også. Dessuten er det en lang industritradisjon i Orkland, som har vart siden starten av den industrielle revolusjonen. Området ligger tett på eksisterende industri som vi kan få synergier med. Det er en stor og voksende arbeidsmarkedsregion, og Orkland ligger nært teknologihovedstaden Trondheim.

Lånke understreker at Orklands offensive holdning når det gjelder å legge til rette for næringsetableringer og andre store etableringer, har vært viktig for at nettopp Orkland ble valgt.

Ledelsen i Valinor og Norsk industriutvikling orienterte om planene i formannskapet onsdag. Foto: Catharina Morken

Godt rustet

– Det høres voldsomt ut med flere tusen arbeidsplasser. Hvor stort er «markedet» for å etablere grønn industri?

- Vi vet at det er planlagt mye grønn industri, men man har manglet mulighet for nok kraft og nettkapasitet. Regjeringa ønsker å posisjonere Norge for ny, grønn industri. Dersom man har areal og kraft, er man godt rustet til å trekke til seg dem som har planer om denne typen industri.

– Har dere konkrete interessenter som ønsker å etablere seg i næringsparken?

– Vi er i dialog med aktører, både i Norge og internasjonalt. Hvor modent det er, er vanskelig å svare på. Men det er i alle fall interesse.

Luftslott?

– Hva vil du si til dem som tenker at det er et luftslott å se for seg tusenvis av arbeidsplasser på et sted som ligger i utkanten av Orkanger og Fannrem?

– Vi er nødt til å tenke stort for å kunne konkurrere i det grønne skiftet. Det er enorme dimensjoner på det som skal skje framover. Det pågår et nasjonalt og internasjonalt kappløp, og Midt-Norge skal posisjonere seg i dette kappløpet. Skal vi greier det, må vi ha klare arealer, og vi må ha muligheter for kraft raskt nok. Vi har aldri noen garanti for å lykkes. Men vi lykkes ikke om vi ikke prøver, sier Lånke.

I Ustmarka ønsker Norsk industriutvikling å legge til rette for at det blir laget produkter som blir viktig for å gjøre verden grønnere.

– Unik kraftsituasjon

I pressemeldinga vises det til at flere store industriprosjekter er lagt på is og at arbeidsplasser kan ha gått tapt fordi man ikke har hatt tilgang på nok kraft.

Den aktuelle industriparken har i så måte en perfekt beliggenhet, midt mellom transformatorstasjonene på Blåsmo og Snildal.

– Vi ønsker å invitere alle typer grønn industri til å etablere seg i området, både små og store virksomheter. Særlig vil det være attraktivt for kraftkrevende og kompetansekrevende industri på grunn av god tilgang til kraft og et stort, kompetent arbeidsmarked i regionen med nær tilknytning til både utdanningsinstitusjoner og forskningsmiljøer, heter det i pressemeldinga.

Utmark

Området hvor Norsk industriutvikling ønsker å etablere næringsparken, ligger i utmarka.

– Er det utfordringer med arealet, for eksempel knyttet til landbruk eller myr, Lånke?

– Det har vært viktig for oss å unngå dyrkamark. Vi har tilknyttet oss ledende ekspertise som vil hjelpe oss og utfordre oss, slik at dette kan bli et foregangsprosjekt når det gjelder tilpasning til natur og landskap. Prosjekter av slike dimensjoner som dette, vil medføre inngrep. Men vi skal minimere dem, og det skal kompenseres for inngrepene. Hvordan vi skal ivareta naturverdier og lignende i området, vil vi si mer om i planinitiativet som vi snart vil komme med.

Kommer med planinitiativ

– Hva er tidsperspektivet for industriparken?

– Det første året vil gå med til et planinitiativ, som vil følges av arbeidet med en reguleringsplan. Parallelt vil vi jobbe med å få med oss aktører som vil etablere seg i området. Det siktes mot industri i stor skala., så det vil ta noen år før noe står ferdig. Selskapet har et tiårsperspektiv på dette, sier Lånke.

Planinitiativet vil antakelig komme i løpet av våren.

Milliardselskap

Det er et solid selskap som står bak Norsk industriutvikling. Her er noen fakta om fondsselskapet Valinor:

  • Valinor er et familieeid investeringsselskap mest kjent som eier av elbilladeselskapet Zaptec som de utviklet og tok på børs, og som i dag har en verdi på rundt 4,5 milliarder kroner.

  • Nylig annonserte Valinor at datterselskapet Norsk havvind har inngått et samarbeid med energigigantene Total og Iberdrola om havvind på norsk sokkel.

  • Valonor eier Norsk vind, som står bak en rekke store vindkraftprosjekter, deriblant vindparken på Svarthammeren.

  • Valinor har en kapitalbase på 2,5 milliarder kroner.

  • Ni av ti kroner selskapet tjener, pløyes tilbake i nye bærekraftige investeringer.

  • Valinor har 26 års erfaring som investor i grønn virksomhet.