- Hu må lær sæ å drikk ordentlig øl, sier brygger-mamma Bente.

Linn-Mari «Lindis» Otnes (35) har vanligvis foretrukket andre ting i festlige lag.

- På hytteturer har resten av familien drukket øl, mens Lindis har drukket noe annet, gjerne noe med ingefær, forteller moren.

«Beta Lindis»

Bryggerimesteren samler ofte bryggerne til et møte, hvor de kan fortelle om ideene sine. Det var på et slik møte mor Otnes luftet ideen om «Beta Lindis».

- Jeg og mannen min brygger mye øl hjemme, og fant ut at vi måtte prøve å lage noe til Linn-Mari, forteller hun.

Bente mener at hun lyktes med ølen hjemme, men at den ble bedre på bryggeriet.

- Det er jo litt prøving og feiling, og så blir det noe helt annet når vi lager det på jobb.

Kristian Berger, bryggeriambassadør i E.C. Dahls, forteller at bryggerne ofte har mange gode ideer. De leker seg litt før de bestemmer seg for å prøve det ut.

- Noen av ideene blir såkalte beta-øl. Det er øl vi prøver ut – kanskje fordi vi mangler riktig øl som skal passe til maten. Stort sett tror jeg de brygger noe de har lyst på selv, fortsetter han.

300 sitroner

Da mor Otnes skulle lage ølet til datteren, var det ferske varer som måtte til.

- Mamma ringte og maset om hvordan hun skulle skrelle 300 sitroner, jeg skjønte ingen ting. Plutselig sto hun på døra med tre bæreposer fulle av fersk ingefær, forteller Linn-Mari.

De forklarer at sitronskrellingen var en prosess i seg selv.

- Det er bare skallet som skal være med. Ikke det hvite innenfor, da blir det bittert. Jeg brukte en epleskreller for å gjøre det, sier Bente.

Ifølge bryggeren er det viktig med ferske råvarer i øl. For å lage «Lindis»-ølet, måtte 10 kg ingefær kvernes.

- Det må være frisk ingefær. Det er mye jobb, men da får du et ferskt produkt.

- Lindis har jobbet som kokk. Derfor kan jeg ikke bruke hva som helst i maten min, og da kan jeg ikke gjøre det i ølen heller, legger hun til.

Ølbryggeren mener det i tillegg handler om heder og ære, og tror også det er sånn for de andre bryggerne på festivalen.

- De fleste bruker mange gode råvarer – ikke noe pulver. Jeg tror også det har blitt litt som en hobby for folk å gjøre det ordentlig.

Sommerøl

Hun forteller at øl med mye humle har vært i vinden den siste tiden, men at det kanskje ikke faller like mye i smak hos alle.

- «Lindis» er et lyst sommerøl med ingefær og sitron. Det har vært mye øl med mye humle i det siste, men det handler om å finne andre varianter til andre kunder, sier bryggeren.

Selv om det var mye jobb, synes både mor og datter at det var verdt det.

- Jeg har ikke smakt ølet før nå, men det var helt magisk. Jeg kjenner ingefærsmaken godt, sier Linn-Mari.

Bryggeriambassadør: Kristian Berger serverer en «Beta Lindis» på bryggerifestivalen. Foto: Peter Breivik, Adresseavisen
Fornøyd: Bente Otnes er selv fornøyd med beta-ølet sitt. Foto: Peter Breivik, Adresseavisen