Mari Nilsen Neira har sønnen sin i den spesielle barnehagen som ligger like ved Bybroen på Bakklandet. Mandag kveld fikk hun og resten av foreldrene den triste beskjeden om at barnehagen skal legges ned på grunn av overkapasiteten av barnehageplasser i Trondheim.

- En helt egen verdi

Innen 1. februar må de søke nye barnehageplasser til barna sine, og fra 1. august stenges barnehagen – som har vært i drift siden 1968.

- Vi ble rett og slett opprørte da vi plutselig fikk denne beskjeden på mandagens foreldremøte. Det var så vi nesten ikke trodde det var sant. Det er så åpenbart at denne barnehagen har en helt egen verdi. Det er dessuten også et enestående internasjonalt miljø her, kun to av barna har foreldre som begge er etnisk norske, sier Mari Nilsen Neira.

Til sammen 15 barn går i barnehagen ved Nidelvens bredd, og sju av barna bor på Bakklandet.

- Bakklandet er Trondheims hjerte, og barnehagen er viktig i nærmiljøet vårt. Den er gammel, har sjel og en kulturhistorisk verdi. Det er både provoserende og overraskende at kommunen velger å legge ned den eneste kommunale barnehagen som er igjen innenfor elveslyngene, samtidig som flere politikere har understreket hvor viktig det er med barn i sentrum. Sett i et byutviklingsperspektiv henger ikke dette sammen. Det virker rett og slett meningsløst at nettopp Kongsgården barnehage skal legges ned, mener Nilsen Neira.

Lunsj i Erkebispegården

- Barnehagen er veldig spesiell. Den har et eget smilevindu der barna vinker til turistene. Ungene spiser lunsj i Erkebispegården og går på tur til byens museer. Hele ideen med å ha barn i byen ivaretas så godt i denne barnehagen, og den skaper en kultur vi trodde var viktig for byens politikere også. Vi opplever at Rådmannen ikke ser disse verdiene, og sidestiller barnehagen med en hvilken som helst annen barnehage, sier Nilsen Neira.

Styrer Ellen Marie Skjølsvold synes også det er synd at barnehagen stenger.

- Det er en barnehage med historisk sus som nå forsvinner. Den har lenge vært en del av bybildet, og foreldrene har vært veldig tilfredse med tilbudet de har fått her. Barnehagen har mange ulike kulturtilbud innenfor gangavstand, og både turister og innbyggere er vant til synet av ungene som leker ved Bybroen, sier Skjølsvold. Hun erkjenner likevel at barnehagen har vært vanskelig å drifte økonomisk.

- I dag ønsker de fleste barnehageplass fra barna er ett år. Men Kongsgården er ikke egnet for de minste barna, det er for lite areal og dårlige stelle – og sovemuligheter. Dermed har vi slitt med å fylle alle de 19 plassene. Det er faktisk flere år siden vi hadde full gruppe i barnehagen, sier styrer Ellen Marie Skjølsvold.

For mange barnehageplasser

Kommunaldirektør Gunn Røstad for utdanning og oppvekst i Trondheim kommune sier at barnehagen blir lagt ned fordi kommunen har for mange barnehageplasser. Barnehagen legges også ned fordi bygget ikke anses som godt nok for barnehagedrift. Kommunaldirektøren opplyser at det er flere barnehageplasser enn barn i dekningsområdet til Kongsgården, som består av Kalvskinnet, Singsaker og Bispehaugen. Det er rundt 20 kommunale og private barnehager i dette opptaksområdet.

- Kommunen har i sin utbyggingsplan vært bevisst på å opprettholde en overdekning av barnehager inn mot sentrum fordi det fortsatt er mange som ønsker plass i nærheten av arbeidsplassen. Bosatte barn i området har prioritet i opptaket til disse barnehagene, skriver Røstad i en e-post til Adresseavisen.

Rådmannen er enig med foreldrene i at bygget har stor kulturhistorisk verdi, både for byen som helhet, for sentrum og som en del av Bakklandet.

- Det er viktig at bygget ivaretas og brukes også for fremtiden. Arbeidet med å finne nye aktører som kan bruke bygget til andre formål har derfor høy prioritet. Aller helst håper vi at bygget også for fremtiden skal fylles med aktiviteter for barn i byen, sier Røstad.

Tradisjonsrike Kongsgården barnehage ved Bybroen legges ned. Ruth Potter (i hvit jakke) klemmer Maria Franzesca Petrella. I bakgrunnen Pierluigi Salvo Rossi med barna Danielle og Federico og Mari Nilsen Neira med sønnen Lautaro Gabriel Nilsen Neira Foto: Christine Schefte