- Krangel om økonomi er sjelden hovedårsaken til skilsmisse.

Det sier advokat Johan Alexander Widerøe med egen advokatpraksis i Trondheim.

Adresseavisen meldte mandag at én av fem lyver til partneren om hvor mye penger de bruker. Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Sparebank1 SMN skjuler vi for partneren hva vi har kjøpt eller hva det faktisk kostet eller kreditt som er tatt opp. Det kan være små hvite løgner eller underdrivelser, men det kan også bli alvorlig.

- Men erfaring er at det er mange grunner til skilsmisse, oftest er det utroskap eller at kjærligheten bare ikke varer livet ut. Økonomi kan være en del av bildet, men sjelden hele. Men når skilsmissen først er der, da blir dette med økonomi derimot svært hett, sier Widerøe.

Kvinner uten oversikt

- Nest etter barn blir økonomi det viktigste i et skilsmisseoppgjør, og da kan det skje utrolig mye snusk. Da lures det unna og det kan dukke opp gamle inkassosaker som ektefellen ikke visste om, sier Widerøe og derfor oppfordrer han alle som flytter sammen om å ha kontrakter.

- Både samboere og ektefeller bør ha en kontrakt. Det er utrolig at ikke alle har det, for selv om du beskyttes delvis av lovverket så er det ikke nok. Å krangle om økonomi på grunn av at det mangler avtaler gir også mye psykisk stress, sier Widerøe.

Få tolv førstehjelpsråd ved samlivsbrudd her

Heller ikke Trine Wettergreen Strømman, advokat hos advokatfirmaet Advit, opplever ofte at økonomi er skilsmisseårsak.

- Nei, jeg har ikke inntrykk av at penger er det parene krangler mest om, men det er klart at dårlig økonomi kan lage et dårlig klima som igjen kan ende i krangler. Da jeg begynte å jobbe med skilsmisser for over 20 år siden var det mange kvinner som ikke var i lønnet arbeid, det er klart det var annerledes da enn nå når begge tjener penger, sier Strømman.

Også hun merker at penger derimot blir viktige når skilsmissen er et faktum.

- Jeg overraskes stadig over at kvinner ikke har oversikt over mannens økonomi, de blir overrasket over at han har tjent så mye som han har. Ofte vet de heller ikke at de krav om full oversikt, og at begge må legge frem selvangivelsen i skilsmisseoppgjøret.

Ærlighet varer lengst

Adresseavisen har spurt leserne hva de bløffer om til partneren. Flere medgir at de har kjøpt kostbare klær uten å si fra, og mange viser til at de ikke lyver, men de sier derimot ikke fra om alt.

- Vær ærlig, er det beste rådet fra Endre Jo Reite, privatøkonom i Sparebank1 SMN.

Dette er privatøkonomens tips for å unngå økonomisk uenighet i parforhold:

- Vær ærlig om din økonomiske situasjon, forbrukslån og store innkjøp du gjør. Bygger du tillit i hverdagen så vil du møte større forståelse om det oppstår problemer.

- Kos deg gjerne med dine egne penger, men prøv å unngå at de hvite løgnene tar overhånd. Selv små hvite løgner kan over tid bygge seg opp til å ødelegge tilliten.

- Si fra om du har utfordringer med å betale regninger, eller føler press for å være med på et forbruk du ikke har råd til. Det er stor økonomisk ulikhet i mange par, men sammen kan dere hjelpe hverandre med å tilpasse forbruket så det passer for begge.

- Skjul aldri inkassosaker og forsøk aldri å dekke over betalingsproblemer med forbrukslån. Det er ofte for sent å være åpen når man får avslag på lån til drømmeboligen med bakgrunn i betalingsproblemer man har holdt skjult.

Vær ærlig: Det er det beste rådet til par fra privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken1 SMN. Foto: Therese Alice Sanne