Kommunalråd Jon Gunnes (V) er fortvilet over at heltidsprosjektet ved Dragvoll helse- og velferdssenter har slått feil.

Les om sjokkrapporten fra Dragvoll helse- og velferdssenter ved å klikke på denne linken.

Han mener fortsatt at nøkkelen til bedre arbeidsmiljø, økt kompetanse og bedre tjenestetilbud ligger i å få flest ansatte over i hele stillinger, men er villig til å senke ambisjonen om heltidsstillinger.

LES PLUSSKOMMENTAR: Fallitt for prestisje-prosjekt

- Folk trenger omsorg hele døgnet, og da må helsearbeiderne jobbe utenfor ordinære arbeidstider. Kanskje er løsningen å satse på å tilby folk 80 prosents stilling. Men da må de jobbe mer på kveld og helg, og heller kompenseres ekstra for det. På den måten kan helsearbeidere ha 80 prosent stilling, men få lønn tilsvarende en heltidsstilling i kommunen, sier Gunnes. Han understreker også at grunnbemanningen i eldreomsorgen må økes for å bedre på situasjonen ute på sykehjemmene.

Sjokkrapporten

Adresseavisen skrev tirsdag om rådmannens evalueringsrapport om prosjektet ved Dragvoll helse- og velferdssenter. Ved oppstarten høsten 2013 satte politikerne som mål at sykehjemmet utelukkende skulle drives med ansatte i 100 prosents stilling. Turnusen ble lagt opp slik at alle skulle jobbe i turnus med både dagvakter, kveldsvakter og nattevakter. Dragvoll ble tilført ekstra midler, og de ansatte skulle jobbe fire ekstra helger og ni netter i løpet av en turnusperiode på 26 uker for å få dette til.

Vel to år etter oppstarten viser evalueringen at prosjektet har vært lite vellykket. Mange ansatte har sagt opp, fortvilelsen blant de ansatte er stor og sykefraværet er på skyhøye 22 prosent. Prosjektet har ikke gitt flere heltidsstillinger enn ved andre sykehjem, brukerne er ikke mer fornøyde på Dragvoll enn på andre steder og ordningen med at alle ansatte skal gå tre-skifts turnus er opphevet. Ordningen med ekstra helg- og nattevakter ble heller ikke gjennomført.

Revurdere ambisjonene

- Jeg vet ikke hvorfor dette ikke lyktes på Dragvoll, men det er åpenbart at det meste ikke har gått etter planen. Jeg håper ikke dette er bare ledelsen sin skyld, men det ser ut som om at man ikke har vært i stand til å ta på seg et slikt prosjekt ved oppstarten av et nytt sykehjem, sier Jon Gunnes.

Nå mener Venstres kommunalråd at Trondheim kommune må revurdere ambisjonene om å øke antall ansatte i heltidsstillinger.

- Det er bra for alle at vi øker stillingsandelene. Men det er særlig 20, 30 og 40 prosents stillinger som er problemet. Høyere stillingsandeler er positivt for de ansatte. Kompetansen blir høyere, arbeidsmiljøet bedre og de eldre får færre personer å forholde seg til i hverdagen. Vi må ha en eldreomsorg der de ansatte er villig til å jobbe på kveldene og i helgene i større grad enn i dag. Skal vi få dette til, er det kanskje nok for mange å ha en 80-prosents stilling, og heller få mer betalt for vaktene de jobber utenfor ordinær arbeidstid, sier Gunnes.

Tenke nytt

Gunnes etterlyser villighet fra fagbevegelsen til å diskutere nye løsninger, og mener det er på tide å tenke nytt for å få ned sykefravær, skape en bedre eldreomsorg og et bedre arbeidsmiljø.

- Vi ser også på andre sykehjem at det har vært vanskelig å øke antallet i 100 prosent stilling. Det gir meg grunn til å tro at mange kanskje ikke vil ha heltidsstillinger. Det kan være flere årsaker til det, noen mener det er en for stor belastning, andre vil ikke jobbe så mye av hensyn til familiesituasjonen. Det må vi forholde oss til, sier Gunnes.

Rapport fra innsiden: Ansatte i eldreomsorgen i Trondheim har varslet om 1781 alvorlige hendelser de to siste årene

Utsatte saken

Evalueringen av heltidsprosjektet ved Dragvoll helse- og velferdssenter sto på sakskartet til formannskapets møte tirsdag, men saken ble utsatt og kommer til ny behandling i neste uke.

Det er grunn til å tro at formannskapets medlemmer vil be om en forklaring på hvorfor de meste gikk galt da det nye sykehjemmet skulle teste ut modellen med bare heltidsansatte i faste stillinger.