Det har han lyktes bra med. I 2017 var han den mestselgende norske barnebokforfatteren.

- Alle elsker gåter og mysterier, og barn enda mer enn voksne, sier Jørn Lier Horst, som har hatt suksess både med serien Clue, for barn fra ni år og oppover, og Detektvibyrå nr. 2, for yngre barn.

Til Trondheim og Juba Juba kommer han først til på en minifestival på St. Olavs hospital, 2. juni, der han tar ututgangspunkt Detektivbyrår nr 2, sammen med illustratør Hans Jørgen Sandnes.

Lørdag 2. juni tar programmet hans utgangspunkt i Clue-serien, og ikke minst bruker Jørn Lier Horst sin mangeårige erfaring som politimann.

Mystisk skjelett og skummel bankraner

Med hjelp av lysbilder med eksempler fra konkrete saker han har jobbet med, gir han sitt publikum innblikk i politiarbeid. De får bryne seg på et mystisk skjelettfunn, og skal være med på å sirkle inn en bankraner.

- Jeg bruker min erfaring som politimann både når jeg skriver og når jeg prater med barna. Det skrives mye god barnelitteratur i Norge, men det blir mange mørke eventyr, mange dystre fremtidsvisjoner. Jeg ønsket å skrive om samfunnet rundt oss i dag. Men det viktigste er likevel å skrive så spennende at leseren hele tiden må lese neste side, sier Jørn Lier Horst. Han er også landets nest mest solgte forfatter av voksen «krim», bare slått av den udiskutable kongen Jo Nesbø.

Plottene plopper opp

- Du er ikke bare en av de mest populære, men også en av de mest produktive forfatterne. Hvordan får du tid til å pønske ut nye plott?

- Jeg mente kreativitet var en av mine viktigste egenskaper som politimann, det er enda viktigere som forfatter. Jeg pleier å få en idé til en enda bedre bok, mens jeg jobber med et manus. Da blir jeg ivrig etter å få avsluttet boka, slik at jeg begynne på den neste. Det hjelper på tempoet, sier Jørn Lier Horst.

Et forlag i seg selv

Horst har vært i nyhetsbildet i de siste ukene på grunn av at han har startet nytt forlag i samarbeid med finansmannen Petter Stordalen. Vil det da bli like god tid til å skrive?

- Jeg er først og fremst medeier i forlaget, vi har fått inn dyktige folk til å gjøre løpende arbeid. At jeg valgte å forlate Gyldendal har direkte sammenheng med at jeg har høy produksjon, at jeg nærmest er et forlag alene. Jeg ga ut seks bøker i 2017, sier Jørn Lier Horst.

I år er det fjerde gang Juba Juba mønstrer et eget litteraturprogram, i samarbeid med Trøndelag Fylkesbibliotek.

Rasmus, Hopalong Knut og fysikkshow

Ella K Okstad skal snakke om sine mange erfaringer som illustratør. Ida Jackson skal snakke om bøkene om Lena, og NRK-figuren Brillebjørn» som hun har skapt i samarbeid med illustratør Jens A Larsen.

«Brillebjørn»-show blir det også på festivalens innendørsscene. Andre attraksjoner på årets Juba Juba er Silje Sirnes Winje & Maria Solheim, Hopalong Knut og Trygve Kongshavn. Rasmus Rohde skal spille med Trondheim Symfoniorkester, mens Andreas Wahl skal holde fysikkshow.