Å kle seg ujålete og «vanlig» er mote. Det vekker følelser.

«Menocore» kalles en av mange nye klestrender: Du skal se ut som en avslappet, men stilig, kul og selvsikker middelklassekvinne i 50-årene. Stilen er løs i snittet. Gjerne en romslig skjorte, vide bukser og flate sko à la landsted i The Hamptons. Inspirasjonskildene er blant annet stilikonene Diane Keaton, Jane Birkin og Carolyn Bessette-Kennedy.

FIKK DU MED DEG DENNE? Viktig melding: Ikke tro på alt du leser

Begrepet er en sammentrekning av ordene «menopause» (overgangsalder) og «core». «Core» er vanlig å bruke som suffiks på ulike sjangre innen punk, eksempelvis «hardcore». Mange av dem som fronter stilen, er imidlertid unge kvinner som nettopp er ferdig med puberteten.

Overgangsalderen, som rent medisinsk er overgangen fra å være fruktbar til ufruktbar, har fortsatt et stigma. For mange er det en livsfase man nødig snakker om. Ikke noe man assosierer med hotpants og magetopp, i hvert fall. Sett i lys av det, blir menocore-moten sagt å være politisk. En feministisk og behagelig stil som nå omfavnes av både yngre og eldre kvinner.

Så hva er vel bedre enn en mote som hyller kvinnekropp, levd liv og hengepupper? Svært mye, skal vi tro bloggeren og Tara-journalisten Lene Wikander (50). Hun beskriver det nye oppkommet fra moteindustrien som «moten fra helvete», en latterlig og sylfrekk trend. Etter brystkreftbehandling gikk hun rett inn i menopausen. «Men legene sendte meg aldri noe memo om at man må kle seg på en bestemt måte i denne perioden av livet for å sikre seg best mulig livskvalitet», raser samfunnsdebattanten i Tara-bloggen.

Hvorfor kvinner på femti kan hisse seg opp over en avslappet anti-mote-mote, er meg en gåte. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er fint at overgangsalderen for en gangs skyld får et positivt fortegn.

At en middelaldrende mann sukker over dagens ungdomsmote, er enda mer underlig. Kjetil Rolness, sosiologen, artisten og skribenten, er oppgitt over ungdomsmoten når til dags. Nylig postet han et bilde på Facebook som viser ungdom på Øyafestivalen. Han beskriver det han ser som «kjedelig, stygt og usexy». Stilen er en miks av «normcore» og «corpcore», forgjengerne til «menocore».

«Normcore» oppsto i USA i 2014 og målet var å gå i så vanlige og lite oppsiktsvekkende klær at man gikk i ett med massen. Forbildet var middelaldrende turister på ferie i New York. Se for deg modne menn i en litt uformelig steinvasket dongeribukse med høyt liv, belte, kortermet skjorte og fornuftige joggesko. Kanskje en fleecegenser i beredskap.

Komikeren Jerry Seinfeld og Apple-grunnleggeren Steve Jobs, var ufrivillige forbilder for en trend der det skal se ut som du gir blaffen i fashion og stil, og synes det er helt ok å stappe potene nedi et par joggesko fra Europris. I dag er det blitt en unisex-mote som gjør at norske jenter tar på seg «mamma-jeans», tyske helsesandaler og dropper sminke. En liten avgreining er «corpcore» hvor du mikser «normcore» med noen sporty plagg – fleece, fjellsko eller en rumpetaske.

Jeg vil bare minne Rolness om at ikke alt var bedre før. Tenk på åtti- og nittitallet. Konfirmasjonsbilder med blonder, rysjer og høyt hår som fikk jentene til å se ut som Holly Hobbie var klonet med en puddelrocker. Tenk på piggsveis, skulderputer, steinvasket dongeri og Buffalo-sko. Ikke minst rottehaler, Wella hjemmeperm og haremsbukse. Men det er kanskje 70-tallsnostalgien som slår inn hos Rolness hvis alias er vokalisten Jens Pikenes i Penthouse Playboys? Han lengter vel tilbake til korte skjørt, paljetter og brylcrème.

Rolness har dessuten fått så hattkaill-hatten passer av Nora Jungeilges Heyerdahl (19). Er det ikke bra at dagens ungdom foretrekker anti-estetikk som tar avstand fra kroppspress og høyt forbruk, spør hun i et debattinnlegg i Morgenbladet.

Her i Trøndelag ser det ut til at «kotengcore» er det som har slått an hos massene. En avslappet stil som oser av selvtillit: Joggesko, dongeribukse og sommerdun fra Peak Performance. Funker som ei kule, sommer som vinter.

«Normcore»: Dagens unge går gjerne for den enkle «normcore»-stilen. Her representert ved NTNU-student Nora Eriksson (19). Foto: Line Pevik
Apple-gründer Steve Jobs inspirerte «normcore»-bevegelsen. Klær som går i ett med tapetet og nerdete joggesko. Foto: Scanpix
«Kotengcore»: Trøndelag byr gjerne både på sol, regn og snø i løpet av en dag. Da er «Kotengcore» - sommerdun, jeans og joggesko - en grei stil å gå for. Foto: Terje Visnes, adressa