- Det er vanskelig i Midtbyen å få til boligbygging som monner. Alle utbyggere vi sammenligner oss med vil drive med industriell boligbygging, ikke fem leiligheter på et loft eller i en bakgård, sier Munkhaugen.

Heimdal Gruppens siste boligprosjekt i sentrum er Rosenborg Park, som sto ferdig i 2010. Trondheims største boligbygger har etter det bygd i andre bydeler.

- I Midtbyen møter vi antikvariske hensyn både over og under bakken. Det gjør det vanskeligere og dyrere å få til stor boligbygging her. Vi kan få til noen få boliger, 1-20, i et kvartal. Det monner ikke og er dyrt. Det tvinger seg frem en avgjørelse hvor man må velge mellom økt boligbygging i Midtbyen eller antikvariske verdier, sier Munkhaugen.

Odd Reitans eiendomsselskap E.C. Dahls Eiendom har tatt til orde for flere boliger innenfor elveslyngen, slik at 10000 flere kan bo i Midtbyen. Før jul la arkitekt Ole Wiig frem en byutviklingsskisse «Trondheim 50-50» for hvordan 50000 flere kan bo i sentrumsnære områder i Trondheim. Ifølge den er det blant annet plass til 24000 flere beboere på Nyhavna, 3000 på Ladehammeren og nærområdene og 9000 i Midtbyen.

- Midtbyen kommer sist

Munkhaugen tror utbyggere vil gå i gang sist i Midtbyen.

- Utbyggerne vil velge å bygge ut omkringliggende sentrumsområder først. De vil også velge å bygge på Nyhavna før Midtbyen, fordi her er det mulig å bygge store volum. I dag er det ikke nok press, så utbyggingen vil skje der det er større muligheter enn i Midtbyen, sier Munkhaugen.

Heimdal Gruppen har kontrakt på et rundt 30 mål stort område under regulering på Lade. Det ligger mellom Lade Allé, veien Ladebekken og Strandveien. Heimdal Gruppen definerer området som en del av Nyhavna-området, og kaller det Øvre Nyhavn.

Heimdal Bolig solgte nye boliger for 938 millioner kroner i fjor. Det er 78 millioner mer enn i 2014. Antallet solgte boliger de to årene er det samme, 320.

- Vi har solgt litt dyrere boliger i fjor. Det er tilfeldig og avhengig av hvilke prosjekter som er til salgs til enhver tid, sier Munkhaugen.

25 prosent av markedet

Heimdal Bolig solgte flest boliger øst i byen i fjor, i prosjektene Ringve Park, Miljøbyen Granåsen og Lilleby.

- Salget var jevnt og godt i 2015, og det var etterspørsel etter alle typer boliger og i alle prosjektene våre, sier Munkhaugen.

Ifølge analyseselskapet Econ er Heimdal Bolig den største utbyggeren i Trondheim, og bygde 25 prosent av de nye boligene i fjor. Ved utgangen av 2015 hadde Heimdal Bolig 390 boliger under produksjon, til en verdi av 1,1 milliard kroner.

- Jeg forventer et godt marked i år, og vi bygger videre på samme nivå som i fjor, med en svak prisstigning. Vi opplever at kundene er kresne, og de har en god del å velge i. Det setter krav til oss som boligbygger. Vi må treffe, sier Munkhaugen.

Han peker på at det blant annet er viktig at boligene er passe store, har riktig antall rom.

- De skal ikke være for store, da blir de for dyre. En toroms bør ikke være over 35–38 kvadratmeter (kvm). Vi ser konkurrenter som ikke får solgt toroms som er 50 kvm, sier Munkhaugen.

Boliger for 15 mrd.

I år legger Heimdal Bolig ut en rekke nye prosjekter for salg (se kart/fakta). På lengre sikt har Heimdal Gruppen tomter for rundt 4000 boliger, som de ønsker å bygge ut i løpet av en 12-årsperiode. Det er boliger med en omsetningsverdi på rundt 15 milliarder kroner.

Nyboligsalget er den delen av boligmarkedet som først merker det når det er usikre økonomiske tider.

- Vi merker ikke usikkerhet nå. Vi har vært i boligmarkedet lenge. Under finanskrisen i 2008 stoppet salget opp. Effekten av finanskrisen sett i ettertid var to år uten prisstigning. Samtidig har leieprisene steget jevnt og trutt siden 1993. Vi skal bygge ut boligene over en 20-årsperiode, for oss handler det om å tenke langsiktig. Vi må tåle å være i markedet i dårlige perioder også, sier Munkhaugen.

Venter større prisforskjeller

I fjor økte antallet solgte nye boliger med 30 prosent i Sør-Trøndelag og 18 prosent i Nord-Trøndelag, viser nye tall fra Boligprodusentenes Forening.

Munkhaugen tror forskjellen i priser både på brukte og nye boliger vil øke mellom byene i år.

- I utgangspunktet har vi konsumprisstigningen, pluss standardheving av boligene, pluss økte priser på grunn av press i byene. Jeg tror den siste faktoren i størst grad vil påvirke boligprisstigningen fremover. Den blir høyest i Oslo, fordi det ikke finnes ledige tomter der. I Trondheim har politikerne og administrasjonen vært flinkere til å sørge for en jevn tilgang på tomteareal. Men flere bydeler mangler ennå tomter for alle boligtyper, sier Munkhaugen.

- I Midtbyen møter vi antikvariske hensyn både over og under bakken. Det gjør det vanskeligere og dyrere å få til stor bolig bygging her, sier administrerende direktør Roar Munkhaugen i Heimdal Bolig. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth