- Vi ønsker å minne hverandre på at ikke alle gleder seg til jul. Vi håper vi kan skape en varmere by, sier Kine H. Vestad i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Hundrevis av strikkere har levert oransje skjerf så det monner. Nå skal de henges opp i sentrum av Trondheim. Det er fjerde gang Kirkens Bymisjon har invitert frivillige til å strikke oransje skjerf. Aldri før har de fått så stor respons på skjerfaksjonen. I år bugner det i lokalene i Munkegata. De har fått inn 600 skjerf.

- Det er sikkert tre ganger så mange som i fjor. Det er helt overveldende. Vi ligger på nivå med Oslo, smiler Vestad, glad for den utrolige responsen.

Gratis skjerf

Tirsdag morgen skal Midtbyen være oransje. Da vil det henge skjerf på lyktestolper, statuer og monumenter. Og skjerfene kan du «stjele» med god samvittighet, de skal komme til nytte.

- Med denne aksjonen vil vi dele varme og vise omsorg. Det er noen som av ulike grunner strever, og noen som fryser. Så ønsker vi å vise solidaritet, når du gir bort et skjerf eller tar på deg et skjerf så er vi sammen på et vis, og vi knyttes sammen i ønsket om en varmere by, sier Dag Aakre, daglig leder i Kirkens Bymisjon.

Årsaken til at skjerfene har fått fargen oransje, er at dette er bymisjonen sin farge. Men med en slik signalfarge, blir skjerfene nokså iøynefallende rundt halsen. Derfor får bymisjonen ofte innvendinger om at det kan være stigmatiserende for enkelte å gå rundt med slike skjerf.

- Vi håper vi klarer å formidle at disse skjerfene er både for dem som sliter og for dem som ikke sliter. Det er som når jeg tar på meg en rød sløyfe 1. desember for å markere verdens aidsdag. Det gjør jeg av solidaritet, påpeker Aakre som håper den sterke fargen ikke skremmer noen fra å bruke skjerfene.

Orkdals-skjerf

Fredag fikk Kirkens Bymisjon et solid skjerf-bidrag fra Orkanger. Ut fra bagasjerommet lempet nemlig Inger Lise Neeraas en stor brun pappeske, fylt med 96 håndstrikkede skjerf.

- Her er det mange arbeidstimer, smiler Neeraas som er daglig leder av garnbutikken Made by you i Orkanger. De la ut en melding på Facebooksiden om at alle som ville strikke oransje skjerf til aksjonen, kunne hente gratis garn, sponset av butikken og en lokal bank. I løpet av en og en halv dag var garnlageret tomt. Siden har skjerfene strømmet inn. Oppskriften har vært så enkel at også de som ikke har strikket før, har endt opp med lange skjerf: 30 masker på pinner nummer fem, strikk til du har 150 centimeter.

- Det er folk både fra Hitra, Frøya, Orkdal og Oslo som har bidratt. Det er så fint at folk vil være med på dette. Jeg håper skjerfene vil varme både utenpå og inni, sier Neeraas.

Juleaksjon

Skjerfaksjonen som foregår i 12 norske byer er starten på Kirkens bymisjons årlige julekampanje «Gled en som gruer seg til jul». I løpet av førjulsukene ber bymisjonen om at folk er rause også mot dem som ikke forbereder en jul med bugnende middager. Pengene som kommer inn, skal gå til måltider i blant annet Vår Frue kirke. I fjor innbrakte juleaksjonen i Trondheim rundt 5 millioner kroner.

- Vi ønsker å skape fellesskap rundt måltider. Folk skal få spise seg god og mett, møte andre i øyehøyde og oppleve et fellesskap. Dette handler om mer enn det å bli mett i magen, sier Aakre.

Tre dager i uken er det servering i Vår Frue kirke, i tillegg serveres det mat på andre aktiviteter i regi av Kirkens Bymisjon.

- Hvem er det som kommer for å spise?- Det er et stort spekter av mennesker, i alle aldre og ulike livssituasjoner. Noen har mistet mye, andre har det meste på plass, men ønsker å være en del av et fellesskap. Det er ikke mat som er det viktigste, men det å bli tatt imot, komme til et sted hvor en føler seg velkommen, og hvor en kan møte andre. Det kan dempe følelsen av angst, ensomhet eller sorg etter å ha mistet noen rundt seg, sier Aakre.

Han håper at blant mange andre gode formål, vil folk også i år gi til Kirkens Bymisjon.

- Det er en god tradisjon at folk i Trondheim ønsker at byen skal være en vennlig by som har rom for alle. Dette er et bidrag for å gi verdighet til mennesker, sier Aakre.

Mange strikkere: Kine H. Vestad i Kirkens bymisjon er overveldet over strikkegleden i Trøndelag. Nå har Kirkens bymisjon fått inn 600 skjerf som skal gis bort. Foto: Rune Petter Ness
Giverglede: Daglig leder i Kirkens Bymisjon, Dag Aakre, sier det også i år er stort behov for folks giverglede. Foto: VEGARD EGGEN, Adresseavisen