Mørk framtidsfabel basert på såkalte Young Adult-bøker er en voksende filmkategori etter suksessen til «The Hunger Games»-serien. «The Darkest Minds» er sommerens forsøk, mer vellykket som reklametrailer enn film. Så beklager, ungdom, dette er ikke noen ny «Hunger Games», til nød en andrerangs «Maze Runner».

Kjernen i historien er effektiv nok. 90 prosent av barn og unge dør før filmen starter av et virus. Mange av de overlevende utvikler mystiske superkrefter. Det gjør at barn og unge interneres, mens voksne og dusørjegere jakter på frittgående ungdom.

Amandla Stenberg er god i hovedrollen, men filmen er sørgelig ujevnt skrevet, spilt og regissert. Ungdomsgjengen som finner hverandre er det beste med filmen, mens de voksne og Patrick Gibson som den amerikanske presidentens sønn drar filmen mot tredjerangs tv-serie.

Som framtidsaction er det interessant å merke seg at FM-nettet fortsatt er oppe og går i «The Darkest Minds». At filmen oppfordrer til ungdomsopprør mot den amerikanske presidenten og hans sønn, gjør den dessverre ikke bedre. Fans av den legendariske tv-serien «The West Wing» kan muligens finne et viss glede og quiz-kunnskap i at Bradley Whitford som der spilte stabssjef og sentral rådgiver for presidenten, i «The Darkest Minds» spiller den amerikanske presidenten.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av «Mission Impossible - Fallout»