Du trenger ikke lenger dra til utlandet for å få med deg et julemarked som yrer av liv og stemning. Julemarkedet i Trondheim er blitt landets største med 220 000 besøkende i fjor.

I år regner julemarkedsansvarlig Eileen Brandsegg med enda flere besøkende.

- Vi har i flere år trodd at toppen er nådd, men det viser seg at besøket øker hvert eneste år. Det merkes også på omsetningen hos utstillerne, kanskje spesielt på Bondens Marked. Utstillerne tar hvert år høyde for at omsetningen øker fra året før, men blir like fullt utsolgt for varer i perioder, sier Brandsegg,

Hun synes det er spesielt gledelig at markedet også ser ut til å appellere til ungdommer og ikke bare voksne og barn.

Mellom regndryppene på Torvet er Glen Mathisen og Roger Iversen fra Trondheim Parkering i ferd med å sette ut skilt som forteller de besøkende hvor de forskjellige scenene, serveringsstedene og aktivitetene befinner seg.

Utvider arealet

Det kan trenges. For arealet for julemarkedet blir stadig større og tilbudet mer omfangsrikt for hvert år.

- Arealet for julemarkedet har økt jevnt og trutt siden starten i 2003. I år har vi for første gang også boder på sørvestre torgkvadrant, mens Bondens Marked-teltet er blitt over 80 meter langt, forteller julemarkedsgeneralen, som later til å god kontroll dagen før markedsåpning.

Både lavvoer, boder, scener og telt er på plass. Torsdag ettermiddag begynner utstillerne å fylle boder og telter med varer.

I sju timer hver dag mellom 11. og 20. desember tilbyr julemarkedet alt fra håndverksvarer og lokalprodusert mat og drikke til grantrær og julenek. Samtidig er det daglige tilbud om konserter, teater og tur med hest og slede.

Ti lokale ølbryggere

Nytt av året er ti lokale ølbryggere som presenterer sine brygg i lavvoen Granbar. Hver ettermiddag blir det et møte med en lokal brygger som forteller om sine produkter.

Både i Kafélavvoen og GRANBAR blir det servert kortreist mat og lokalt brygg, mens båltrubadurer underholder og utstillere og eventyrfortellere deler sine historier.

I kafélavvoen kan barna kan også delta i fortellerteateret “Vektermysteriet”.

12 ting som gjør Trondheim til en mer urban by

Grytekonserter og korkonserter

Julemarkedet har to utendørsscener.

På festivalscenen, den største utendørsscenen, blir det grytekonserter med artister og band som spiller til inntekt for Frelsesarmeens velferdsarbeid.

Også musikkteateret “Jenta og Julegildet” spilles på denne scenen.

Et annet barnetilbud er tur med hest og slede og vektervandring i veitene med lommelykt.

På torgscenen blir det daglige korkonserter hver ettermiddag med i alt ti ulike kor.

Kommentar: Nå er Trondheim en eventyrby

Slik skildret Adresseavisen fjorårets julemarked: Yrede førjulsfestival i ti dager

Krav om kvalitet

I dusinvis av treboder spredt ut over Torvet tilbyr utstillere håndlagede produkter av glass, tre og keramikk, vevde og strikkede produkter, skinn, smykker og klær.

I teltet hos Bondens marked selger lokale produsenter kjøtt og fisk, bakervarer og søtsaker, kaffe, syltetøy, sirup og gelé, grønnsaker, korn og ost, mens det blir salg av juletrær og julenek i juletreskogen fra gårder i Trøndelag.

- Hovedstikkordet for det vi tilbyr på markedet er kvalitet. Helt fra starten har vi satset på kvalitet framfor kvantitet. Det gjelder både vareutvalg, artister og servering. Folk som besøker oss skal vite at det selges ekte varer og håndverk.

Med svært få unntak, krever vi at varene skal være håndlagede produkter og at maten som selges skal være kortreist. Vi har måttet avvise utstillere fordi de ikke oppfyller kvalitetskravene våre, påpeker Brandsegg.

Et helt nytt arrangement for året er "Jul under bruene" hvor Frelsesarmeen deler ut gratis suppe og kaffe under Gamle Bybro. Arrangementet blir innledet med en liten konsert på Julemarkedet.

Flyktninger og innvandrer er frivillige

Rundt 100 frivillige deltar under julemarkedet. Gjennom innsats-tilbudet i Trondheim kommune har om lag 60 flyktninger og asylsøkere takket ja til et tilbud om å være frivillig. – De som deltar har vært i Trondheim alt fra ti dager til mellom ett og to år, forteller frivillig koordinator Hussam Elnour.

Han fortellere at flyktningene er glade for å få et tilbud om å gjøre en innsats og at det har vært lett å få de til å melde seg.