Uten tvil er det et fremskritt at møtene i kontaktutvalget i Miljøpakken nå blir åpnet for presse og publikum.

Her koordineres finansiering og politisk behandling av prosjektene i organisasjonen som hvert år rår over milliardbeløp. Men fortsatt er møtene blant «miljøkameratene» i Trondheim kommune lukket.

Det er ikke småtterier Miljøpakken steller med. De disponerer pengene som kommer inn fra bomringen, pluss kommunale og ikke minst statlige tilskudd. Totalrammen er 14 milliarder kroner fordelt over 15 år. Halvparten av pengene skal gå til veier, den andre halvparten til kollektivtrafikk, sykkel- og gangveier, samt miljø- og sikkerhetstiltak.

I kontaktutvalget, som nå åpnes, møtes ordføreren i Trondheim, fylkesordføreren i Sør-Trøndelag, Vegdirektoratet og Jernbaneverket. Dette er et såkalt konsensusutvalg, noe som betyr at man bare kan gjennomføre det alle partene er enige om. Dette utvalget deler ikke ut penger, men er på mange måter likevel det viktigste organet i Miljøpakken. Her blir samarbeidspartnerne enige om forslag til hvilke prosjekter som skal prioriteres i budsjettene.

Mest mulig åpenhet i offentlig forvalting er et viktig og allment akseptert prinsipp som også er lovfestet. Derfor er det underlig at møtene i Miljøpakkens kontaktutvalg til nå har vært lukket. Prisen for åpenheten er at effektiviteten kan bli svekket. Med tilhørere, kan utvalgsmedlemmene bli fristet til å samsnakkes på forhånd om de vanskeligste sakene. Dette er en pris vi må betale.

Beslutningen om åpne kontaktutvalgsmøter innebærer på langt nær full åpenhet om Miljøpakken. Ordførerne har sitt mandat fra de folkevalgte, og fortsatt foregår diskusjonene hos «miljøkameratene» i Trondheim kommune i lukket rom. Her sitter alle partiene unntatt Fremskrittspartiet, Pensjonistpartiet og Rødt. Møtene har verken agenda, kjent tidspunkt eller offentlig referat. Når miljøpakkesakene kommer til formannskapet og bystyret, er de allerede avgjort. Dette er et demokratisk problem som gjerne følger brede allianser. Åpning av møtene i kontaktutvalget er bare en god begynnelse.

Les også lederen: Det må bli mer åpenhet i Miljøpakken