- Prosjektet treffer alt det vi ønsker å stå for. Lykkes vi, vil jeg være mer stolt over dette enn alt annet vi har gjort i Trønderenergi.

Det sa en engasjert konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi da avtalen om å sponse Røde Kors-initiativet Nettverk etter soning ble signert i Oslo torsdag.

Avtalen koster Trønderenergi 500 000 kroner over en periode på tre år. Til gjengjeld skjæres det kraftig ned på sponsorstøtte til toppidrettsklubber som Trondheims Ørn, Byåsen, Ranheim og Kolstad.

- Dette er kanskje en enda bedre måte å vise samfunnsansvar på. Du får med deg det sosiale engasjementet som finnes blant ansatte og eiere, sier Gjersvold.

Skal rydde skog

Trønderenergi er ikke alene om å vri sponsormidler fra idrett til sosiale tiltak. Tirsdag fortalte Dagens Næringsliv om at Orkla bytter ut alpinesset Aksel Lund Svindal med Sykehusklovnene i sine reklamer for Vitaminbjørner. Såkalt sosiosponsing økte med 15 prosent i fjor.

Det særegne med prosjektet som er under oppseiling i Trøndelag, er at det skal etableres en kommersiell bedrift som på sikt kan gi varige, faste arbeidsplasser for tidligere innsatte. Ideen til både sponsorstøtten og «Hel Ved AS» kom fra konsernsjef Ståle Gjersvold.

- Det er en type arbeid som man kan gjøre uten mye opplæring. I tillegg vil vi også kunne skape et produkt som gir energi. For vår del handler det om å skape et varmere samfunn. Det handler om energi, og det handler om folk, sier Gjersvold.

Trenger flere partnere

Trønderenergi har et linjenett på 5000 kilometer på kryss og tvers i Sør-Trøndelag. Selskapet bruker cirka ti millioner kroner i året på å holde linjetraseene noenlunde fri for trær og kratt. På landsbasis er kostnaden rundt en halv milliard, anslår Gjersvold.

- Pleie av kulturlandskap og skogrydding langs vei og jernbane kommer i tillegg. Potensialet er stort, sier NTNU-student Kristine Bangstad Fredriksen, som har fått i oppdrag å lede et pilotprosjekt fram til jul.

Leder i Nettverk etter soning i Oslo Røde Kors, Stian Estenstad, sier Røde Kors så langt ikke har hatt dette tilbudet i Trondheim. Det gjør at han er ekstra glad for initiativet fra Trønderenergi.

Nå starter arbeidet med å skaffe flere partnere. EC Dahls Eiendom har allerede signalisert at de vil være med, men prosjektet trenger støtte fra flere bedrifter og myndighetsinstanser dersom målet om et budsjett på drøye to millioner kroner i 2016 skal nås.

- Vi vil komme i gang med en lavere sum, men da vil ting ta lengre tid, forklarer Estenstad.

- Den beste investeringen jeg vet om

Røde Kors-president Sven Mollekleiv sier han nevner Nettverk etter soning i alle taler han holder. Initiativet gir et tilbud til en gruppe som har stor arbeidsevne og -vilje dersom de får muligheten.

- Det gir folk muligheten til å se seg selv som en ressurs i eget og andres liv. Jeg tror ikke jeg vet om noe prosjekt som er en bedre investering enn dette, sier han.

NB! Uke-Adressa var i sommer med på seiltokt med Nettverk etter soning. Sjekk ut reportasjen som publiseres lørdag 29. august!

Avtalen mellom Trønderenergi og Røde Kors ble signert i Røde Kors-hovedkvarteret i Oslo onsdag. F.v. Røde Kors-president Sven Mollekleiv, sommerkonsernsjef i Trønderenergi Sondre Kristiansen, prosjektleder Kristine Bangstad Fredriksen, Røde Kors-rådgiver Jeanette S. Lid, Nettverk etter soning-leder Stian Estenstad og Trønderenergi-sjef Ståle Gjersvold. Foto: Bård Ove Molberg