Natt til 1. mai begynner feiringen av at 13 års skolegang snart er over for Orkdal-russen.

- Vi gleder oss, spesielt til russetiden, men også til å bli ferdig med videregående, sier russepresident for russen ved Orkdal videregående skole, Matias Skjøtskift.

Russeklærne ligger klare til 17 dager med fest. Skolens område er ikke aktuelt som fellesareal i år, så russestyret jobber med å finne et nytt sted der de kan være sammen. En del har også kjøpt maibilletten til arrangementene i Trondheim, og kommer til å få med seg en del av konsertene og festene i byen.

LES OGSÅ (PLUSS): – Forferdelig å vite at jeg hadde fått kreft

SE OGSÅ: Har brukt 600 000 kroner på årets russebuss

- Bilen koster mye

I Orkdal er det også tradisjon at russen har russebiler. De skal også gjøres klar til den nesten tre uker lange festen. Og det viktigste er selvfølgelig det som kan skape feststemning i løpet av russetiden: musikkanlegget i bilen.

- Også skal den jo se grei ut både utvendig og innvendig. Vi må jo få oppmerksomhet for bilen når vi kommer, sier Erik Kvam og ler.

Kvam er også med i russestyret sammen med Skjøtskift. Han har hatt en ekstrajobb mens han har gått på skolen som finansierer bilen.

- Det koster mye for bilen. Det er jo ikke bare kostnaden av bilen, men det koster også en del å få ordnet bilen klar til russetiden, sier Kvam.

Skjøtskift deler russebil sammen med åtte andre. De har gått sammen om å kjøpe en rød Chevrolet som blir regnet som veteranbil fra og med dette året.

- Den skal vi male og navnene våre skal på den. Vi jobber også med å få noen sponsorer, sier Skjøtskift.

Prislappen på å få russebilen klar til russetiden ligger på mellom 7000 og 8000 kroner per person. Skjøtskift har ikke jobbet mens han har gått på videregående.

- Russebilen blir nok sponset av mor og far, sier Skjøtskift.

Ordføreren kårer den beste

I russetiden tilbringer de mye tid sammen med vennene som de deler russebil med.

- Det gir et godt samhold og det blir nok festing, sier Stian Snøsen.

Oda Maria Mandal og Emma Kvåle er også med i russestyret. De skal dele russebil og har brukt mye tid på at den skal bli bra.

- Vi har fått den godkjent også. Det er en fordel dersom vi blir stoppet og kontrollert, sier Mandal.

Russebilen er med når russetiden skal avsluttes 16. mai på Storås. Det har blitt en tradisjon, og i fjor tok omtrent 2500 personer turen for å feire den siste kvelden i russetiden der. Da skal den beste russebilen i området kåres.

- Det er ordføreren og presten som kårer den beste bilen. De ser på anlegget og utseende til bilen. Vi får satse på at alt er klart med bilen til da, også får vi se om presten er fornøyd, sier Kvam.

- Passer på hverandre

Orkdal-russen har også flere arrangementer der det ikke er nødvendig å drikke for å ha det hyggelig. Grilling og volleyball står også på plakaten for de litt over to ukene med festligheter. Russestyret har også hatt møter med politiet om hvordan de sørger for at alle er trygge i russetiden. Politiet har også sett gjennom russeknutene og russen har fjernet kravet om bildebevis for at personer skal få godkjent russeknutene.

- Vi kommer til å passe på hverandre og passe på at ingen går alene. Også må man ikke drikke så mye at man ikke greier å holde seg oppegående. Det gjelder å holde seg på den rette siden, sier Skjøtskift.

LES OGSÅ (PLUSS): Oliver døde av kreft før russetiden – hedres av klassekompisene

Tidligere klager

Politiet i Trondheim håper at russen tar vare på hverandre når russetiden starter. Marinen i Trondheim er stengt natt til 1. mai og 16. mai, men kan bli brukt som festplass de andre dagene i russetiden. Korsvika er også et av stedene som blir brukt som fellesområde. Tidligere år har politiet fått klager fra personer i nærområdet der russen befinner seg i Trondheim på at de opplever at russen gjør fra seg i hagene til folk. Det håper lederen for forebyggende avdelingen ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Jan Erik Haugdal, at de slipper å få meldinger om i år.

- Det er veldig utrivelig for dem som opplever dette, sier Haugdal, som påpeker at russetiden ikke er en tid der man kan gjøre hva man vil.

- Selv om man er russ så forventes det at man oppfører seg og følger lovene. Det er heller ikke alle knutereglene som er like morsomt for andre som ikke er russ. Jeg vil oppfordre til å ikke gjøre noe som går ut over andre, sier Haugdal.

Han håper personer som drikker for mye og blir for full tar kontakt.

- Det er ikke straffbart å være full. Da håper jeg at man tar kontakt med noen i omgangskretsen som kan hente dem slik at de ikke blir syke eller at det skjer noe galt, sier Haugdal.

- Gå sammen hjem

Politiet har en kampanje, «Kjernekar»-kampanjen, som de også har brukt overfor dem som skal feire endt skolegang i år.

- Det går ut på at man følger med på hva vennene gjør, at alle sammen har det bra og at de oppfører seg bra. Rett og slett være flink til å passe på hverandre. Det er greit å passe på å gå to eller flere sammen hjem. Det er tryggere å være flere sammen, sier Haugdal.

Politiet har også noen råd til foreldre som har en russ i huset i tiden som kommer.

- Det kan være greit å være på tilbudssiden med henting slik at de kommer seg trygt hjem. Det kan også være lurt å ha en dialog med de andre foreldrene i vennegjengen slik at man kan dele på hentingen, sier Haugdal.

Erik Kvam har tatt på seg russeklærne allerede før russetiden. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen