Det var helt fortjent og den kanskje minst overraskende Oscar-prisen at ungarske «Sauls Sønn» mandag fikk pris for beste ikke-amerikanske film. Blant de øvrige fire nominerte i kategorien var det også til dels svært gode filmer. Danske «Krigen» er en av dem. At den ikke får kinopremiere i Norge, men slipps som strømmefilm og får en slags premiere på Cinemateket i Oslo, viser at ikke-amerikansk kvalitetsfilm er under press på norsk kino.

«Krigen» er ganske sikkert en av de beste nordiske filmene som kommer i 2016. Den bekrefter at Tobias Lindholm, som besøkte Kosmorama i 2010 med debutfilmen «R», er en av de dyktigste manusforfatterne og regissørene i europeisk film for tida. Første halvdel av «Krigen» utspiller seg blant danske soldater i Afghanistan, med Pilou Asbæk som kompanisjef for en enhet i Helmand-provinsen. Andre del utspiller seg i Danmark, rundt en rettssak etter en dramatisk hendelse i Afghanistan.

Pilou Asbæk spiller hovedrollene i alle de tre spillefilmene til Lindholm. I Norge er han mest sett som rådgiver Kasper Juul i «Borgen», mens hans intense innsats i åpningen av «Lucy» mot Scarlett Johansson bør bane vei for internasjonal karriere. Rollen hans som kompanisjefen som gjerne går ut i felten med sine soldater er et nytt eksempel på Asbæks kvaliteter i intenst drama. Helt på nivå med hans forrige rolle for Lindholm i «Kapringen»(2012), som kokk på et dansk skip kapret av somaliske pirater.

Første del av «Krigen» kan minne om den rystende danske dokumentaren «Armadillo» om krigen i Afghanistan. Det er en ladet intensitet over selv de mest tilforlatelige scenene mellom danske soldater, særlig i scenene mellom danske soldater og afghansk sivilbefolkning. Det gir ubehagelig, dirrende krigsfilm, som illustrerer at den såkalte Krigen mot terror er langt mer kompleks enn det floskelpregede begrepet gir uttrykk for.

Sjelden har en moderne, nordisk krigsfilm vekslet bedre mellom mann i felten og det som framstår som den egentlige «hjemmefronten». Det skal Tuva Novotny og ungene som spiller hennes barn ha mye ære for. Den svenske skuespilleren har tidligere imponert stort på norsk i komiserien «Dag» Her er hun enda bedre som dansk småbarnsmor med mann i Afghanistan.

I siste del blir filmen et klassisk rettsalsdrama, om moral og en offisers hensyn til egne soldater satt opp mot hensynet til sivile. Mer skal ikke røpes, for «Krigen» er en emosjonell thriller uten lettvinte løsninger så vel i krigen, som i familien og rettssalen.