Vi undersøker livet i ti utvalgte bydeler i Trondheim: Utleira, Ranheim, Lade, Sjetnmarka, Tyholt, Byåsen, Kolstad, Trolla, Byneset og sentrum.

Han kommer springende gjennom skogen. I hvit treningsjakke og sølete joggesko er han klar for en times joggetur i marka.

Ikke det samme med Lade

Nederlenderen Heelco Dudok van Heel er geolog, ansatt i Statoil på Stjørdal og er i Norge og Trondheim på grunn av naturen som gir ham mulighet til å ha den livsstilen han ønsker. Han har helt bevisst valgt å bosette seg på Sverresborg.

- Det hadde ikke vært det samme å bo på Lade, langt fra alle mulighetene Bymarka gir. På en blanding av engelsk og norsk forteller han at turene i marka er verdt litt ekstra tid i bil til og fra jobben.

Og det er han ikke alene om å mene. Alle vi møter, nevner Bymarka når vi spør hvordan det er å bo på Byåsen. Både på butikken og stien sier folk at det beste med Byåsen er nærheten til Bymarka.

LES OGSÅ BYKOMMENTAREN: Byen er mer enn Midtbyen

Ettermiddagstur i marka

En kort ettermiddag møter vi pensjonistekteparet på spasertur. Et par i 20-årene er på treningstur og avslutter med styrkeapparater ved Theisendammen, to kvinner sitter på en benk og går gjennom repertoaret til NM i kor som skal være i Trondheim i helga, ei spiser matpakka og drikker en kopp te mellom jobb og barnevaktplikter, tre småbarnsfamilier møtes for å være ute, leke litt ved vannet og mate fuglene, og 40 elever fra Sverresborg ungdomsskole er på kveldstur. De skal til Lavollen der ulike aktiviteter venter.

Bjørg og Tor Olsen er pensjonister og går tur i Bymarka nesten hver eneste dag.

- Det betyr veldig mye å bo slik at vi kommer oss ut. Pensjonistparet fra Hallset har gått tur hele livet. De går til Grønlia, rundt Haukvatnet, til Lavollen, Våddan, Nilsbyen og en og annen tur til Elgsethytta.

TEST KUNNSKAPENE DINE OM BYÅSEN HER

Styrketrening ute

Ved Theisendammen henger Julie Stenkløv og Jonas Åse etter armene i et styrkeapparat. De har sprunget fra Havstad der Julie bor, rundt Kyvatnet og gjennom Bymarka. Nå avslutter de med styrketrening før de går tilbake til Havstad.

- Vi har en fast treningsrunde med apparater på slutten.

De forteller at de også bruker Bymarka til å gå på ski om vinteren og skryter av dem som kjører opp løyper om vinteren. Sist vinter prøvde de seg også på Snowboard i Gråkallen.

Håper på skianlegg på Gråkallen

- Men det var litt tilfeldig når heisene gikk. I alle fall var det vanskelig å finne informasjon om det, forteller de og håper det planlagte skianlegget kommer på Gråkallen.

Bymarka er ett av mange tips til aktiviteter i høstferien.

Forbereder seg til NM i kor

På en benk sitter Bjørg Skjæbusdal og Jorunn Kvalvær. De prater og nyter utsikten og høstværet.

Jorunn bor på Byåsen og har besøk av Bjørg fra Risvollan. Akkurat i dag er de mest opptatt av NM i kor som skal være i Trondheim i helga.

- Vi håper på medalje, slår de ubeskjedent fast. Begge jobber på sykehuset og synger i koret Ritardando.

Jorunn regner seg fram til at hun har bodd på Byåsen i 37 år, og har ikke tenkt å flytte.

- Jeg har det så fint som jeg har det. Det har sikkert noe med marka å gjøre.

Test kunnskapen din om Bymarka her

Byåsen best for nederlenderen

Nederlenderen Heelco Dudok van Heel er ikke i tvil om at Byåsen er det beste stedet å bo for ham.

- Jeg elsker denne plassen. Han driver med isklatring og klatrer i fossen nedenfor demningen på Theisendammen om vinteren. Han går på ski, klatrer på Tikneppen i Bymarka, springer, går tur, sykler og padler havkajakk fra Skansen.

- Det er kort vei til alt fra Sverresborg. Her kan jeg drive med alt mulig i min egen bakgård. Det gjør det lettvint å ta spontane turer ut. Ifølge Heelco Dudok van Heel gir livet i Trondheim muligheten til å kombinere arbeidet som geolog med turene han elsker, både de korte hverdagsturene i Bymarka eller fjellturene lenger bort.

Han er litt usikker på om han har fem eller seks par med ski og ramser opp langrennsski, fjellski, slalåmski og ikke minst toppturski. I forbifarten forteller han at han også har tre sykler, en racersykkel, en terrengsykkel og en nederlandsk bysykkel med lærsete. Den siste vekker tydeligvis mest oppmerksomhet i Norge.

- Folk kommer bort og syns bysykkelen min er eksotisk. Her har alle terrengsykkel. I Nederland er det motsatt. Der er terrengsykkel eksotisk.

LES OGSÅ OM DEN NYE ADRESSA-PARKEN MED DIGITALE OPPLEVELSER

Kjendisen: Rita Ottervik

Ordfører Rita Ottervik har Dalgård som sitt nærområde.

Dalgård er nærområdet til ordfører Rita Ottervik. Her har hun stått på sidelinja på fotballbanen, solgt kaker og kaffe.Her er ordføreren mest Rita, mamma og nabo.

- Det var litt tilfeldig at vi flyttet hit i 99. Da kikka vi på leilighet flere steder, men endte opp her.

- Jeg har blitt veldig glad i Byåsen. det er veldig nær alt. Her har vi barneskole, ungdomsskole, videregående, idrettsanlegg og Bymarka. Samtidig er det bare ti-femten minutter med buss til byen.

I lilla turjakke med hetta beskyttende mot regnet, går ordføreren tur med hunden.

- Her har vi stier og veier fra de fleste boligstrøk til marka. Haukvatnet er en favoritt, der det er fint å bade og gå tur. Jeg liker også å gå tur til Rønningen. Samtidig er det mulig å ta mange fine gåturer i nærområdet, for eksempel ved Kystad gård.

Ugla skole svarer ordføreren på spørsmål om mangler på Byåsen.

- Ugla skole trenger oppgradering. Ungdomsskolen, som sønnen hennes gikk på, står på kommunens liste over skoler som må rustes opp. Ordføreren ønsker seg samtidig at Byåsen Idrettslag får bygd en idrettshall i tilknytning til skolen. Hun håper også at de får på plass en fritidsklubb på samme sted.

Anita Sletvold og Anders Brurok: - Vi bor i Schønningsdalen, og er veldig glade i å bo nær Bymarka og Theisendammen som er fine områder å gå tur. Vi er ute hver dag med hunden. Dessuten setter vi pris på at det er gangavstand til butikken. Akkurat nå er vi på vei hjem forbi Theisendammen etter å ha vært på Byåsen butikksenter. Foto: Aagot Opheim
Roger Vestad: - Jeg trives på Byåsen. Det er et kurant sted å bo. Byåsen er bra fordi det er nære marka som jeg bruker til mosjon og rekreasjon. Der kobler jeg av og treffer folk. Ellers liker jeg butikksenteret her med kafé. Jeg setter pris på å gå dit, ta en kaffe, slappe av og lese aviser. Det er en ulempe for et sted dersom det ikke finnes noen kafé der. Det eneste negative med Byåsen, må være at det er mye snø her. Det gjør det litt ekkelt her om vinteren.
Margot Skarsaune: Det er veldig bra å bo på Byåsen. Jeg har bodd på Havstad siden 1956 og trives veldig godt. De fleste vennene mine bor her. Nå bor jeg i omsorgsbolig og der er det et godt fellesskap. Jeg kjører det jeg kaller for en elektrisk rullestol og kommer meg til fysioterapi og kirken med den. Jeg bruker den til veldig mye her på Byåsen. Tidligere har jeg gått mye i Bymarka og i kapellet på Fjellseter på søndagene. Det eneste negative med Byåsen er vinteren med mye snø. Foto: Aagot Opheim