Barnekrimserien til Jørn Lier Horst med tegninger av Hans Jørgen Sandnes har nådd et opplag på 750 000 i bokform. Derfor er det ikke rart de unge detektivene Tiril og Oliver, og deres gode hjelper hunden Åtto, har tatt veien til film.

Grethe Bøe, som laget overbevisende familiethriller i «Operasjon Arktis» (2014), viser solid grep om spenning og action. At detektivgåten fra en idyllisk småby på Sørlandet bringer inn det forhistoriske norske fantebegrepet, forklarer og begrunner filmen ikke godt nok. Finn Schau er da også bedre som mørkemann enn som fant.

Emma Kilane og Thomas Farestveit er gode som unge detektiver, men filmens beste kort er nok Devin som hunden Åtto. En av filmens sterkeste sider, er hvordan historien og filmen spinner en gammeldags krimgåte som de unge etterforskerne går opp steg for steg.

Krimgåten har røtter tilbake til 1897, med selvmord og et dunkelt familiedrama som bakteppe. Veteraner som Eldar Vågan, Jon Eikemo og Lise Fjeldstad øker nok besteforelder-appellen, men av dem er det bare Fjelstad som får litt å spille på.

Til å ta tak i selvmord og fantefolk, er filmen ganske pedagogisk og pyntelig lagt opp. Et friskt og litt overraskende grep, er bruken av filminnspilling som et morsomt sidespor i handlingen. «Operasjon Mørkemann» er brukbar, om ujevn filmstart for unge detektiver som det ikke skal forundre meg om vi får se mer av.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også filmanmeldelsen «Artig steinalderfotball for hele familien»