NTNU blir nabo til Rolls-Royce når NTNU i Ålesund blir født 1. januar 2016.

Kjernen i den maritime divisjonen i Rolls-Royce ligger på Sunnmøre. Den norske hovedadministrasjonen, det europeiske opplæringssenteret for sjøfolk og design- og teknologi- og utviklingsmiljøer er lokalisert i Norsk maritimt kompetansesenter i Ålesund. På den andre siden av veien ligger Høgskolen i Ålesund. Sammen kalles dette Campus Ålesund.

Når det nye bygget til kompetansesenteret står ferdig, blir de maritime fagene ved NTNU i Ålesund samlokalisert med Rolls-Royce og hele klyngen av maritime og marine bedrifter og kunnskapsmiljøer på Sunnmøre.

Dette sa Erna Solberg om fusjonen

- Norges maritime næring er en av de få virkelig globale næringene vi har. Vi vil leve godt i fremtiden hvis vi hele tiden klarer å ligge i front på teknologiutvikling, sier Anette Bonnevie Wollebæk.

- Vi opererer i havrommet, der ufattelig mye ennå er uutforsket. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det gjør bedriftene i denne næringen til et glimrende forskningsområde og spennende partnere.

Unik klynge

Den maritime divisjonen i Rolls-Royce har 5800 ansatte i 34 land, 2000 på Sunnmøre og 450 av dem i Ålesund. Selskapet har fra før et forskningssenter på NTNU/Marintek i Trondheim, og er også involvert i det nye Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) for maritime operasjoner ved Høgskolen i Ålesund.

- Vi en del av den maritime klyngen på Møre, med redere, verft, underleverandører og andre aktører som både samarbeider og konkurrerer. Høyskolen i Ålesund utdanner fremtidens medarbeidere til den maritime næringen. De driver også utviklingsprosjekter som er relevant for oss, og som vi gjerne også samarbeider om. Vi har dessuten et godt naboskap på campus i Ålesund. Studenter og medarbeidere har glede av at vi er nær hverandre, sier Anette Bonnevie Wollebæk.

Store forventninger

Administrerende direktør Per Erik Dalen i Ålesund kunnskapspark har ivret for fusjonen og tror den vil tjene både næringslivet og NTNU.

- Havet er utgangspunkt for det meste på Sunnmøre. Vi har sterke klynger innen maritim og marin næring og vi har en sterk møbelklynge - fiskerne skal jo sitte av og til, sier Dalen med et smil.

Selv om den maritime næringen på Sunnmøre er kraftig rammet av innskrenkningene i olje- og gassvirksomheten, velger Dalen å være på offensiven.

- Vi er inne i en hestekur, men maritim klynge har innovasjonskraft til å klare det. Havrommet blir enda viktigere for det vi skal leve av i fremtiden. Ikke bare gjennom bærekraftig utnyttelse av matressurser, men for eksempel med vindmøller til havs.

Nasjonalt tyngdepunkt

Dalen mener det er etablert et unikt miljø ved Campus Ålesund.

- Vi har utdanning, forskning, innovasjonskraft og globalt næringsliv samlet. Vi føler oss som en enhet. Her vil universitetet komme veldig tett på næringslivet. Det er viktig at vi får til samspillet videre med NTNU, sier Dalen.

Han mener koblingen mellom næringslivet og NTNU er veldig viktig, både for næringslivet og studentene.

- Mitt ønske er at NTNU gjør studiene her enda mer spennende og relevante, og at fagmiljøet integrerer seg enda mer i regionen. Jeg håper ikke den akademiske friheten blir stor at den ikke tilpasses samfunnets og næringenes behov. Vi er godt vant med det Høgskolen har levert.

Selv om Dalen er fornøyd med fusjonen, advarer han mot å tro at resten gjør seg selv.

- Fusjonen er det enkleste, men mennesker skal samhandle for å skape resultater. Dette vil kreve klokskap av ledere og ansatte.

- Steike bra

Eiendomsbaron Kaj B. Westre sørget for at Rolls-Royce kom til Ålesund. Nå er han hoppende glad for at NTNU parkerer i byen.

- Vi har et næringsliv i verdensklasse. Nå får vi et kraftig løft på utdanning og forskning, sier Westre.

Eiendomsutvikleren og mannen bak Norsk maritimt kompetansesenter, mener det gjør noe med hele byen når Ålesund blir universitetsby.

- Nå får vi noe å strekke oss etter. Selvfølgelig er det tidlig å si hva resultatet blir, men alternativet kjenner vi. I ti år skulle Høgskolen i Ålesund, Høgskolen i Volda og Høgskolen i Molde forsøke å samarbeide, det ble det ikke noe av, sier Westre.

- Når NTNUs tyngde og nettverk kobles med næringsliv, internasjonale aktører og sunnmørsk innovasjonskraft, må det bli steike bra. Dette er den mest næringsnære campus i landet. Trusselen med det store universitetet er treghet. NTNU må snu seg kjapt. Samtidg er næringslivet på Campus Ålesund så kunnskapsbasert at det er behov både for anvendt næringsforskning og grunnforskning. Mulighetene er mye større enn risikoen, mener Westre.

Helt propell

Eiendomsutvikleren gestikulerer, snakker uavbrutt i turbofart og virrer rundt som en propell. Men Westre har bevist at store ord kan bli virkelighet. Med en dristig idé i hodet sikret han seg tomten på andre siden av veien for Høgskolen i Ålesund. Så satte han inn en sjarmoffensiv mot Rolls-Royce, et verdensnavn innen maritime motorer, systemer og utstyr. Friskt og freidig døpte Westre ideen for Norsk maritimt kompetansesenter.

Da Rolls-Royce ga tommelen opp, satte Westre full fart forover. Første byggetrinn med 24 000 kvadratmeter er for lengst fullt med 26 selskaper og over 800 ansatte. Maritimt og marint næringsliv av alle slag, forskning og kompetansemiljøer er samlet under samme tak. Blant annet har senteret en imponerende samling avanserte simulatorer og kunnskapsmiljøet i Trondheim er allerede til stede med Sintef.

Bygger i nedgangstider

Utenfor er gravemaskinene i sving med neste byggetrinn. Der skal blant annet det fremtidige NTNU i Ålesund inn i en hel etasje. Utdanningsdelen blir enda større fordi Westre har fått Ålesund maritime fagskole og entreprenørlinjen ved Fagerlia videregående med på lasset. Han er stolt over å få enda en global næringsaktør inn i senteret. Inmarsat bestemte tidligere i år seg for å legge hovedkontoret for Nord-Europa til Ålesund. Inmarsat er et britisk basert og verdensledende på satellittkommunikasjon til havs.

Samtidig som Westre øser ut superlativer, er offshorebransjen på Sunnmøre nede i en stor bølgedal. Men han har fremtidstro og er for lengst i gang med planene for byggetrinn 3 i senteret, et høyhus på 17 etasjer. Én etasje mer enn den høyeste bygningen i Molde, naturligvis.

Ti ting du bør vite om fusjonen

Gleder seg: Kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk i Rolls-Royce.
Glad: Per Erik Dalen ved Ålesund Kunnskapssenter er glad for fusjon mellom NTNU og Høgskolen i Ålesund. Foto: Ingeborg Refsnes
Campus Ålesund: Høgskolen er bygget med sylinder på taket og bygningen. Komplekset på høyre side av veien er Norsk maritimt kompetansenter.