Komponist Jon M. Skogstad og avdøde librettist Håkon Sundaune skrev i 2008 teksten til operaen «Forbudsrepublikken» som nå settes opp på Mostadmark Jernverk. Med på laget har de fått med seg regissør Eli Sørensen.

- Vi reagerte litt på røykeloven da den kom, derfor laget vi en opera på det og gjør litt narr av det, sier Skogstad og understreker at operaen omhandler forbud generelt, og ikke bare røykeforbud.

Ikke plass i stuen

Skogstad og kona Ingrid Nyhus bor like ved jernverket, og har flere ganger åpnet stuen sin for konserter. Når han nå skulle sette opp en opera, fant han ut at det ikke ville bli plass i stuen.

- Ingrid er medlem i Mostadmark Jernverks Venner, og de har ønsket at det skulle foregå noe på denne tomten, sier komponisten.

- Det har vel ikke foregått noe her på rundt 15 år, sier Nyhus som også er prosjektleder.

Til å bygge scene og tribune har de fått hjelp av en profesjonell snekker, og det vil bli plass til mellom to- og tre hundre publikummere. Scenen ligger rett ved utløpet til fossen Homla, noe som kan forårsake støy.

- Det er lagt inn i handlingen at fossen skal forbys, og vi vil derfor stenge den med lukene som ligger rett ovenfor tribunen, forteller Nyhus.

Forelsket i «Prins Mild»

Operaen er et klassisk kjærlighetsdrama fordelt i tre akter, med fem hovedroller.

- Hovedpersonen heter «Dunhilde», det er selvfølgelig fordi det er en annen operarolle med navn «Brynhilde», men også fordi det er et sigarettmerke som heter Dunhill, forteller Skogstad.

Videre forklarer han at «Dunhilde» forelsker seg i en levemann med navnet «Prins Mild», som ikke kommer så godt over ens med skurken i stykket – hennes far – «Nicorette». Handlingen er lagt til en brun bar med navnet «Clay Bar» – oppkalt etter sigarettmerket Barclay.

- Det er fem solister, et kor på 17, orkester på seks og to akrobater, så det blir mye folk, sier Nyhus.

Folk Flest

Skogstad mener du ikke trenger å ha et sterkt forhold til opera for å like forestillingen, og sier den passer for de fleste.

- Hvis folk først kommer hit så er det ikke noe tungtflytende. Det er for folk flest som har et eller annet forhold til musikk. Det spiller heller ikke noen rolle hvilken type musikk de liker, det er fine melodier, sier han.

Videre forklarer han at både musikken og oppsettet er inspirert fra Rameaus operaballett fra 1700-tallet, og at det er en lødig underholdningsform.

- Jeg håper publikum synes de har fått høre fin musikk, og at de har fått ledd litt, også håper jeg det er en liten rest igjen til ettertrakting, sier Skogstad.

Ikke siste gang

Komponisten forteller at han ikke har gjort noe lignende før, men tror heller ikke det blir siste gang.

- Vi har egentlig en plan om å kanskje skrive et stykke som omhandler det gamle Jernverket eller lignende, men det tar tid. Vi får se etter helgen når denne forestillingen er ferdig, sier han.

Komponist: Jon M. Skogstad irriterte seg over røykeloven da den kom. Nå setter han opp opera om det. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
«Clay Bar»: Barnavnet kommer av sigarettmerket «Barclay». F.v. Komponist Jon M. Skogstad og Prosjektleder Ingrid Nyhus. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
Røyking forbudt: Skogstad understreker at opearen omhandler forbud generelt, og ikke bare røykeforbud. f.v. solist «Prins Mild», Ola Marius Ryan og Komponist Jon M. Skogstad Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
Lydbu: Rett foran tribunen er den noe uvanlige lydbua. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen