Kjøkkenveien:

Noe helstekt og godt fra ovnen

Påskehelgen er blitt lammelårets høysesong, men det går fint an å variere en smule.

Fyll kyllingen med smak: Urter, hvitløk og sitron gir smak til kyllingen innenfra. Gulrøtter, selleri, løk, hvitvin og nellik gir smak til sjyen (sausen). Når du «vanner» kyllingen med sausen noen ganger i løpet av steketiden, gir det også ekstra smak og saftighet til kjøttet. 


Oppskrift på helstekt kylling

1 gourmetkylling (cirka 1,8 kg)

1 stor bunt urter (f.eks. rosmarin, timian, salvie)

1 sitron, delt i to

2 fedd hvitløk (lett knust)

2 stenger stangselleri

0,5 purreløk

2-3 gulrøtter

0,5 løk

0,5 dl hvitvin

2 dl vann

2 nellikspiker

Olivenolje

Salt, pepper


25 g smør

1 ss hvetemel

Salt, pepper

En skvett tørr sherry (e.l.)


1. Fyll kyllingen med urter, sitron og hvitløk. Surr kyllingen.

2. Fyll en stor ildfast form med grove biter selleri, purre, løk og nellik.

3. Plasser kyllingen på toppen. Gni den inn med olivenolje, krydre godt med salt og pepper.

4. Sett i ovn på 200 grader i 50-60 minutter, avhengig av størrelse. Hell kraft over kyllingen et par-tre ganger i løpet av steketiden. «Svi av» kyllingen til slutt, 250 grader til den er lys brun med crisp skinn.

5. Legg kyllingen til side, og sil kraften over i en kasserolle. (Grønnsakene som har gitt smak til kraften skal du bare kaste). Smelt smøret i en kjele, tilsett melet og spe med kraften. Kok opp. Smak gjerne sausen til med en skvett søt hetvin, f.eks. marsala eller sherry

6. Server kyllingen sammen med varm saus, en stor og god salat og rikelig med godt brød som kan dyppes i sausen. Det vil også være godt med grønnsaker du synes passer til, og et dryss med friske urter.


Det er fint med lam i forkant av at påskemorgen slukker sorgen, og bra med den religiøse og kulturelle referansen i påskelammet.