Det var mellom 5. oktober og 12. oktober at de tre rumenerne stjal 24 sykler fra ulike adresser i Trondheim. Politiet begynte å etterforske saken etter at en turgåer fant et depot av stjålne, demonterte sykler pakket i plastposer ved Tempe-banen.

To rumenere (35) ble 12. oktober pågrepet rett ved depotet, i en skråning ved Nidelva rett nord for Tempe-banen. Den siste rumeneren (27) ble pågrepet i en bil kort tid etter. Mennene ble siktet for grovt heleri, og varetektsfengslet av Sør-Trøndelag tingrett.

Les også: Tre sykkeltyver tiltalt etter mafiaparagrafen

Les også: Sykkeltyver er jobbsyklistenes store skrekk

Kom med innrømmelse

Innledningsvis nektet alle mennene for å ha noe med saken å gjøre, men i fengslingsmøtet erkjente den yngste rumeneren straffskyld. Ifølge fengslingskjennelsen forklarte 27-åringen at det var de to andre som hadde stått for tyveriene, mens han hadde bistått med å demontere og pakke ned syklene. Han forklarte også at «hele hensikten med å foreta denne turen til Norge var å gjennomføre slike sykkeltyverier, for å kunne ta dem med tilbake til Romania og selge dem der», ifølge fengslingskjennelsen.

I samme rettsdokument går det frem at politiets analyse av trafikkdata fra den ene 35-åringens mobiltelefon, viste at han hadde vært i området ved depotet elleve ganger før pågripelsen. På det lengste oppholdt han seg der i over to timer.

Etter dette fengslingsmøtet erkjente resten av gruppen straffskyld også. 11. november møtte alle tre til en såkalt tilståelsessak i Sør-Trøndelag tingrett, siktet for å ha begått grovt tyveri som ledd i aktiviteten til en organisert kriminell gruppe.

Les også Politiet advarer mot sykkel-apper

Fengselsstraff

Sør-Trøndelag tingrett legger til grunn at de tre rumenerne kom til Norge for å skaffe seg arbeid, eventuelt å begå vinningskriminalitet. Dommeren mener at en normalstraff for tyveriene ville ha vært ett års fengsel, men på grunn av erkjennelsene får alle tre tilståelsesrabatt. 27-åringen, som innrømmet forholdet først og som snakket de to andre inn i saken, slipper billigst med sju måneders fengsel. De to andre dømmes til fengsel i åtte måneder.

Ifølge kjennelsene trekker følgende momentene i straffskjerpende retning:

  • Nyverdien på syklene var ca. 140 000 kroner.

  • Det var minst 16 fornærmede.

  • Mennene handlet planmessig som en gruppe.

Det var MVK-gruppen ved Sentrum politistasjon som etterforsket saken. MVK er forkortelsen for mobile vinningskriminelle. Kriminalitet begått av tilreisende, utenlandske vinningsforbrytere er gruppens hovedfokus å avdekke og forebygge. MVK-gruppen har tidligere etterforsket andre rumenere for omfattende sykkeltyveriet i Trøndelag. Totalt fire menn i to separate saker har fått dommer i Sør-Trøndelag tingrett for slik vinningskriminalitet i løpet av året.

I begge sakene hadde de stjålne syklene vært mellomlagret i depot etter tyveriene.

Innpakket: De stjålne syklene var demontert og pakket inn i svartsekker da de ble funnet på Tempe. Her er de stablet hos Falck, etter at de ble funnet. Foto: POLITIET
Dømt: 24 sykler ble stjålet fra forskjellige steder i Trondheim. Nå er tre rumenere dømt for å ha begått grovt tyveri som ledd i aktiviteten til en organisert kriminell gruppe. Foto: POLITIET