«Er det ikke litt sexy å være hes i ditt yrke?», kom det småfrekt fra den norske legen. Pasient Elisabeth Moberg mistet nesten munn og mæle. Etter å ha telt til ti sa hun: «Det er ikke sexy å miste levebrødet sitt».

Astma og kortison

Elisabeth Moberg var i ti år, som del av Kvinner på randen, en av de mest populære entertainerne og sangerne i landet. Hun er også en mye brukt korist og skuespiller, særlig i musikalroller, og sang i bryllupsfesten til kronprins Haakon og Mette-Marit på Slottet i 2001.

Men så kjente hun at stemmen begynte å svikte, at det var et problem som ikke skulle være der. Moberg skjønte etter hvert at den livsviktige medisinen hun tok, hadde store bivirkninger.

- Jeg fikk konstatert astma i 17-årsalderen. Og trengte medisin – etter hvert såkalt inhalert kortison. Kortison er en mektig droge, og har nok reddet livet mitt, men som inhalasjon er den en potensiell stemmeødelegger. Bivirkning nummer én er heshet. Det står på pakken. Da jeg for alvor ble artist og sanger, ba jeg derfor om å få noe annet. Men legen sa at jeg hadde en alvorlig sykdom, at dette var medisinen jeg måtte ta, sier Moberg til Bergens Tidende.

Hun roter litt rundt i salaten på et lunsjsted i Bergen. Hun ler mye. Det har hun alltid gjort, på og av scenen. Men det ligger et alvor bak.

Tiden i Kvinner på randen var ikke problemfri. I perioder slet hun med stemmen. Det var nærliggende å tro at det dreiet seg om slitasjeskader. Hun gikk inn og ut av Haukeland universitetssykehus. De fant ut hva hesheten kom av – medisinskader. Moberg ble operert. Den var vellykket.

- Hurra. Men jeg fikk ikke slutte på medisinen. De sa bare at det var synd at jeg måtte gå på den medisinen. Så da så.

- Er det riktig at du var sykemeldt da dere hadde premiere på «Kvinner på randen rir igjen» i 2001?

- På en måte. Jeg var relativt nyoperert og egentlig sykemeldt i store deler av prøveperioden. Men vi frilansere må ha og har veldig høy arbeidsmoral. Vi avlyser helst ingenting.

- Du kunne tatt en pause?

- Dette er jo basisen for mitt levebrød – det jeg har levd av siden 1988. Å få stemmen ødelagt er naturligvis det verste som kan skje en sanger. Men også for andre som tar det inhalerte kortisonet. Det kan oppleves som identitetsforstyrrende. Jeg har vært ekstremt fokusert på sang, piano, musikk hele livet. Jeg har jobbet hardt, som solist, korist, og etter hvert skuespiller. Jeg husker egentlig ikke et liv uten musikkundervisning, sier Moberg.

Whiskyrøst

Hun er rask til å understreke at selve medisineringen var det største problemet. Legene erkjente det, uten at noe konkret ble gjort. Det var mye prøving og feiling. I perioder kunne hun ikke jobbe, og knapt snakke. Da brukte Moberg tiden sin på å forske på sitt eget problem. Hun sier at hun nok alltid har vært en stemmenerd. Nå mer enn noensinne.

- Når stemmen forandrer seg, kan identiteten forandre seg. Legen min inviterte meg for noen år siden til å snakke for øre-nese-hals-spesialister fra hele landet. Han ville at jeg skulle snakke om sangteknikk, som er interessant nok. Men jeg var mest opptatt av å snakke om en profesjonell stemmebrukers møte med det norske helsevesenet, sier Moberg.

Hun hadde tjent gode penger i de ti årene med Kvinner på randen. Mye rant etter hvert ut i helserelaterte regninger.

Problemet med medisinskader kom altså tilbake noen år etter første operasjon. Dette overrasket ikke, ettersom hun fremdeles gikk på inhalert kortison. Legen i Bergen anbefalte Moberg å dra til en foniater (lege med lydproduksjon-spesialisering og oftest større kompetanse på sang) i Sverige i 2008. Det ble det avgjørende vendepunktet.

- Hvis ikke jeg hadde blitt tatt imot av en svensk spesialist, ville jeg hatt whiskyrøst nå. Jeg måtte betale alt selv. Det er veldig vanskelig å være syk og forklare helsevesenet noe de ikke kan nok om. Selv om vårt helsesystem skal favne over alle, kan de jo ikke klare det. Jeg burde blitt sendt videre tidligere. Medisinen jeg brukte er aldeles vanlig fremdeles, sier Moberg.

«Du skal ikke ta den medisinen. Du er sangerinne», var det første legen sa. «Men jeg dør hvis jeg ikke tar den», svarte Elisabeth. «Du dør inte, gumman», kom det kontant tilbake.

Legen fant til slutt ut hva som kunne stoppe problemene. Først og fremst ved ikke å inhalere kortisonet, dernest en operasjon og så en lang og intrikat opptrening; stemmeøvelser og behandling. År med pendling mellom Bergen og Stockholm lå foran henne.

For noen år siden ble Moberg erklært frisk. Da hadde den profilerte sangeren og artisten reist til Sverige, Danmark, Italia og England, og lært mye om ny forskning rundt astma, stemmebruk og sangteknikk.

- Jeg har fått stemmevennlige medisiner. Hurra igjen, sier Moberg lett ironisk.

Ektemannen støttet

Hun er gift med den kjente trommeslageren Steinar Krokstad. Han spiller fast med Åge Aleksandersen og er en del av Voksne Herrers orkester på Logen bar hver mandag, der Moberg titt og ofte stikker innom for en sang eller to. De bor i idylliske omgivelser på Kråkenes.

Her kan du lese mer om mennene bak Åge

- Han har vært fabelaktig i hele denne tiden. Når det var som tristest og jeg sto bom fast, sa han akkurat de rette tingene, minnet meg på støtteapparatet og fikk meg videre. At stemmen nå fungerer uten at jeg hele tiden må passe på og bare tenke teknikk hele tiden, betyr utrolig mye.

- Er det deilig å vite at du kan takke ja til fristende jobber?

- Ja visst. Det var perioder jeg måtte si nei takk til gode jobber, og i perioder var jeg rett og slett sykemeldt, sier Moberg.

- Ikke bitter

Hun påstår at hun ikke er bitter over at det tok så mange år før det norske helsevesenet handlet riktig.

- Nei. Det er så anstrengende å være bitter. Bortkastet tid. Men jeg var til tider langt nede. Jeg fryktet at sangkarrieren var over. Men jeg er også en velsignet blomst i den forstand at jeg har et lyst sinn. Jeg kommer opp igjen. Så jeg bestemte meg kvikt for å finne ut av ting, Det er ufattelig hvor mye tid, penger og tankevirksomhet jeg har brukt på dette. Det er frustrerende å tenke på at jeg ikke tror systemet har lært så mye av min sak; at de som kommer etter meg fremdeles må finne ut av alt selv. Ikke alle har råd til det. Så her kan man miste mye talent, sier Moberg alvorlig.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

SLUTT: Kvinner på randen avbildet rett etter deres aller siste show, i Florø i 2005. Marit Voldsæter, Elisabeth Moberg og Kjersti Berge.