Skuggevik, som er pensjonert lektor, kulturarbeider og samfunnsdebattant, skrev i Adresseavisens leserbrevspalte Ordet fritt denne uka at Håkon Blekens kunst gjør henne deprimert og at Håkon Gullvågs malerier lukter lik.

Skuggevik gikk knallhardt ut, og skrev blant annet at kunsterne aldri fornyet seg:

«Deres personlige profil som bildende kunstner er statisk inntil man dør av kjedsommelighet foran deres lerreter.»

Les hele Skuggeviks innlegg her.

- Kunst tar tid

Lørdag får hun svar fra museumsmann Axel Christophersen, billedkunstneren Ove Stokstad og komponisten Bertil Palmar Johansen på Adresseavisens Ordet Fritt-sider.

«Det som forundrer meg er kravet om utvikling og forandring. Og det at kunsten skal pakkes inn i klær !?! - vi vil da ha hudløs kunst, og kunst tar tid. - nesten helt umerkelig forandrer den seg. Med bare ett liv til rådighet er en kunstner både modig og intelligent om han/hun tør stake ut en kurs og gå den helt ut -uendelig sakte - ned eller opp eller rett frem», skriver komponist Bertil Palmar Johansen.

Les også: Nyutnevnt kommandør øker farten (PLUSS)

Etterlyser argumenter

Axel Christophersen, professor i historisk arkeologi ved NTNU Vitenskapsmuseet, reagerer sterkt på det han mener er manglende argumentasjon i Glærum Skuggeviks leserbrev. Han gjør oppmerksom på at han er en god venn av Bleken og omgangsvenn av Gullvåg.

- Hun må argumentere, ikke bare synse. Innlegget er følelsesladet. Jeg synes det er helt legitimt at hun opplever ting på den måten, men det bidrar ikke til noe konstruktiv, offentlig debatt. Hvis hun hadde argumentert for den estetiske kvaliteten, annet enn å mene at de er dårlige, hadde det vært interessant. Det er ingen argumentasjon å si at Gullvåg maler mennesker som om de var døde individer, og at Bleken maler av seg sine depresjoner. Hun har ingen kunstfaglig bakgrunn. At hun ikke liker det, er helt uinteressant for offentligheten, sier Christophersen.

Les også: Reiser til Spania med 60 malerier (PLUSS)

Bleken og Gullvåg: Ingen kommentar

I innlegget «Dordi, Håkon og Håkon» skriver kunstner Ove Stokstad at han mener innlegget ikke burde ha vært trykket:

«Jeg ble verken syk, stønnet i vånde, gikk inn i dyp depresjon eller fikk sterke impulser til å begå hærverk gjennom å brenne malerier da jeg leste Dordi Skuggeviks hatske oppgulp vedrørende Bleken og Gullvågs kunstneriske virksomhet i torsdagens Ordet Fritt-spalte.»

Adresseavisen har vært i kontakt med Bleken og Gullvåg. Ingen av kunstnerne ønsker å kommentere Skuggeviks innlegg.

Adresseavisen gjorde fredag gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Skuggevik, uten å lykkes.

*

I en sms etter at denne saken var publisert skriver Skuggevik at hun har fått mange henvendelser fra folk som har ytret stor begeistring for innlegget hennes. Hun håper  hennes innlegg medfører en kunstdebatt og at Adresseavisen omtaler flere kunstnere enn Bleken og Gullvåg.

Axel Christophersen reagerer på det han mener er manglende argumentasjon i Glærum Skuggeviks leserbrev. Foto: Vegard Eggen
Håkon Bleken. Foto: JENS PETTER SØRAA
Håkon Gullvåg Foto: Morten Antonsen