Arve Henriksen er en improviserende trompetist i verdensklasse, Live Maria Roggen er en av Norges fremste jazzvokalister og professor i jazzvokal på Norges Musikkhøgskole. Sammen og hver for seg opptrer de på elleve konserter i Bergstaden de neste dagene.

- Under Vinterfestspillene prøver jeg meg på musikk som kommer fra en annen tradisjon enn den jeg er vant til. Men jeg er blitt invitert for å gjøre det på min måte. Da er det kjempeartig å gå inn i ukjent terreng, sier Live Maria Roggen.

De nye kunstneriske lederne setter sitt eget stempel på Vinterfestspillene.

Stockhausen og Sibelius

Hun er kanskje aller mest kjent som vokalist i Come Shine, der hun synger omarrangerte versjoner av jazzens standardlåter. På Røros tar hun derimot for seg komponister som Stockhausen og Sibelius.

Både hun og Arve Henriksen har sin bakgrunn fra Jazzlinja på NTNU, og de har god kontakt også med det klassiske musikkmiljøet. De nye kunstneriske lederne for Vinterfestspillene, Ingfrid Breie Nyhus og Eirik Raude, vil gjerne tilføre kammermusikkfestivalen nye impulser, og det ble naturlig å spørre Roggen og Henriksen, som begge har samarbeidet med.

Come Shine fikk terningkast seks i Trondheim sist høst.

Konsert a la Reodor Felgen

Arve Henriksen skulle kommet til Røros onsdag kveld og åpnet en lyttestasjon sammen med Al Khowarizmis Orkester torsdag formiddag. Flyproblemer på Gardermoen førte til at han landet i Bergstaden først langt utpå torsdagen. Han får likevel nok å gjøre, også etter å ha spilt under åpningskonserten i Røros kirke torsdag kveld.

Fredag formiddag improviserer han og Eirik Raude og unge musikere fra Røros fram et nytt verk som blir urframført under en festkonsert i Røros kirke samme kveld. Etterpå spiller han klubbmusikk, før han lørdag skal i aksjon på flere scener, blant annet under en Reodor Felgen-inspirert konsert i den gamle lokomotivstallen som nå blir tatt i bruk som konsertlokale.

Arve Henriksen og trioen Supersilent er unik, mener vår anmelder.

Improvisasjon med ungdom

Live Maria Roggen er ikke mindre aktiv. Sammen med unge musikere fra Røros-regionen har hun laget nye versjoner av Stockhausens «Tierkreis», som blir framført fredag.

- Vi øvde sammen for et par uker siden, og selv om Stockhausens tonespråk er fremmed både for dem og meg, lekte vi oss fram til vår måte å gjøre det på. Ordet «improvisasjon» kan være avskrekkende for mange, så jeg foreslo i stedet at vi kunne gjøre det på vår egen måte, sier Roggen. Dermed oppsto en improviserende øving som begge parter satte pris på.

Også Jean Sibelius’ sanger skal hun framføre på sin egen måte, i samarbeid med Ingfrid Breie Nyhus på piano.

Kan ikke «dælje til»

- Det var interessant å prøve seg på Sibelius. Jeg hørte på opptak med Kirsten Flagstad og Jussi Bjørling, men jeg må jo gjøre det på en helt annen måte. Sibelius skrev disse sangene slik at sopranen kunne dælje til. Ut fra dagens estetikk blir det i meste laget om man synger slik, så vi har tatt det ned ganske kraftig, fortelelr Live Maria Roggen.

Etter travle dager for både henne og Arve Henriksen, møtes begge til konsert sammen med tre andre i Storstuggu søndag morgen. Begivenheten har tittelen «Solrenning sæle», noe som tyder på at publikum får oppleve en lyrisk side hos de to jazzmusikerne.