Konkurransen gikk ut på å skrive slutten på krimromanen "Kanarikammeret", en roman skrevet av Ingar Johnsrud som har skrevet første del. Uten at Hoel hadde noen profesjonell erfaring, var det teksten hennes som skilte seg ut og som juryen mente var den mest spennende.

Den ferske krimforfatteren så utlysningen om skrivekonkurransen tre-fire uker før fristen. Det begynte å kverne i hodet hennes og hun gikk i flere dager og tenkte på å skrive slutten på boken. Det Ingar Johnsrud hadde skrevet var utrolig spennende med mange løse tråder å ta tak i. Hoel kartla alle de løse trådene for å pusle sammen en kreativ løsning på mysteriet. Den første delen av lydboken hørte hun på flere ganger for å forsikre seg om at hun har fått med seg alle detaljene og personene i historien. Alt ble skrevet ned på papir og kartlagt før skrivingen startet.

- Jeg oppfattet det som om jeg var en av flere som skulle gjennomleses en gang til, og ringte glad en venninne. Da jeg så skulle lese opp hele mailen til henne, så jeg at jeg faktisk hadde vunnet. Litt uvirkelig, litt sjokk, litt skummel - og veldig, veldig moro!

LES OGSÅ: Mørk spenning fra Island

Best, uten tvil

Ingar Johnsrud publiserte den første delen av «Kanarikammeret» i høst. Det er en fortelling om drapet på antikvitetshandleren Julius Juliussen og hans hemmeligheter. Historien var skrevet slik at den kunne ende på mange ulike måter. For han var det flere mulige endinger og gjerningspersoner, derfor gav han oppdraget å avslutte fortellingen til publikum. Johnsrud var med på å velge ut vinneren og det var ingen tvil om at Hoel var den beste kandidaten.

LES OGSÅ: Ut-awards

- Forfatteren evner å lage sin egen historie, ta med seg de delene av forhistorien som hun har lyst til å spinne videre på, og legge resten til side, uten at det virker anstrengt. Hun kommer godt innpå og videreutvikler karakterene, hun har en kreativ avslutning på historien og – ikke minst – hun har et godt og uanstrengt språk. Jeg liker den litt Agatha Christie-aktige endingen, og grublet også selv over om det kanskje var slik dette mysteriet måtte ende, sier han.

LES OGSÅ: Mer enn god krim

- Det at en forfatter er villig til å la andre ta over teksten, og skape noe eget, fascinerte meg. Jeg brukte langt tid før jeg begynte å skrive, men jeg kjente veldig sterkt at dette måtte jeg fullføre, sier Wenche Hoel.

Fortsetter som forfatter

Det eneste Hoel hadde skrevet før konkurransen var en krimhistorie som en venninne av henne publiserte på bloggen sin. Det er fantasien og mystikken, som finnes i både barnebøker og krimbøker, hun syns er spennende. Det er noe med alle trådene som skal knyttes sammen som interesserer Hoel.

- Jeg liker å skrive om hendelsesforløpet frem mot en løsning på et problem, for så å samle alle detaljene til en logisk avslutning på det hele, sier Hoel.

Hoel vil fortsette med å skrive og nå er hun er i gang med å planlegge mot sin egen krimroman og skriver på en barnebok. Wenche Hoel får sin første bok, sammen med Ingar Johnsrud, publisert i lydbokappen Fabel og teksten er lest inn av Kristopher Schau.

LES OGSÅ: Her er de 20 beste filmene i 2017