– Det gjør seg absolutt ikke sjøl, men se her. Når området etter hvert blir opparbeidet og ferdig så er jeg ikke i tvil. Dette blir indrefileten av næringsareal på Innherred.

Trygve Wannebo gestikulerer med armene og smiler bredt.

Næringssjefen i Inderøy er tydelig stolt.

God til å selge er han også, for med 30 års fartstid fra privat næringsliv, var det sikkert god erfaring å ta med seg da han meldte overgang til offentlig sektor.

Til Inderøy kom Wannebo i 2015 etter et par år som næringssjef i Verran kommune.

«Kyllingens» nye hjem

Tettstedet nord for Koa-tunnelen havnet på om ikke alles, så i hvert fall mange lepper, da det ble klart at hjørnesteinsbedriften på Trondheimsfjordens perle, Ytterøykylling, besluttet å forlate både øya og Levanger kommune.

Ny destinasjon blir Røra – med E6 og Nordlandsbanen som nærmeste nabo.

På Ytterøy var naturlig nok sjokket stort, og mange hadde i hvert fall håpet av bedriften med omtrent 100 ansatte hadde bestemt seg å bli værende i Levanger, eller kanskje bare bevege seg over kommunegrensen til Verdal.

Men slik ble det altså ikke.

Nå blir det i stedet Inderøy, kommunen med sine knappe 7.000 innbyggere, som får gleden av at en ny stor arbeidsgiver er på vei.

Nye virksomheter

Men næringssjefen vil understreke at kommunen ikke har drevet innsalg eller påvirkning på andre måter for å få Ytterøykylling til Røra.

– Der ønsker jeg å være tydelig. Det var Berg Eiendom som kontaktet oss. Vi ser ingen hensikt at vi skal «stjele» virksomhet fra nabokommunene. Vi ønsker å se næringslivet på Innherred som ett område fra Steinkjer til Åsen. Målet på sikt er å tiltrekke nyetableringer på Røra – enten de kommer fra Østlandet eller utlandet. Samtidig tror jeg alle på Innherred skal være glad for at Ytterøykylling valgte Røra, tross alt. De kunne jo valgt trondheimsområdet.

Men la oss gå tilbake i tid, slik at vi kan få med oss historien om Røra Næringspark – som er navnet i dag.

Arealet ligger altså mellom E6 og vegen som går fra Røra mot Straumen, kommunesenteret i Inderøy.

Enn så lenge står det Lensmyra inn til industriområdet på Røra. Det blir det nok en endring på med tid og stunder. Foto: Erlend Aune

De observante har sikkert fått meg seg at det allerede ligger noen næringsbygg mot Inderøyvegen eller fylkesvei 755.

Nye naboer

Austad Maskinstasjon er ett av firmaene som holder til her, og daglig leder Eskild Austad kan fortelle at selskapet han leder var en av de første som flyttet hit allerede i 1971.

Da ble området kalt Lensmyra, og det viser også skiltet ved avkjøringen til området fortsatt, men med tid og stunder så vil nok det byttes til Røra Næringspark.

Og hva passer vel bedre enn at det tradisjonsrike Røra-selskapet vant anbudet på grunnarbeid og infrastruktur på det nye næringsarealet, som med tid og stunder skal omfatte cirka 250 mål når alle tre byggetrinnene er ferdig opparbeidet.

Austad forteller at det første byggetrinnet, hvor blant annet Ytterøykylling skal være, er på til sammen 70 mål.

Anleggsleder Martin Reinsberg (t.v.) og daglig leder Eskild Austad i Austad Maskinstasjon får nye naboer. Foto: Erlend Aune

Det kan ligge an til litt forsinkelser, men utpå tidlighøsten skal det være klart med både vann og kloakkledninger, strøm og fiber og alt annet som behøves før byggene kan reise seg.

Lang prosess

Men før Austad Maskinstasjon kunne gå i gang med arbeidet så har det vært et langt lerret og bleike før man kom så langt.

– Det er ikke gjort over en helg, for å si det sånn, smiler Wannebo så snusleppa buler, før han blir litt mer alvorlig:

– Jeg tror de fleste som har vært borti slike saker, skjønner at ting tar tid. Det området hvor Ytterøykylling skal etablere seg, begynte forarbeidet så langt tilbake som i 2011.

Næringssjefen forteller videre at det da ble gjort et politisk vedtak om at næringsarealet på Lensmyra skulle utvides.

Det medførte at kommunen måtte kjøpe arealet først, og det ble gjort i flere etapper. Det siste ble kjøpt i 2016.

Hjelp fra Verdal

Wannebo sier at det var en såpass detaljert kommuneplan for området, slik at den nærmest kunne kalles en reguleringsplan.

– Det var denne planen vi brukte for å koble på ulike faginstanser for komme videre i arbeidet, men det tok tid. Her var det også eksterne aktører inne i bildet. Det er jo sånn at når du har bestemt deg for hvor næringsarealet skal ligge, det er da jobben begynner.

«Itjnå som kjæm tå se sjøl». Trygve Wannebo forteller at etableringen av Røra Næringspark er et resultat av langvarig og målrettet arbeid. Foto: Erlend Aune

I den videre planprosessen, fikk kommunen hjelp av Espen Storstad i Linq Prosjekt fra Verdal.

Oppgaven hans ble å koordinere og holde trådene samlet på vegne av næringssjefen i Inderøy.

Strøm og vatn

Wannebo stopper opp et øyeblikk, ser på oss - holder opp to fingre.

– Det er to ting som er avgjørende: Strøm og tilstrekkelig med vatn. Har du ikke det på plass, kan du glemme å lage en næringspark.

Det var ikke akkurat på verdens mest tilrettelagte plass at Inderøy kommune bestemte seg for at den framtidige Røra Næringspark skulle utvikles.

Det er myrlendt terreng mange steder hvor dybden er både to og tre meter. Det må skiftes ut, og det er den jobben som Austad Maskin har fått.

Nå er man altså i gang med første fase på 70 mål, og når fase to og tre blir gjort byggeklart på samme måte så vil Røra Næringspark dekke cirka 350 mål – når vi tar med den gamle delen hvor blant annet Austad Maskin holder hus i dag.

Roser politikerne

Uten å oppfattes som hoverende, tror næringssjefen i Inderøy at det kommunen nå gjør på Røra, er med på å bidra til at nabokommunene er i ferd med å våkne med tanke eget næringsareal, eller mangelen på det.

– Jeg må få skryte av våre folkevalgte. Nå de først har gjort et vedtak så vil de også se synlige resultater.

Røra Næringspark er bare i startgropa, og næringssjefen i Inderøy spår at om noen år er det mange bedrifter her og full aktivitet over hele området. Foto: Erlend Aune

Men når vi spør Wannebo om et godt råd til en kommune som snart mister 100 arbeidsplasser så må han tenke seg litt om:

– Der skal jeg være forsiktig, men det er klart at når Ytterøykylling velger å flytte til oss, så bør det være et tydelig signal om at alt ikke er på stell og at noe må gjøres.

Men når vi til slutt spør næringssjefen om hvordan det ser ut på Røra Næringspark i 2030 så trenger ikke Trygve Wannebo lang betenkningstid:

– Da er det smekkfullt her med et yrende liv. Det er jeg helt sikker på.

Inderøy og Steinkjer

Jon Arve Hollekim er arbeidende styreleder i Røra Næringspark AS.

Næringsarealet på Lensmyra er overdratt til dette selskapet, og har nå ansvaret for den videre utviklingen av området.

Selskapet eies av Inderøy kommune med 66 prosent og Steinkjer kommune med 34 prosent.

Verdalingen var tidligere rådmann i Inderøy i nesten ti år før han overlot jobben til Peter Ardon.

Ardon er, som sikkert de fleste vet, nå kommunedirektør i Levanger.

Som næringssjefen i Inderøy er også Hollekim tydelig på at de ikke driver aktiv markedsføring av næringsparken i nabokommunene.

Signalkunde

– Målet er ikke å flytte virksomhet hit, men ringer det noen så tar vi telefonen og gir et tilbud hvis det er ønskelig.

Jon Arve Hollekim, styreleder i Røra Næringspark. Foto: Erlend Aune

Og det var jo det som skjedde da Berg Eiendom tok kontakt, og styrelederen legger heller ikke skjul på at Ytterøykylling blir en god «bjellesau» for næringsparken.

69-åringen satt selv om rådmann da det ble fart i planene om videre utvikling av Lensmyra, og Hollekim roser politikerne i Inderøy som ga grønt lys for prosjektet.

Tung investering

– Vi skal huske at dette både er en langvarig og investeringstung prosess for en liten kommune. Med mellom 700 til 800 kroner per kvadratmeter for ferdig opparbeidet tomt, så snakker vi til slutt om en kostnad på opp mot 200 millioner kroner for hele området.

Og med en så stor bedrift som Ytterøykylling i boks, spår styrelederen at Røra Næringspark kan se lyst på framtida. I tillegg er han trygg på at nye etableringer i næringsparken vil komme både Verdal og Levanger til gode på sitt vis.

– Nå skal jeg ikke begi meg ut på å være den som ser hva glasskula forteller oss. Nye næringsareal er en krevende prosess, med blant annet stort press på jordvern her på Innherred. Kanskje må man bokstavelige talt sprenge noen fjell for å komme videre? Men aller først må man bestemme seg om man vil ha næringsareal i kommunen. Er svaret ja, må neste steg være å gjøre noe med det – så fort som mulig, sier Jon Arve Hollekim.