Så når vi serverer sitronkake, skal ingen få mulighet til å beskylde oss for å være grådig på hovedingrediensen. Vi baker kaka med rikelig mengde sitron, når den er ferdig stekt, dynker vi den i sitronlake, og når kaka er mettet med lake, forsegler vi den med sitronglasur.

Og om dere fortsatt lurer på om dette blir en frisk kake, så er faktisk svaret et rungende ja, som de ville ha sagt det i «Norske Talenter».

Formkake med glasur er kanskje ikke det hippeste bakverket man kan tenke seg. Men kanskje det burde vært det?

Den sureste i hele fruktfatet: Smør vispes inn i sukker, egg røres inn sammen med mel. Pistasjnøtter vendes også inn. Men først og fremst, det er den sureste ingrediensen i hele fruktfatet som skaper mest varme og flest blide fjes når vi samles rundt kakebordet. Foto: Richard Sagen

Gammel tørr formkake er en turnoff av dimensjoner. Hemmeligheten ligger i å få kaka feiende frisk, og det blir den når den er så full av sitronsaft at det omtrent surkler når du skjærer i den.

Dette kan spises som dessert med krem og friske bær, eller til kaffen rett fra boksen. For ikke å snakke om på en pause under skituren. Eller for den del, til tidlig frokost under OL-tv-titting.

Sitronkake passer til de fleste anledninger og ikke minst nå på vinteren når det er om å gjøre å få tilgang til rikelige doser med C-vitaminer.

Appelsin er staselig nok, og den sure sitronen når ikke opp i samme bruksområdene som appelsinen. Men i daglig matlaging er det knapt noen ingrediens som er så anvendelig som sitronen. Den gjør andre råvarer bedre, men er sannelig god selv når den får spille hovedrollen. Og det får den her!

Sliter du med en vinterforkjølelse som aldri slipper taket, vil du nok ha fått solide doser halvgode råd allerede. Her er et godt ett. I hvert fall på smak: Fyll på med store mengder av denne kaka!

Her finner du mange flere gode retter fra Kjøkkenveien.