Redaktørene Solveig Lønmo og Lars Erik Brustad Melhus har gransket utsnitt og fundert på ord for å sette sammen bildeboka «Barnas museum».

Ideen dukket opp i februar, og nå står redaktørene Solveig Lønmo og Lars Erik Brustad Melhus med hvert sitt håndfaste bevis i hendene.

«Barnas museum» er det første samarbeidsprosjektet mellom de ni museene som er samlet under Museene i Trøndelag (Mist), og det var en lignende bok fra Tyskland som startet det hele.

- Jeg har en bok privat som heter «Das Kleine Museum», med bilder og ord tilknyttet malerier. Vi tenkte at noe sånt må være gøy å gjøre sammen i Mist. Selv om Mist har eksistert i nesten sju år, har det ikke blitt jobba så mye på tvers av museene, forteller Solveig Lønmo ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

Lars Erik Brustad Melhus ved Ringve museum tente også på ideen, og påtok seg redaktørrollen sammen med Lønmo. Hvert av de ni museene har bidratt ved å sende inn bilder, som redaktørene har valgt utsnitt av og funnet ord til.

- Styrken er enkle grep. Det er genuint enkelt å endre litt utsnitt, man kan zoome inn og med ett blir det noe helt annet, sier Brustad Melhus.

Fantasirikt

Den lekne designen er ved Jan Ove Iversen.

- Den har blitt akkurat så forlokkende som vi håpet på, sier Lønmo.

Boka er utformet som en slags ABC. Ord og bilder er kombinert med tanke på å skape en assosiasjonsrekke og sette fantasien i sving.

- Vi har kun brukt et ord per bilde, og alle er et substantiv som ikke sier noe om hva gjenstanden er, forteller Lønmo og demonstrerer ved å slå opp på «balanse». Bildet viser et utsnitt av en tromme fra Nigeria med utskåret kvinnefigur. Originalen befinner seg på Ringve museum. Bakerst i boka kan man se hele utsnittet.

- Et typisk eksempel på at assosiasjonen ikke er strengt vitenskapelig eller faglig, sier Brustad Melhus.

På neste side er ordet «bart» plassert ved Edvard Munchs portrett av Ludvig Meyer. Det er ikke nødvendigvis de eldste og mest kuriøse gjenstandene eller museenes stoltheter som har fått plass i boka. En helt vanlig spiker er for eksempel også representert, fra museet Kystens arv.

- Museer i hele verden har ting som det her, oppsummerer Lønmo.

Til pryd for de voksne

Tanken bak bildeboka er at man skal kunne ta med museene hjem. Samtidig håper redaktørene at boka kan lokke barn til museene. For boka kan brukes som et kart, og som utgangspunktet for en skattejakt etter de faktiske gjenstandene.

- Å bruke lupe eller skattekart, og å få et oppdrag eller gå inn i en rolle, er utrolig gøy for barn. Mulighetene er så mange, sier Brustad Melhus.

Men redaktørene tror også boka vil være interessant for et noe eldre publikum.

- For voksne er det en coffee table-bok, kommenterer Lønmo med et smil.

Ingen av dem har sett en lignende utgivelse her i landet.

- Du har museumsbøker og barnebøker, men så vidt vi veit er det ingen som har kombinert det, sier Brustad Melhus.

«Barnas museum» lanseres på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum lørdag kl. 13.