– Dette er vi svært godt fornøyd med, sier konsernsjef Jan-Frode Janson, som må ta feiringen i isolasjon grunnet et visst virus.

Banken oppnår et foreløpig resultat etter skatt på 2,9 milliarder kroner i 2021, mot 2 milliarder i 2020. Det oppgir banken i en børsmelding torsdag morgen.

Til sammenligning endte Danske Bank med et resultat etter skatt på 3 milliarder kroner, og DNB fikk 6,2 milliarder kroner til overs.

– Alle banker leverer gode tall nå, som er godt nytt både for folk og næringsliv. Det gjør at vi har god kapasitet til å låne ut penger, sier Janson.

Tjener på mer enn rente

Janson mener at banken skiller seg spesielt ut, ved at mindre enn 50 øre per krone banken har i inntekt, er fra renter.

– Det får vi fordi vi har bygget opp andre forretningsområder, som regnskapstjenester, eiendomsmegling, og leasing. Det gjør oss til den minst renteavhengige banken, sier han.

I 2021 ble det blant annet kjent at sparebankens midtnorske regnskapshus landet en nasjonal avtale med LO, og at banken investerte i selskapet Fleks, som skal tilby bilabonnement til trønderske bilister.

Jafset til seg markedsandeler

Janson forteller at Sparebank 1 SMN er en av bankene som har vokst mest i næringslivet gjennom pandemien, og mener at det er historiske årsaker til dette.

– Dette er et gammelt fenomen. Når det er krise, er det sparebankene som står seg ekstra sterkt, sier han.

Han peker på sparebankenes lokale forankring som årsak til dette, ved at beslutningene skjer tett på kundene.

– Når vi er tett på kundene, kan vi håndtere mer risiko. Så vi har jafset til oss markedsandeler gjennom pandemien.

Penger til folket

Bankens styre foreslår å utbetale et utbytte på 7,50 kroner per egenkapitalbevis, og 547 millioner kroner i samfunnsutbytte.

– Ja, vi er et stort selskap på børs, men 40 prosent eies av samfunnet. Dermed går tilsvarende beløp til store og små formål i Midt-Norge når vi betaler utbytte, sier Janson.

Totalt betaler selskapet ut en kvart milliard i samfunnsutbytte for 2021. 80 millioner av disse går til grønn omstilling av midtnorsk næringsliv.

– Disse pengene går til alt fra korps og idrettslag til kunnskapssektoren. Nå ønsker vi også å rette det mer inn mot næringsliv og å skape nye arbeidsplasser, sier Jansson, og legger til:

– Spoler du tilbake har utbetalingene vært i sjiktet 30-40 millioner kroner. I de siste årene har dette tatt helt av, og beløpet for 2022 er historisk høyt.

Rolf Jarle Brøske, konserndirektør for kommunikasjon og merkevare i banken, forteller at de er opptatt av å bruke pengene på ting folk i Midt-Norge bryr seg om. De har derfor hentet inn svar fra over 10 000 respondenter på hva pengene burde gå til.

– Det er et stort ansvar å forvalte så store beløp på vegne av hele Midt-Norge, så det tar vi ikke lett på, sier han.

Rolf Jarle Brøske, konserndirektør for kommunikasjon og merkevare. Foto: Sindre Sættem

Utvider i hovedstaden

I børsmeldingen skriver banken at selskapet har hatt en vekst i Oslo-området det siste året, drevet av Sparebank 1 Markets, en kapitalmarkedstjeneste. Banken har per nå 6,5 milliarder i utlån i området, og skriver at de vil styrke tilstedeværelsen sin i Oslo.

Vil dette gå ut over virksomheten i Midt-Norge?

– Svaret på det er enkelt nei, svarer Janson kontant, og legger til:

– Det er tette bånd i næringslivet mellom Oslo og Trondheim. Vi har flere trøndere som bor i Oslo, så vi har en bra portefølje der. I første omgang supplerer vi med et lite næringslivsteam som i stor grad er rettet for å følge midtnorsk næringsliv, og bygge videre på det vi har allerede.

Tror på videre vekst

Økonomien som helhet har opplevd sterk vekst gjennom 2021. Janson tror veksten vil fortsette videre i 2022.

– Vi har gode prognoser for Midt-Norge og norsk økonomi som helhet. Vi tror på fortsatt vekst i markedet – og så skal vi ta flere markedsandeler fremover, sier han.

Det tror han banken er godt stilt for å få til.

– Dette er jo noe litt spesielt for Norge: Vi ser at det er sparebankene som tar markedsandeler over hele landet – det er veldig «in» med sparebank.

Isolert feiring

Virus til tross, er konsernsjefen ved godt mot.

– Nå feirer jeg tidenes resultat på isolat, og så får samfunnet en kvart milliard, og så blir det ikke så verst dette her, sier konsernsjefen, med en noe hes stemme.